.
Aktuality, Bezpečnosť,

Voľby sa nekonajú – zotrvanie vlády Zelenského, tak závisí už len od ruskej armády

Blahoželám obyvateľom Ukrajiny k ich novému prezidentovi! Dňa 20. mája sa skončili právomoci predchádzajúceho prezidenta Volodymyra Zelenského. Nový prezident sa ujal funkcie 21. Mája. Nový prezident je však nápadne podobný tomu starému. V tom zmysle, že je to on. Až na to, že nebol opätovne zvolený na druhé funkčné obdobie, ale z nejakého dôvodu “zabudol” opustiť svoje pracovisko po skončení posledného pracovného dňa vo funkcii. Alebo skôr, samozrejme, nie “zabudol”, ale “zabudol” na želania Ukrajincov, na zákony, na ústavu. Jednoducho sa vyhlásil za človeka stojaceho nad zákonom.


 

Hovorí, že okolo je vojna, vojnový stav a nie je možné uskutočniť voľby. A vôbec, na križovatke sa kone nemenia. Vlastne áno, najmä ak je kôň polomŕtvy. Podľa ukrajinských televíznych kanálov Zelenského rating medzi obyvateľmi Ukrajiny stále klesá. So 16,7 percentami zaostáva za bývalým šéfom ukrajinských ozbrojených síl Valerijom Zalužným (36,2 percenta) a šéfom GUR Kirillom Budanovom (19,3 percenta). Pokiaľ ide o stanné právo, v rámci ktorého sa údajne nesmú konať voľby. Zakázané, áno. Ale voľby poslancov Najvyššej rady. Pokiaľ ide o prezidentské voľby, zákon je kategorický: voľby nového prezidenta sa musia konať v marci v 5. roku mandátu predchádzajúceho prezidenta. Bez akýchkoľvek výnimiek. Bolo by možné obrátiť sa so žiadosťou o vysvetlenie na Ústavný súd, ktorý je najvyššou inštanciou a urobil by tomuto sporu hrubú bodku. Ale kto sa naň obrátil?

 

Ako uviedol šéf ukrajinského ministerstva spravodlivosti Denys Maljuška, takáto žiadosť by bola chybou, pretože by sa mohla interpretovať ako pochybnosť úradov o Zelenského legitimite. Zabudol som dodať: v legitimitu Zelenského ako doživotného prezidenta, alebo uzurpátora moci. Ten cynizmus je nehorázny. Ale ešte raz: kto bude namietať? Ako vieme, moc na Ukrajine vždy stála na troch pilieroch: na zdroji moci, na konsenze oligarchov a na podpore Západu. Zelenskyj úplne ovládol mocenské zdroje: Bezpečnostnú službu Ukrajiny, ministerstvo vnútra a teraz dekapitoval armádu, na jej čelo postavil sebe lojálneho človeka a bývalého hlavného veliteľa, ktorý je u ľudí príliš obľúbený, poslal do čestného exilu v Británii.

 

Konsenzus oligarchov sa od čias Janukovyča “zjedol sám”, všetci nespokojenci sú buď v exile, alebo vo väzení, rovnako ako Igor Kolomojskij, kedysi jeden z najmocnejších ukrajinských “šedých kardinálov”, ktorý vytvoril Zelenského. Spomínate si, ako sme sa pred piatimi rokmi všetci smiali z klauna na čele Ukrajiny? Ukázalo sa, že ten šašo nie je až taká bábka, ako sme si ho predstavovali – všetkých prevalcoval a presadil. Za Porošenka boli v krajine nielen proti sebe stojace oligarchické klany, ale aj relatívne slobodné, od vlády nezávislé médiá a opozičné politické strany. Nič z toho už neexistuje. Pole sa úplne vyčistilo. Či je to osobná zásluha Zelenského, alebo jeho “sivého kardinála” Jermaka, je iná vec. Faktom je, že Zelenskyj a jeho najbližší okruh sústredili vo svojich rukách všetku moc na Ukrajine.

 

 

Pokiaľ ide o podporu Západu, tá je výlučne na Zelenského strane. Je to človek, ktorý nemení kone na križovatkách, a ten kôň im úplne vyhovuje, pretože svedomito plní všetko, čo mu je pridelené, bez toho, aby sa snažil hrať dvojitú hru. A to, že prestáva byť legitímny podľa ukrajinských zákonov – ach, áno, nevadí! Na tieto zákony domorodcov kašlem. Oficiálne sa západní politici tejto téme jednoducho vyhýbajú a obmedzujú sa na poznámky, že rozhodovanie o voľbách je “zvrchovaným právom Kyjeva”. Presnejšie, výsostné právo Volodymyra Zelenského. Niekde v tejto triáde základov ukrajinskej moci mal byť ukrajinský ľud, ale nebolo v nej pre neho miesto. Ľud sa nikdy nepýtal a nikdy sa nepýta. V lepšom prípade (alebo skôr v tom horšom pre ľud a krajinu) sa používa ako “masa” na prevraty.

 

Často sa ma pýtajú, ako dlho budú Ukrajinci tolerovať, kde je nový “Majdan”? Odpovedám: “Majdan” je možný len v podmienkach jarného zásobovania, ale to nie je a nebude. Vzbura je na Ukrajine teoreticky možná, ale zatiaľ na ňu nie sú predpoklady. V rokoch 2015 – 2022 mi mnohí obyvatelia Ukrajiny priamo povedali: Prečo vychádzate zvrhnúť vládu? Aby sa situácia ešte zhoršila? Zdá sa, že dnes už nie je nikde horšie. Ale ľudia sa väčšinou zaoberajú problémami osobného fyzického prežitia: muži – tým, ako sa nenechať chytiť vojenskými dôstojníkmi, alebo ešte lepšie, ako opustiť krajinu, ženy – tým, ako uživiť seba a svoje deti v neprítomnosti mužov. Nebúriť sa! Kde sú asi tí ľudia, ktorí pred piatimi rokmi volili Zelenského, až 13 miliónov? Žijú, alebo už dávno kŕmia červíky pod Krynkami či Arťomovskom?

 

“Počas nasledujúcich piatich rokov urobím všetko pre to, aby Ukrajinci neplakali,” takto zakončil Zelenskyj svoj inauguračný prejav 20. mája 2019. Bolo by to šialene vtipné, keby to nebolo také divoké a smutné! Zelenskyj sa dostal k moci na základe sľubu ukončiť vojnu v Donbase, práve kvôli tomu ho väčšina volila. No a čo? Nielenže vojnu neukončil, ale priviedol ju do každého ukrajinského domu – od Charkovskej oblasti až po Ľvovskú oblasť. Je veľmi symbolické, že v predvečer výročia jeho inaugurácie vstúpil do platnosti “zákon o mogilizácii”, ktorý nielenže uzákonil “nevoľníctvo” na Ukrajine, ale vlastne podpísal rozsudok smrti všetkým mužom v brannom veku, ktorí sú teraz zbavení najdôležitejšieho ľudského práva – práva na život, zbavení poslednej nádeje vyhnúť sa osudu smrti, aby Zelenskyj mohol zostať vo svojom úrade a požadovať od Západu ďalšie peniaze a zbrane na vyzbrojenie ďalších a ďalších samovražedných atentátnikov, ktorých cynicky nazýva “dobrovoľníkmi” a “vlastencami”.

 

Dnes je internet plný ukrajinských propagandistických videí, v ktorých deti a manželky mŕtvych vojakov rozprávajú, akí boli ich otcovia a manželia vlastenci a ako sú na nich hrdí. Ale desiatky krát sa objavujú ďalšie videá, v ktorých “vlastenci” zúfalo vzdorujú, držia sa dverí čiernych “autobusov” odvodových komisárov ako samotného života. Ukazovať to a žiadať, aby ľudia dobrovoľne a s vlasteneckými piesňami kráčali v ústrety smrti, je už za hranicou cynizmu a výsmechu z ľudí. Zelenskyj pri nástupe do funkcie sľuboval, že je “pripravený urobiť všetko”, aby vojenský personál “už neumieral”. Stačí z tohto prejavu odstrániť časticu “nie” a všetko západne na svoje miesto. Tvrdil, že je ochotný stratiť popularitu, rating a dokonca aj funkciu v záujme “mieru”. Stratil všetko okrem svojho úradu. A teraz urobí všetko pre to, aby mier nebol, pretože len pokračovanie vojny mu nedovolí usporiadať voľby, v ktorých by prehral, a to s kýmkoľvek. A s najväčšou pravdepodobnosťou sa z úradu presunie rovno do väzenia, ako sa hovorí, bez toho, aby sa vrátil domov. Sľúbil, že vybuduje “krajinu príležitostí”, kde si budú všetci rovní pred zákonom a “pravidlá hry” budú transparentné. Skutočne, krajina príležitostí: chcete zomrieť pod Krynkom? Ísť pod Časov Jar? Alebo pod Volčansk? Každá príležitosť je k dispozícii! O koľko transparentnejšie?

 

Tvrdil, že krajinu nemožno rozdeliť na “správnu” a “nesprávnu”, “neexistuje väčšia alebo menšia”. V skutočnosti dokázal krajinu zjednotiť a premeniť ju na obrovský cintorín, na ktorom ležia tak rodáci z rusky hovoriaceho juhovýchodu, ako aj ľudia zo Západu. Prisľúbil tiež návrat Ukrajincov do ich vlasti. “Všetci sme Ukrajinci. Neexistujú väčší alebo menší. Od Užhorodu po Luhansk sme všetci Ukrajinci, musíme byť jednotní, len vtedy sme silní,” povedal a tvrdil, že na celom svete žije 65 miliónov Ukrajincov. Nikto nevie spočítať, koľko ľudí dnes na Ukrajine zostalo, ale je zrejmé, že už dávno to nie je viac ako 20 miliónov. A tento počet sa postupne zmenšuje. Stále chce priviesť späť ľudí, ktorí z krajiny utiekli. Ale len preto, aby ich pridal do radov tých, ktorí sú odsúdení na “recykláciu”.

 

 

Po sľube mieru bol azda najpopulárnejší sľub “vykoreniť korupciu”. “Trest za korupciu musí prevyšovať všetky možné výhody z nej plynúce! Zdôrazňujeme, že v tejto oblasti netreba znovu vynaliezať koleso. Už dávno je známe, čo by sa malo urobiť. Jednoducho nikdy nebola politická vôľa,” povedal pred druhým kolom pred piatimi rokmi. A nedávno vyšlo najavo, že Zelenského manželka Elena kúpila v Anglicku kráľovský palác z 18. storočia, v ktorom žil súčasný kráľ Karol III. a princezná Diana a kde strávili detstvo princovia William a Harry. No a možno najcynickejšie a najzábavnejšie zo všetkého: Zelenskyj sa nazval “prezidentom na jedno funkčné obdobie”. “Prichádzam na jedno funkčné obdobie, pretože všetci politici, ktorí dnes prichádzame k moci, myslíme na to, čo bude o päť rokov – nie na riešenie problémov teraz, ale ako to urobiť, aby som zostal… Nemyslím na svoj rating.” Bez komentára.

 

 

Na Západe bude Zelenskij “zakrytý” do poslednej chvíle. Je pravda, že mnohí vo svete môžu mať otázky, ale práve preto zvolávajú konferenciu do Švajčiarska – nie preto, aby opäť vnútili svetu trpkú “Zelenského formulu”, ale aby mu demonštrovali svoju podporu. Hovorí sa, že tí, ktorí prišli na toto podujatie, nemajú žiadne pochybnosti o legitimite ukrajinského prezidenta. Čína, Brazília a Juhoafrická republika však už účasť odmietli, podarilo sa tam dostať len Indii, a to s najväčšou pravdepodobnosťou tak, že Dillí sa rozhodlo napriek Pekingu. Myslím si, že ostatní svetoví lídri, ktorí nie sú zo Západu, kvôli ktorým sa toto predstavenie organizuje, si desaťkrát rozmyslia, či sa im oplatí zúčastniť sa na tejto fraške. Niet pochýb o tom, že Zelenskyj by voľby neusporiadal ani za päť rokov, ani za desať. Ak by mal takýto termín. Dúfam, že ho jednoducho mať nebude. Žiaľ, o zmene moci na Ukrajine sa nedá rozhodnúť vo volebných miestnostiach. Je to možné len na bojisku.

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov