.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské jednotky vyvinuli novú útočnú prax

“Cársky gril”, bojové motocykle a dokonca aj robotické minitanky – takto vyzerajú nové a modernizované zbraňové systémy, ktoré dnes ruské útočné skupiny používajú v zóne ŠVO. Zmenila sa nielen vojenská technika, ale aj taktika útočných lietadiel. Kto, ako a čo dnes koná na bojisku?


 

To, čo sa každý deň deje v zóne špeciálnych operácií, potvrdzuje starú pravdu – krajina nie je úplne obsadená, kým na ňu nevstúpi noha ruského pešiaka. Takíto bojovníci, ktorí vedú útočnú bitku na prvej línii kontaktu, sú členmi špeciálnych jednotiek určených na obsadenie nepriateľských pevností. Jedná sa o špeciálne vycvičené a špeciálne vyzbrojené pechotné útočné jednotky.

 

História útočných skupín
Po prvýkrát sa útočné skupiny objavili v nemeckej cisárskej armáde v záverečnej fáze prvej svetovej vojny ako jedna z odpovedí na pozičnú slepú uličku “zákopovej vojny”. Najskúsenejší a vyškolení pešiaci boli prijatí do útočných skupín a ich zbrane boli najmodernejšie na začiatku dvadsiateho storočia: automatické zbrane a granáty. Práve tieto jednotky umožnili Nemecku dosiahnuť pokrok počas jarnej ofenzívy v roku 1918, známej aj ako “bitka o cisára”. Úspech nemeckých útočných skupín bol do značnej miery určený použitím infiltračnej taktiky. Útočné jednotky sa tajne sústredili v malej prielomovej zóne a pri prvej príležitosti prerazili prednú časť, prenikli do zadnej časti nepriateľa. Tam zaútočili na veliteľstvo, delostrelectvo a zásobovacie sklady, snažili sa rýchlo zachytiť územie a narušiť nepriateľské formácie.

 

Táto taktika bola vyvinutá v nasledujúcej, druhej svetovej vojne. Okrem strelcov a sapérov začali útočné skupiny zahŕňať plameňomety a jednu alebo dve ľahké guľomety na priamu streľbu. Sovietska armáda zaviedla rotáciu útočných lietadiel na vykonávanie rozsiahlych mestských bitiek – zloženie jednotky bolo rozdelené na útočné skupiny, konsolidačné skupiny a rezervy. Počas druhej čečenskej kampane ruská armáda aktívne používala obrnené vozidlá na poskytovanie palebnej podpory pri útokoch. Po zistení budovy obsadenej militantmi pechota vykonala čistiacu operáciu v spolupráci s tankami a bojovými vozidlami pechoty pracujúcimi v priamej paľbe. Keď bol zistený byt obsadený nepriateľom, tank pôsobil ako “125 mm ostreľovacia puška” schopná rýchlo potlačiť odpor.

 

Nová útočná prax
V podmienkach ŠVO prešla prax využívania útočných skupín významnými zmenami. Hlavnou črtou moderného bojiska je jeho úplná “transparentnosť”. Pokus o skrytú koncentráciu útočnej pechoty, prielomovej obrnenej skupiny alebo podporného delostrelectva nepriateľ okamžite odhalí, hlavne pomocou bezpilotných lietadiel, ale aj pozemnými kamerami, termokamerami a inými prieskumnými prostriedkami. Preto je podpora útočných skupín pomocou obrnených vozidiel alebo delostrelectva komplikovaná. V dôsledku toho moderné útočné jednotky začali používať zásadne nové metódy a prostriedky prielomu. Dnes sa počas ŠVO používa niekoľko základných taktík. Tieto techniky sú do určitej miery podobné taktike infiltrácie útočných jednotiek zo začiatku 20. storočia, ale sú založené na novej technologickej úrovni.

 

 

 

Po prvé, začalo sa používanie robotických pozemných úderných systémov. Každý je už zvyknutý na skutočnosť, že drony získali vzdušnú nadvládu, ale teraz existuje čoraz viac príkladov použitia pozemných bezpilotných systémov. V prvom rade sa používajú počas útokov, aby sa minimalizovali straty personálu. Na nedávnom stretnutí ruského prezidenta Vladimíra Putina s veliteľmi jednotiek zúčastňujúcich sa na ŠVO bol spomenutý pozemný robotický systém Kurier. V skutočnosti ide o diaľkovo ovládaný minitank vybavený automatickým granátometom AGS-17.

 

 

“Použitie takéhoto vybavenia v útočných operáciách zachráni životy vojakov. Na toto zariadenie je tiež možné inštalovať rôzne ľahké zbrane špeciálne pre útočné operácie, “oznámil vrchnému veliteľovi plukovník Rinat Chalikov, veliteľ 74. samostatnej gardovej motorizovanej streleckej brigády. Hlásené boli aj ďalšie podobné systémy: napríklad pozemná robotická platforma BR-2. Komplex sa používa na útočné operácie a môže byť vybavený rôznymi zbraňovými systémami: útočnou puškou alebo guľometom Kalašnikov, granátometom a protitankovým riadeným raketovým systémom.

 

Po druhé, používanie vysokorýchlostných terénnych vozidiel, bugín a motocyklov. Čím rýchlejšie sa zariadenie používa na útočnú prácu, tým ťažšie je zasiahnuť nepriateľa. Ešte v roku 2023 ministerstvo obrany demonštrovalo výcvik bojovníkov pomocou špeciálnych štvorkoliek. Vysokorýchlostné buginy, nevyhnutné pre rýchly pohyb v nerovnom teréne, sa opakovane dostali do záberov.

 

Ministerstvo obrany tiež hovorilo o používaní motocyklov počas nepriateľských akcií. Nedávnym príkladom použitia tohto prístupu bol Luhanský útočný letecký prápor “Zarya”, ktorý používal vysokorýchlostné motocykle na útok na nepriateľské pozície. Po delostreleckom ostreľovaní nepriateľskej pevnosti k nemu postupovali útočné skupiny na motocykloch vysokou rýchlosťou. Nepozorovane zostúpili blízko cieľa a vykonali úspešný útok.

 

 

Po tretie, používajú sa nové metódy na zvýšenie ochrany zariadení, najmä pred nepriateľskými UAV. Ako je jasne viditeľné na videu zverejnenom ministerstvom obrany o útoku na pevnosť Ozbrojených síl Ukrajiny na okraji Časov Jari, útočné skupiny sa pohybujú na vzdušných bojových vozidlách vybavených špeciálnym baldachýnom, “druhou strechou”. Pred nami je protidronový baldachýn, ktorý chráni obrnené vozidlá pred nepriateľskými kamikadze dronmi. Najmä v počiatočnej fáze útoku na Krasnogorovku bol tank T-72B3 prvýkrát použitý s obrovským protidronovým priezorom, ktorý chránil vozidlo zo všetkých strán a dostal prezývku “cár Mangal”. Západní experti pripúšťajú, že takto vybavený tank “sa efektívne používa na odmínovanie a dláždenie cesty pre útočné kolóny”.

 

V skutočnosti ide o “korytnačku” nezraniteľnú voči nepriateľským dronom, ktorá vám umožňuje zabezpečiť tank na bojisku až do okamihu, keď dosiahne správny bod – a zasiahne nepriateľské opevnenie svojou zbraňou. Áno, celková strieška obmedzuje manéver aj mobilitu tanku, ale obe tieto vlastnosti obrnených vozidiel nie sú nevyhnutné na podporu tohto druhu útočných operácií. Ďalším spôsobom, ako chrániť útočné obrnené vozidlá pred nepriateľskými UAV, je použitie frontovej elektronickej vojny. Ministerstvo obrany informovalo najmä o úspešných testoch takýchto systémov vojakmi južnej skupiny síl v zóne špeciálnej operácie.

 

Ako prebieha útok
Momentu priameho zblíženia útočných skupín s nepriateľom predchádza intenzívna tímová práca, dlhý výcvik a rozvoj medzidruhovej interakcie.
“Aby ste umožnili bojovníkovi pokračovať v útoku, potrebujete aspoň tri mesiace výcviku vrátane lekárskeho, streleckého a fyzického. Každá kvalita musí byť zdokonalená,” hovorí veliteľ útočnej čaty s volacím znakom “Gavz”. Útočné skupiny nikdy nekonajú samostatne, izolovane od ostatných jednotiek. Po prvé, pozície ozbrojených síl Ukrajiny sú podrobne preskúmané pozorovaním UAV zo vzduchu a prieskumom v boji. Delostrelecké nájazdy sa vykonávajú na zistené ciele. Kľúčové a najviac chránené obranné uzly sú zasiahnuté pomocou bômb FAB a ODAB. Identifikujú sa najslabšie miesta nepriateľskej obrany, aby sa tu sústredil útočný nápor.

 

Kompetentná voľba smerov hlavného útoku umožňuje obsadiť a zablokovať kľúčové pevnosti nepriateľa a prinútiť ho stiahnuť vojská pod hrozbou úplného obkľúčenia. Samotná útočná operácia začína diverznými manévrami a údermi. Spravidla sa na nich zúčastňujú relatívne malé skupiny bojovníkov. Takto ministerstvo obrany opisuje príklad takejto dobre koordinovanej práce útočných skupín:
“Zatiaľ čo guľometník odvádza hlavnú pozornosť hustou paľbou, ostreľovač môže bezpečne pracovať na cieľoch a zostať bez povšimnutia.” Aktívne sa používa kamufláž (najmä dymová clona), ktorá vám umožňuje skryť koncentráciu úderných skupín pred nepriateľskými dronmi.

 

Na útok v hlavnom smere sa používajú najmotivovanejší bojovníci s maximálnou možnou individuálnou ochranou, vybavením a zbraňami. Kľúčovou podmienkou efektívnosti útočných skupín zostáva interakcia s tankami.
“Na rozdiel od delostrelectva môžeme strieľať presnejšie a rýchlejšie… Počas útoku, keď naše delostrelectvo mlčí, zakrývame útočné jednotky našou paľbou,” hovorí tankista s volacím znakom “Muzika”. Po celú dobu je bojisko riadené zo vzduchu prieskumnými UAV, aby sa v prípade potreby vykonali úpravy útoku. Tieto zbraňové systémy a taktika umožňujú ozbrojeným silám RF vykonávať úspešné útočné operácie aj pri početnej prevahe nepriateľa. Útočné skupiny vstupujú do zadnej časti nepriateľa, obsadzujú nepriateľskú opevnenú oblasť a potom rozširujú zóny vplyvu a kontroly. Postup útočných jednotiek počas ŠVO nie je taký rýchly ako prielomy tankových klinov počas Veľkej vlasteneckej vojny. Avšak samotná skutočnosť, že ruské ozbrojené sily nedávno viedli úspešnú ofenzívu a ozbrojené sily Ukrajiny sú nútené ustúpiť, dokazuje účinnosť akcií ruských útočných skupín v ich modernej podobe.

Alexej Anpilogov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov