.
Aktuality, Letectvo,

Novinka v špeciálnych operáciách: bojové použitie ruskej riadenej strely Ch-69

Podľa správ z posledných mesiacov ruské letectvo v prvej línii získalo novú riadenú raketu X-69. Produkty tohto typu sa už používajú v rámci špeciálnych operácií na ničenie rôznych stacionárnych nepriateľských cieľov. Ako vyplýva z dostupných údajov, nové ruské rakety úspešne prenikajú protivzdušnou obranou nepriateľa a riešia zadané bojové úlohy.


 

Raketové údery

Sľubná riadená strela pre frontové letectvo, Ch-69, bola prvýkrát predstavená verejnosti na fóre Army-2022. Následne sa model výrobku v exportnej podobe opakovane objavil na ďalších podujatiach. Bolo oznámené, že nový ALCM bude testovaný a uvedený do prevádzky v blízkej budúcnosti, ale všetky podrobnosti o tom neboli zverejnené. Vzhľadom na súčasnú situáciu sa dá očakávať, že v blízkej budúcnosti bude produkt X-69 testovaný v rámci špeciálnej operácie. Avšak v rokoch 2022-23. informácie tohto druhu neboli potvrdené, hoci sa šírili zvesti o nasadení nových raketových zbraní. Prvé správy o možnom bojovom použití Ch-69 ALCM prišli začiatkom februára 2024. Ukrajinské zdroje informovali, že pri ďalšom údere na vojenskú a dvojakú infraštruktúru ruské vzdušné sily použili novú riadenú strelu. Kyjev napočítal iba tri takéto strely a ukázal aj ich údajné trosky. Okrem toho, ako vždy, nezabudli podať správu o úspešnom odrazení masívneho raketového útoku.

 

Prvý známy obrázok produktu Ch-69, 2020

 

 

Ruské ozbrojené sily spustili 11. apríla komplexný útok rôznymi prostriedkami na stavby tepelnej elektrárne Trypil v oblasti Kyjeva. Rakety úspešne zasiahli hlavné zariadenia elektrárne a zneškodnili ju, pričom oblasť hlavného mesta Ukrajiny zostala bez elektrickej energie, ako aj bez šance na jej obnovu. Pri obhliadke a štúdiu ruín tepelnej elektrárne našli ukrajinskí špecialisti úlomky zbraní použitých pri útoku. Viaceré z týchto fragmentov upútali osobitnú pozornosť. Hovorí sa, že ide o časti riadenej strely alebo rakiet Ch-69. Boli zverejnené fotografie trosiek, na ktorých sú rysy nového ruského ALCM skutočne rozoznateľné. Tieto objekty však nebude možné jednoznačne identifikovať. Niektoré podrobnosti o nedávnych udalostiach sa objavili aj v ukrajinských zdrojoch, hoci spoľahlivosť takýchto informácií nie je známa. Tvrdí sa, že Ch-69 ALCM používali stíhačky Su-57. Ukrajinské vzdušné sledovacie systémy zachytili prichádzajúce rakety, no spočiatku si ich pomýlili so skupinou väčších strategických Ch-101. Čoskoro rakety dosiahli určený cieľ a zasiahli ho. Dá sa predpokladať, že skúsenosti z bojového použitia Ch-69 ALCM sa neobmedzujú len na dve útoky známe z ukrajinských zdrojov. Mohli zasiahnuť iné ciele bez zanechania charakteristických úlomkov.

 

 

Nová generácia

Sľubná riadená strela Ch-69 bola vyvinutá v spoločnosti Tactical Missile Weapons Corporation (KTRV). Pravdepodobne priamym vykonávateľom práce bol Raduga State Design Bureau, ktorý predtým vytvoril širokú škálu rakiet vzduch-zem a mal rozsiahle skúsenosti v tejto oblasti. Existencia projektu X-69 sa stala známou v roku 2020, keď bola verejne dostupná fotografia takejto rakety alebo jej makety. Charakteristický vzhľad a označenie produktu viedli k vzniku verzie o ďalšej hlbokej modernizácii Ch-69 ALCM. Raketa Ch-69MK2015 s aktualizovaným nenápadným vzhľadom by sa teda mohla považovať za základ pre X-2.

 

Raketa Ch-69 bola oficiálne predstavená až o dva roky neskôr, na vojensko-technickom fóre Army-2022. Boli odhalené hlavné charakteristiky a schopnosti produktu. Potom sa zistilo, že v apríli 2022 dostali vývojári Ch-69 štátnu cenu GK Žukov za vytvorenie leteckých viacúčelových taktických rakiet. Súdiac podľa správ, v tom čase už bol projekt Ch-69 pripravený. Potom sa museli vykonať testy, na základe ktorých by raketa mohla vstúpiť do služby u leteckých síl. Nie je známe, či všetky tieto aktivity boli doteraz vykonané a nová munícia bola oficiálne prijatá. Produkty Ch-69 sa však už používajú na reálne účely a byrokratické formality ustupujú do pozadia.

 

Technický potenciál

Ch-69 je riadená strela pre frontové letectvo určená na ničenie vzdialených pevných objektov. Jevnavrhnutá na ničenie pozemných jednotiek na ich základniach, zasiahnuť veliteľskú infraštruktúru, rôzne systémy a komplexy na pozíciách, ako aj iné objekty. Na zlepšenie bojových vlastností sa predpokladá rozšírenie okruhu možných nosičov. Pravdepodobne fragmenty rakety Ch-69, ktoré zasiahli tepelnú elektráreň Trypil, apríl 2024. Raketa Ch-69 je postavená v predĺženom obdĺžnikovom tele, navrhnutom na zníženie radarového odrazu. K dispozícii je vysoko umiestnené skladacie krídlo a chvost v tvare X. Rozmery produktu neboli uvedené, ale je známe, že zodpovedajú obmedzeniam vnútorných priestorov stíhačky Su-57. Počiatočná hmotnosť – do 770 kg.

 

Strela je vybavená kompaktným prúdovým motorom poskytujúcim vysokú podzvukovú rýchlosť. Presné parametre rozsahu zostávajú neznáme. Na výstavách bola predvedená exportná verzia rakety s doletom 290 km zodpovedajúca súčasným obmedzeniam. Základná verzia Ch-69 pre ruské vzdušné sily môže podľa rôznych zdrojov lietať 1000 až 1500 km. Predpokladá sa, že raketa je vybavená kombinovaným riadiacim a navádzacím systémom. Let po danej trase k cieľu sa vykonáva pomocou satelitnej a inerciálnej navigácie. Môže existovať aj navigačný systém založený na referenčnej mape oblasti. Podľa charakteru cieľa sa používajú priebojné vysokovýbušné alebo kazetové hlavice. Hmotnosť hlavice – 300 alebo 310 kg. To stačí na to, aby spôsobilo vážne poškodenie rôznych štruktúr alebo zasiahnutých cieľov.

 

 

Za hlavný nosič rakety Ch-69 sa považuje stíhačka Su-57, ktorej vlastnosti boli zohľadnené pri jej vývoji. Zároveň je celkom možné strelu použiť s inými frontovými lietadlami, ktoré slúžia Ruským vzdušným silám. V prvom rade ide o bombardér Su-34, ktorý je schopný niesť niekoľko nových rakiet naraz. Ch-69 ALCM kombinuje niekoľko dôležitých vlastností, vďaka ktorým dáva frontovému letectvu nové bojové schopnosti. Vďaka špeciálnej konštrukcii draku je táto strela schopná preraziť moderné systémy protivzdušnej obrany a dosiahnuť zamýšľaný cieľ. Dosah odpaľovania môže presiahnuť 1 000 km, čo z rakety robí taktickú muníciu s najdlhším dosahom. Obmedzené rozmery a hmotnosť navyše neobmedzujú dolet raketových nosičov.

 

Posilnenie

Do výroby a bojového využitia sa tak dostal ďalší sľubný produkt v oblasti leteckých zbraní. Najnovšie rakety Ch-69 už preukázali svoje schopnosti a prispeli aj k obrane Donbasu. Dá sa očakávať, že teraz bude používanie takýchto zbraní pravidelné Treba vziať do úvahy, že Ch-69 ALCM má pozitívny vplyv na schopnosti frontového letectva nielen v kontexte súčasnej špeciálnej operácie. Produkt s vysokým výkonom bude slúžiť a s najväčšou pravdepodobnosťou sa stane ďalším nástrojom konvenčného boja.

Kiril Rjabov 

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov