Ch-59MKM, modernizovaná vysoko presná riadená raketa typu vzduch-zem, určená na ničenie statických pozemných cieľov s vopred určenými súradnicami, vyvinutá spoločnosťou AO Korporácia Taktické raketové zbrane v expozícii na Medzinárodnom leteckom a vesmírnom salóne MAKS-2021, júl 2021, zdroj: bmpd.livejournal.com/Michail Žerdev
Aktuality, Letectvo,

Modernizovaná riadená raketa Ch-59MKM

Na tohtoročnom Medzinárodnom leteckom a vesmírnom salóne MAKS-2021, ktorý sa konal v Žukovskom, AO Korporácia Taktické raketové zbrane (KTRV) po prvýkrát predstavila modernizovanú verziu svojej vysoko presnej riadenej rakety typu vzduch-zem Ch-59MK, s novým označením Ch-59MKM. Raketu vyvinula Štátna strojárska a konštrukčná kancelária Raduga A. Ja. Berezňaka, ktorá je súčasťou uvedenej Korporácie.


 

 

Raketa Ch-59MKM je vybavená penetračnou bojovou časťou a je určená pre ničenie statických pevných pozemných cieľov s vopred známymi súradnicami.

 

 

V rakete Ch-59MKM je použitý originálny tandemový dizajn penetračnej bojovej časti s hlavnou penetračnou náložou s hmotnosťou 320 kg a tzv. prednáložou s celkovou hmotnosťou 40 kg, pozostávajúcou z balíka štyroch kumulatívnych častíc. Pre navádzanie rakety je použitý systém navigačno-automatického navádzania SNAU-59MK-02, ktorý pravdepodobne využíva inerciálne satelitné navádzanie, pričom pravdepodobnosť kruhovej odchýlky (Circular Error Probable – CEP, rus. Круговое вероятное отклонение (КВО) je udávaná 10 m. V predvádzanej makete rakety na výstave MAKS-2021 absentuje v nosovej časti rakety akákoľvek hlavica samonavádzania.

 

 

Štartovacia hmotnosť rakety Ch-59MKM je 930 kg, dĺžka 5,7 m, rozpätie krídel 1,3 m. Raketa je vybavená prúdovým motorom, rýchlosť letu rakety v rozmedzí 900-1050 km/h, výška letu rakety od 15 m do 2000 m. Udávaný maximálny dolet rakety je 285 km (je možné, že udávaný dolet je platný len pre exportnú verziu rakety, ohraničený limitmi v rámci kontroly raketových technológií (Missile Technology Control Regime – MTCR, rus. Режим контроля за ракетными технологиями (РКРТ). Vypustenie rakety je možné pri výške lietadla-nosiča v letových hladinách od 200 m do 11 000 m.

 

 

Ch-59MKM, modernizovaná vysoko presná riadená raketa typu vzduch-zem, určená na ničenie statických pozemných cieľov s vopred určenými súradnicami polohy, vyvinutá spoločnosťou AO Korporácia Taktické raketové zbrane v expozícii na Medzinárodnom leteckom a vesmírnom salóne MAKS-2021, júl 2021, zdroj: bmpd.livejournal.com/Michail Žerdev

Fero Kysucký

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov