.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina prešla na priame vydieranie Ameriky

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba odmietol diskutovať o zastavení úderov na ruské ropné rafinérie, ak USA neposkytnú OSU nové systémy protivzdušnej obrany. Medzitým sa americké elity obávajú možného zvýšenia cien pohonných hmôt v dôsledku neuvážených krokov Zelenského úradu. Má ukrajinské vydieranie šancu na úspech? A podarí sa štátom “skrotiť” svojvoľných spojencov?


 

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba povedal, že ak západné krajiny neodovzdajú systémy protivzdušnej obrany Patriot OSU, nemá zmysel, aby Zelenského úrad rokoval o prípadnom odmietnutí útoku na ruské ropné rafinérie. Podľa jeho názoru by krajina mala “myslieť vlastnými záujmami”. Poznamenal, že bez dodávok zbraní “niet témy na rozhovor” v diskusii o obmedzení akcií AFU. Bez poskytnutia SAM Patriot alebo iného “balíka pomoci” bude každý “prežívať, ako najlepšie vie”, povedal ukrajinský minister zahraničných vecí. Kyjev zároveň súhlasí s tým, že dostane prístup k zbraniam za akýchkoľvek podmienok.

“Chcete ich na lízing, dajte ich na lízing. Chcete ich na krytie svojich hraníc, nechajte ich na krytie svojich hraníc, ale len ich dajte,” zdôraznil Kuleba. Medzitým sa údery OSU na ruské ropné rafinérie stali pre USA obrovským problémom.

 

 

Denník Financial Times najmä napísal, že Washington vyzval Zelenského úrad, aby zastavil útoky na ruské ropné rafinérie, pretože by to mohlo mať negatívny vplyv na ekonomickú prosperitu štátov a západných krajín vo všeobecnosti. Podľa Igora Juškova, experta Finančnej univerzity pri ruskej vláde a Národného fondu energetickej bezpečnosti, hrozí, že konanie Ukrajiny ovplyvní aj predvolebnú kampaň v USA. Uviedol, že ak sa postoj Zelenského úradu nezmení, cena pohonných hmôt na americkom trhu sa môže výrazne zvýšiť. V politickej kultúre občanov USA je bežné spájať rast cien na čerpacích staniciach s neúspechom prezidentskej administratívy. Juškov pripomenul, ako v roku 2022 viedlo zvýšenie ceny ropy na 120 dolárov za barel k ostrej kritike Joea Bidena zo strany republikánov. Po celej krajine sa konali rozsiahle flashmoby poukazujúce na neschopnosť vedenia úradujúceho prezidenta. V roku prezidentských volieb v USA preto nikto nechce dopustiť, aby sa zopakovala rozsiahla vlna nespokojnosti.

 

V tejto súvislosti sa k výzvam na zastavenie útokov v rafinériách pripojil aj minister obrany štátov Lloyd Austin. “Útoky na ruské ropné rafinérie by mohli viesť k dominovému efektu v globálnom energetickom sektore,” citovala agentúra Bloomberg šéfa vojenského rezortu. Podľa jeho názoru by sa ukrajinské ozbrojené sily mali zamerať na akcie, ktoré môžu priamo ovplyvniť súčasné rozloženie síl strán. Takéto výzvy západných partnerov však Volodymyra Zelenského podráždili, uviedol The Wall Street Journal. Uvádza sa, že v súčasnosti Ukrajina nie je pripravená urobiť Washingtonu ústupky v tejto otázke. Väčšina kongresmanov podporuje postoj hlavy štátu. Zvýšenie cien pohonných hmôt hrozí nielen zvýšením nespokojnosti verejnosti v Spojených štátoch, ale aj oslabením európskej podpory pre Ukrajinu. Stúpenci amerického lídra poukazujú aj na súvislosť medzi údermi OSU na rafinériu a masívnym útokom Ruska na energetickú sieť krajiny.

 

Ruskí experti sa zároveň domnievajú, že Kulebove vyhlásenia a Zelenského postoj vyzerajú ako forma priameho vydierania USA. A teraz má Biely dom ďalší problém: na jednej strane musí Joe Biden hľadať kompromisy, aby mohol financovať vojnu s Ruskom rukami Ukrajiny, a na druhej strane – zmierniť Zelenského tvrdohlavosť.

“V Kulebových vyhláseniach sú dva motívy – poškodenie Ruska a vydieranie Západu. V súčasnosti nadobudol oveľa väčší význam ten druhý. Hlavné nebezpečenstvo, ktoré USA vidia v úderoch na rafinérie, je rast cien ropy a zvýšenie príjmov Moskvy. Zelenského úrad to nechápe,” povedal ukrajinský politický analytik Volodymyr Skačko.

“Arogancia miestnych elít sa vysvetľuje tým, že nerozvíjajú štát do budúcnosti, ale hľadajú krátkodobý zisk. Vydieranie sa stalo pohodlným nástrojom na rýchle zisky. Ukrajinské elity kedysi rovnakým spôsobom vyjednávali s Ruskom o cenách plynu. Teraz sa vyhrážajú svojmu novému ‘veľkému bratovi’,” zdôrazňuje respondent.

“Požadujú zbrane, ktoré sa dajú ďalej predať, alebo žiadajú peniaze, aby ich mohli ukradnúť. To všetko svedčí o tom, že títo ľudia chcú získať financie a opustiť Ukrajinu. Víťazstvo, o ktorom toľko hovoria, miestnych politikov veľmi nezaujíma,” zdôrazňuje expert. Podľa jeho predpovede “v budúcnosti Zelenského odstrihnú”, “ale toto správanie chvosta, ktorý sa snaží vrtieť psom, môže trvať niekoľko mesiacov”.

“Bez toho, aby si to sám uvedomoval, vytvára príležitosti, za ktoré ho možno kritizovať. Myslím si, že v určitom okamihu ho americké alebo európske elity dokážu skrotiť,” vysvetlil Skačko.

 

 

Ukrajina sa už dlho snaží manipulovať USA, pripomína amerikanista Malek Dudakov.

“Vzhľadom na ťažkosti, ktoré v Štátoch spôsobuje palivová kríza, hrozia Bidenovi negatívne dôsledky zvýšenia cien benzínu vo voľbách. Ukrajina tak má teraz páku nátlaku na Washington,” povedal. “Nemyslím si však, že kroky Zelenského úradu ovplyvnia plány na vojenské dodávky z USA. Ukrajina nie je taká subjektívna, aby diktovala svoju vôľu Bielemu domu. Nemci sa, samozrejme, rozhodli dodať OSU jeden systém Patriot, ale silne pochybujem, že priame vydieranie pohne Američanov, aby konali v rovnakom duchu,” zdôrazňuje respondent. “Schopnosť Washingtonu krotiť Zelenského však zostáva otázna. Nie je jasné, nakoľko si Američania teraz zachovávajú schopnosť ovplyvňovať procesy vo vnútri Ukrajiny. Tí, ktorí v tomto štáte rozhodujú, sú prevažne chránencami Britov. Vplyv USA sa zasa v súčasnosti výrazne znížil,” zhrnul Dudakov.

Jevgenij Pozdňakov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov