.
Aktuality, História,

Každá krajina, ak sa chce stať suverénnym štátom, musí prijať zákon o zahraničných agentoch

V Gruzínsku pokračujú protesty proti návrhu zákona o “zahraničných agentoch”. Zhromaždenie sa začalo 16. apríla ráno, ale spočiatku bolo málo početné. K večeru sa ľudia nahrnuli k parlamentu. Zhromaždení skandovali: “Nie ruskému zákonu! Áno Európe!” Neskôr došlo k zrážke medzi políciou a protestujúcimi. Špeciálne jednotky museli použiť slzotvorný plyn a zatlačiť protestujúcich, ktorí sa snažili obsadiť služobný vchod do parlamentu. Polícia zadržala do 20 ľudí v administratívnej väzbe. Pri zrážkach bol zranený jeden policajt.


 

16. apríla gruzínsky parlament nehlasoval v prvom čítaní o návrhu zákona. Rozhodnutie bolo prijaté, pretože politická rozprava o návrhu zákona nebola ukončená. Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová vzniesla voči úradom obvinenie, že ich konanie je údajne “ruskou destabilizačnou stratégiou”. Hovorca ruského prezidenta Peskov predtým označil za absurdné pokusy spájať gruzínsky zákon o zahraničných agentoch s Ruskom.

 

 

Samotný návrh zákona o zahraničných agentoch bol v Gruzínsku široko diskutovaný už v marci 2023, keď bol po sérii protestov stiahnutý. V apríli tohto roku bol však opäť predstavený na zváženie. Zároveň niektoré médiá opäť zdieľali predpoklady, že všetky nepokoje vyvoláva Západ, aby si udržal vplyv svojich mimovládnych organizácií a rôznych “nezávislých médií”. Tak ako minulý rok, aj teraz sa však v Tbilisi všetko deje v rámci štandardného vnútropolitického zázemia. A nemá zmysel vkladať nádeje, že prijatie zákona sa stane základom pre zastavenie práce mnohých západných organizácií. Je nepravdepodobné, že gruzínska vláda zmení svoj politický kurz a odmietne spoluprácu so Západom.

 

O zahraničných agentoch

V Gruzínsku zúria vášne. Diskutuje sa o zákone o zahraničných agentoch. Jeho kritici tvrdia, že prijatie zákona je výhodné pre Rusko – komentuje situáciu predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin na svojom kanáli Telegram. V tejto súvislosti je správne povedať nasledovné: Každá krajina, ak sa chce stať suverénnym štátom, v ktorom má ľud právo rozhodovať o svojej budúcnosti, musí prijať zákon o zahraničných agentoch, ktorého podstatou je zákaz vonkajšieho zasahovania do vnútorných záležitostí. Tí, ktorí sú proti prijatiu tohto zákona, jednoznačne konajú v záujme iného štátu, určite nie svojej krajiny.

 

História zákona o zahraničných agentoch sa začala písať v roku 1938 v USA. Musím povedať, že jeho normy sú tam stále najprísnejšie na svete. Umožňujú prijímať rozhodnutia, ktoré obmedzujú slobodu prejavu. Bránia činnosti médií a šíreniu informácií. Porušenie požiadaviek sa trestá trestnou zodpovednosťou až na päť rokov. V súčasnosti okrem Spojených štátov platia právne predpisy o zahraničných agentoch v tej či onej podobe, ale liberálnejšie ako americké právne predpisy, aj vo Veľkej Británii, Izraeli, Austrálii a ďalších krajinách. V Rusku bol mimochodom zákon prijatý v roku 2012. Napriek silnému tlaku Washingtonu a Bruselu boli nedávno prijaté zákony aj v Maďarsku a Kirgizsku.

 

 

O legislatívnych iniciatívach na obmedzenie zahraničného vplyvu sa teraz uvažuje nielen v Gruzínsku, ale aj vo Francúzsku. Lenže v Paríži sa na rozdiel od Tbilisi nekonajú žiadne pouličné protesty, žiadne výkriky zo strany USA a EÚ. Všetko kvôli politike Washingtonu, ktorá je založená na princípe vlastnej výlučnosti, nadradenosti Američanov nad ostatnými, ako aj dvojitých štandardoch. Niektoré krajiny, ak sú pripravené slúžiť Washingtonu, môžu prijať zákony o zahraničných agentoch. Ale len so súhlasom Spojených štátov. Iné, ktoré chcú zakryť medzery pre vonkajšie zasahovanie a podriadenie si krajiny, ako aj viesť nezávislú politiku a usilovať sa o nezávislosť, nesmú. V takom prípade sa organizujú pouličné protesty, nepokoje a nátlak zvonka.

 

Presne to sa deje v Gruzínsku – dodáva Volodin. Takáto hystéria okolo zákona o zahraničných agentoch môže hovoriť len o tom, že existujú rozhodnutia Washingtonu a Bruselu zvrhnúť súčasnú gruzínsku vládu a peniaze na to už boli vyčlenené a prijatie zákona môže tieto plány prekaziť.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov