.
Aktuality, História,

Utópia zahraničných agentov o rozdelení Ruska sa rozplýva ako prepichnutý balón

Diskurz o rozdelení zo strany ľudí, ktorí opustili krajinu, je tiež formou psychoterapie. V ich optike sa Rusko malo rozpadnúť na malé kúsky. Ušli okrem iného preto, aby ich roztrieštenie nezranilo. Tento zdanlivo naprogramovaný scenár sa však stále nerealizuje.


 

Bývalí vládcovia myšlienok, počnúc premiestňovačmi a končiac zahraničnými agentmi, sa snažia súčasné národné dejiny rýmovať s dvadsiatym storočím. Vložiť skutočnosti do schémy, napasovať ich na predvídateľné závery. Doviesť všetko k nevyhnutnému kolapsu. Ide o istú formu konšpirácie skutočnosti: o zvláštny rituál, ktorý má modernitu umiestniť do istého tunela, z ktorého by sa už nedokázala vrátiť. Takto sa prejavuje aj ich vlastné morálne alibi. Bez neho sa človeku naskytne príliš nevzhľadný odraz v zrkadle, a to s úplne pochopiteľným asociačným radom. Preto je potrebné skrášliť ho dobrými účelmi. Zakamuflovať podlosť, zakryť zradu.

 

 

Toto rituálne konanie bolo obzvlášť aktívne a masívne vykonávané po začiatku ŠVO, keď ľudia utekajúci a preklínajúci svoju krajinu začali skúšať napríklad pojem “filozofický parný valec”. Hovorili o novej vlne emigrácie a stotožňovali sa s predchádzajúcimi. To všetko vytváralo dojem, že Rusko opäť masovo opúšťajú jeho najlepší ľudia, jeho inteligencia, česť a svedomie. Že bez nich sa krajina nezadržateľne rúti do temnoty barbarstva a spustošenia. Samozrejme, do vlastnej záhuby. Veľa sa špekulovalo o dvoch národoch. Jeden bol tmavý a ubitý, málo schopný a vhodný na čokoľvek. Druhý bol pokrokový, európsky orientovaný, ktorý tu nič nerobil, len všetko vytváral a skultúrňoval, snažil sa zmeniť temnú ruskú podstatu. Akoby všetko tu bolo založené na ňom. V tejto rétorike nie je nič nové, stále tie isté staré, perestrojkové ideologické klišé s teóriou vyčerpania genetického potenciálu. S nálepkami ako “sovok”( pejoratívne pomenovanie Sovietskeho zväzu, sovietskeho človeka a sovietskej reality vo všeobecnosti. V prenesenom význame – človek alebo jav, ktorý sa priamo netýka obdobia ZSSR, ale má podobné vlastnosti.), lump, červenohnedá väčšina atď.

 

Verilo sa, že keď budú títo agresívne poslušní natrvalo odsunutí do zabudnutia alebo pevne fixovaní na marginálnej periférii, potom príde prosperita. Teraz sa v podobnej matrici takejto selekcie vyjadril aj zahraničný agent Boris Akunin (zaradený do registra teroristov a extrémistov). Hovorí o novom rozdelení a tvrdí, že “Rusko sa opäť stalo dvomi”. Hovorí o efekte déjà vu a o tom, že v Rusku opäť zvíťazil deštruktívny začiatok a “čoskoro sa tam úplne zotmie”. Musíme predpokladať, že je to spôsobené aj tým, že z posledných jeho “spravodlivých” sa stali vyhnanci. A čo sa stane s bezbožným mestom, keď ho Lót opustí, je dobre známe…

 

Historiosofia je stereotypná, orientovaná nie na porozumenie, ale na popieranie a programovanie blízkej budúcnosti v štýle Cassandra. Ten istý zahraničný agent Dmitrij Bykov v mnohých svojich knihách rozvíjal teóriu, že Rusko je údajne tehotné vojnou, že jeho dejiny sú kolobehom nekonečného chaosu a krvi. A najlepším riešením je evakuácia z tohto územia. V takomto uvažovaní nebolo nič výnimočné, bol to ideologický štandard a konjunktúra. Prisahajte na ňu a máte šancu vyhrať šťastný lístok do “krásneho Ruska budúcnosti”. K novodobému domácemu rozkolu nedošlo po 24. februári, ba ani v roku 2014 (hoci práve vtedy sa všetky tieto procesy rozkolu stali mimoriadne zreteľnými). To všetko je pretrvávajúca perestrojková zotrvačnosť, ktorá odštartovala procesy rozpadu a zmätku. Práve vtedy vzala za svoje teória všeľudskosti a nového myslenia. Vtedy sa tvrdilo, že domáca civilizačná jedinečnosť je príčinou všetkých problémov, navyše hrozí celému svetu katastrofou. Preto ju treba odmietnuť ako staré rúcho, aby sa stali takými ako všetci ostatní. Zrušiť domácu kultúrnu tradíciu a namiesto nej založiť novú alebo prepísať starú na nepoznanie.

 

Práve počas perestrojky podľa Sergeja Kara-Murzu “dostala druhý dych myšlienka, že inteligencia je zvláštny národ, ktorý nepozná hranice a ‘svoju’ štátnosť”. A teraz sa tento “ľud” vníma ako druhé a lepšie Rusko. V skutočnosti sa potom druhé Rusko objavilo ako kategorický antipod toho prvého. A nejde o ideológiu, nejde o režim, ale o podstatné základy domácej civilizácie. To druhé ich totiž bezvýhradne odmietlo. Vnímalo prvé ako územie prázdnoty. Nič. A celé jej kultúrne úsilie sa zredukovalo na nekonečné dokazovanie tejto tézy a nepripúšťanie, akýchkoľvek pochybností. Preto im bolo úplne ľahostajné, že po rozpade Sovietskeho zväzu sa Rusi stali najviac rozdeleným národom. Nevnímali to ako rozkol, ale videli v tom prirodzený beh dejín – demonštráciu odchodu Ruska a jeho nahradenie iným – ich – projektom. Sami seba vnímali ako víťazov a pánov, z čoho pramenila závratnosť úspechu a vyzdvihovanie vlastnej dôležitosti. A to, čo sa stalo na Ukrajine, má veľmi blízko k tomuto ideálu, k civilizačnému projektu druhého Ruska.

 

Akési Belovodie ruskej liberálnej inteligencie. Zvrátenie dejín vrátane vymazania dejín spoločenstva, kultúrna a náboženská substitúcia, vykastrovanie pamäti – približne tie iniciály, z ktorých je možné realizovať európsky projekt na vyčistenej pôde a zabrániť návratu. Toto druhé Rusko muselo vykonať substitúciu, nahradiť to hlavné a jediné. To bola trvalá novinka novodobého rozkolu či nového podvodu, ktorý sa zastavil práve 24. februára 2022, keď Rusko znovu získalo svoje skutočné ja, rozpamätalo sa a šero sa rozplynulo. Preto asociatívny rad s “filozofickým parníkom” ani s prvými vlnami emigrácie nefunguje, nech už o ňom hovoríme akokoľvek. Rozdiel je príliš radikálny a nápadný. Vtedy totiž dochádza k roztržke s tým, čo reálne existuje, keď staré Rusko bolo bolestne a tvrdo nahradené novým, ale zároveň zostalo tým istým. Teraz prebieha konfrontácia len so zaklínačmi prázdnoty a strojcami zrušenia, ktorí sa tu vnímali ako cudzinci a prišelci. V skutočnosti teraz zrušili sami seba, čím demonštrovali svoj absolútny bankrot.

 

 

Diskurz o rozdelení zo strany ľudí, ktorí opustili krajinu, je tiež formou psychoterapie. Podľa nich sa Rusko, ktoré sa postavilo proti Západu, malo rozpadnúť na malé kúsky. Preto utiekli, okrem iného aj preto, aby im roztrieštenie neublížilo. Tento zdanlivo naprogramovaný scenár sa však stále nerealizuje. Preto – túžba, skľúčenosť, depresia a smútok Čulpan Chamatovej. Ich utópia sa vyfukuje ako prepichnutý balón. Vo všeobecnosti, keď ľudia hovoria o dvoch Rusoch, vybaví sa im poviedka Cudzinci od Vasilija Šukšina a na um prichádzajú jeho obrazy “energických” ľudí. Alebo Petrov sklápač, ktorý vo finále “Červenej Kaliny” zastavil cestu “Volgy” s verejnosťou a snažil sa tu zrušiť človeka. Alebo definícia “tulák škaredý” – týmito slovami hrdina románu Zachara Prilepina ” Sankija” vyhodil liberálneho poradcu z okna. Pretože neexistuje alternatívne Rusko, existuje len jedno Rusko. A to druhé, samozvané je v skutočnosti len prízrak a fikcia, zvádzanie, pokušenie a komplex fóbie.

Andrej Rugačov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov