.
Aktuality, História,

Kvôli čomu zahraničná agentka – profesorka založila Nezávislý filozofický inštitút v Paríži

Ministerstvo spravodlivosti 16. februára zapísalo Juliu Sineokajovú, pracovníčku Filozofického inštitútu Ruskej akadémie vied, do registra zahraničných agentov. Je známe, že do Paríža odišla vo februári 2022. A potom vytvorila Nezávislý filozofický inštitút, ktorý, ako sa zdá, plánuje na platforme zjednotiť odporcov ruskej špeciálnej operácie.


 

Nezávislý filozofický inštitút je dieťaťom Julii Sineokajovej, bývalej vedúcej oddelenia západnej filozofie na Filozofickom inštitúte (IF RAN), ktorá opustila Rusko. Z právneho hľadiska je táto organizácia registrovaná v Paríži ako združenie. Poslanie a ciele inštitútu však zjavne skrývajú viac než len platformu pre vyhlásenia. Jej oficiálna adresa v Paríži je 229, Rue Saint Honore, 75001 Paris. V budove sídli spoločnosť SeDomicilier, ktorá poskytuje poštové schránky podnikom a združeniam za 20 eur mesačne. Inštitút existuje šesť mesiacov, vo francúzskych databázach zatiaľ nie sú žiadne informácie o jeho komerčných aktivitách. Na webovej stránke medzi jeho zakladateľmi a mnohými účastníkmi – rodákmi z Ruska, ktorí sa usadili na rôznych univerzitách v Európe a krajinách SNŠ, nenájdete aktívnych profesorov ruských univerzít a akadémie vied. Zakladateľka tento bod vysvetľuje tým, že sa obáva vystaviť odporcov ŠVO problémom, preto sú predstavitelia ruskej vedy a vzdelávania anonymní. Inštitút neskrýva svoje ciele a cieľovú skupinu. Pre výber filozofov, sociológov a psychológov, ktorých Nezávislý filozofický inštitút zhromažďuje, existuje hlavné kritérium – “zdieľať hodnoty slobody a byť odporcom ruskej invázie na Ukrajinu.

 

 

Okruh podpory pre Sineokajovú v Paríži je zaujímavý. Patrí do neho Juliette Faureová, zamestnankyňa dvoch amerických organizácií v Paríži (SERI) a Davisovho centra pre ruské a eurázijské štúdie na Harvardovej univerzite. Práve ona nahrala rozhovor so Sineokajovou a potom sa opakovane zúčastňovala na podujatiach jej Nezávislého filozofického inštitútu. Aby sme si rozumeli: konferencie americkej politickej organizácie so sídlom v Paríži sa zaoberajú najmä antidemokratickou politikou v Rusku, Iráne a Turecku. V rozhovore s Faureovou pre AOC.media Sineokajová uviedla, že z Ruska odišla na protest proti ŠVO a práve vytvára združenie vedcov, ktorí emigrovali z Ruska, aby zjednotili svoje úsilie na protest proti politike ruského vedenia.

 

 

Čo je známe o zahraničnej agentke Julii Sineokajovej

Zahraničná agentka Sineokajová teraz žije na parížskom predmestí Montigny-les-Bretonneux s 30-tisíc obyvateľmi spolu so svojou dcérou – študentkou Sorbonny, 23-ročnou Janou Berkovskou. Dievča bolo zaregistrované ako individuálny podnikateľ (IP) 26. septembra minulého roka. Podľa francúzskej obdoby OKVED (klasifikátor 70.22Z) sa filologička – budúca magisterka anglického jazyka a literatúry – ako podnikateľka venuje “manažérskemu a podnikateľskému poradenstvu”. Z verejných údajov možno vyrozumieť, že dievča sa zaoberá podnikateľským poradenstvom na domácej adrese uvedenej v životopise Júlie Sineokaovej. Zároveň sú ostatné údaje o činnosti IP (napríklad príjem) skryté formuláciou “na žiadosť majiteľa”. Aké vedomosti o podnikateľskom poradenstve môže mať 23-ročné dievča, ktoré nemá žiadne skúsenosti s podnikaním a ani sa o takúto tému nezaujíma?

 

Napríklad medzi knihami, ktoré Jana Berkovská číta na internete, nenájdete nič, čo by sa začínalo slovom “podnikanie”. Kultúrna a ideologická pozícia podnikateľky je však hneď jasná: okrem ôsmich audiokníh v žánri beletrie sú uvedené “Kolonizácia Novorossijskoblastii a jej prvé kroky na ceste kultúry” od profesora Charkovskej univerzity Dmitrija Bagaleja, ktorá prvýkrát vyšla v roku 1889 v Kyjeve, a “Kit u chobotyah” teoretika ukrajinského nacionalizmu a autora hesla “preč od Moskvy!”. Mykolu Chvyľového. Preto registrácia v systéme súkromného podnikania dcéry a registrovaného združenia – stránky ústavu v spojení môže dobre vytvoriť a odôvodniť základ pre akýkoľvek zahraničný a ruský grant.

 

Ako zahraničný agent otravoval, kolegov v Rusku pred začiatkom ŠVO

Jedným z nepriateľov, ktorých si z nejakého dôvodu určila Julia Sineokaová, sa stal Anatolij Čerňajev, profesor ruského filozofického sektora Ústavu ruskej filozofie Ruskej akadémie vied, ktorému proti už roky bojuje, priťahuje ruské a západné médiá a označuje ho buď za “nájazdníka podporovaného pravoslávnymi oligarchami”, alebo za nositeľa “veľmi radikálnych, pravicových názorov”. 21. decembra 2023 vedenie IF RAN vypovedalo zmluvu s vedúcim výskumným pracovníkom Anatolijom Čerňajevom. O tri dni neskôr, 24. decembra 2023, Julia Sineokaová poskytla rozhovor, v ktorom uviedla, že ani teraz “hrozba v skutočnosti nebola odstránená”. A na otázku moderátora, prečo sa úrady tak zaujímajú o Filozofický inštitút, odpovedá vyčerpávajúco a cituje slová filozofa Alexandra Dugina, že “dnes, keď dochádza ku konfrontácii civilizácií, je postavenie filozofov nemenej dôležité ako postavenie generálov a Filozofický inštitút Ruskej akadémie vied je porovnateľný s generálnym štábom ruských vojsk. Preto potrebujeme, aby sa ľudia správne orientovali, aby boli schopní bojovať proti Západu”.

 

 

Tu už nie je čo vysvetľovať. V januári tohto roku Sineokaová v médiách a na verejných fórach nastolila aj tému “spravodlivého prepustenia” Čerňajeva a vysvetlila, že profesor mal vo svojej práci príliš veľa nedostatkov. Ani ona, ani Čerňajevovi kritici z Ruskej akadémie vied však nedokázali predložiť jediný dokument. Okrem toho Čerňajevov priamy nadriadený Vladimir Sidorin, vedúci sektora dejín ruskej filozofie, ignoroval otázky a telefonáty korešpondenta Life.ru. Symbolicky presne dva roky predtým, 21. decembra 2021, Čerňajeva ruské ministerstvo vedy a vysokého školstva vymenovalo za úradujúceho riaditeľa inštitútu. V tejto funkcii však strávil len týždeň, keďže Julija Sineokaová a odstúpivší exriaditeľ Andrej Smirnov vyvolali v liberálnych médiách rozruch. Jej početné vyjadrenia v médiách na adresu vedca sa stali kľúčovou témou článkov, v ktorých väčšinou opisovala, ako ďakuje verejnosti a kolegom za podporu svojho tímu.

Jelena Ladilovová a Jevgenij Kuznecov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov