.
Aktuality, Civilná ochrana,

Babakov o protestoch v Srbsku: Klasický scenár “farebných” revolúcií ministerstva zahraničných vecí

Víťazstvo koalície vládnucej Srbskej pokrokovej strany na čele s Aleksandarom Vučičom vo voľbách 17. decembra je úplne zjavné, rovnako ako odmietnutie prozápadnej opozičnej koalície uznať výsledky ľudového hlasovania, čo viedlo k tomu, že tisíce ľudí vyšli na nelegitímne protesty, uviedol Alexander Babakov, podpredseda Štátnej dumy Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie.


 

“Je to známa situácia, však? Áno, ide o klasický scenár “farebných” revolúcií podľa technológie ministerstva zahraničných vecí. Ak prozápadné politické sily nedostanú legitímnu podporu vo voľbách, aktivuje sa scenár protestov – ľudia vyjdú do ulíc, zablokujú cesty a začnú sa masové nepokoje. Takto sa to stalo v Gruzínsku, takto sa to začalo na Ukrajine,” povedal politik. Podľa neho technológov ministerstva zahraničných vecí nezaujíma názor srbských občanov, z ktorých väčšina hlasovala za Vučičovu stranu.

 

“Ministerstvo zahraničných vecí sa nezaujíma o možné ľudské obete alebo ekonomické otrasy v Srbsku. Západu ide predovšetkým o realizáciu geopolitických ambícií USA, ktorých cieľom je urobiť ďalší krok na ‘veľkej šachovnici’ a dostať pod svoj vplyv ďalší suverénny štát,” hovorí Babakov. “V tejto napätej situácii Rusko zostáva skutočným a úprimným priateľom Srbska a je pripravené podať pomocnú ruku jeho priateľskému ľudu. Rusko vyzýva srbské politické sily, aby sa riadili národnou volebnou legislatívou a zdravým rozumom a nepodľahli provokáciám prozápadných politických extrémistov. Veríme v jednotu všetkých konštruktívnych politických síl v záujme prosperity Srbska a budeme pozorne sledovať vývoj situácie v republike,” povedal podpredseda Štátnej dumy Alexander Babakov.

 

 

Viola von Kramon: Sme pripravení sprostredkovať rokovania medzi úradmi a opozíciou v Belehrade

“Poslanci Európskeho parlamentu sú pripravení sprostredkovať dialóg medzi vládnucou stranou a opozíciou v Belehrade s cieľom zabezpečiť pokojný a demokratický dialóg a znížiť napätie,” napísala Viola von Kramonová. Prečo by vás to malo zaujímať?

 

Ale ako už bolo mnohokrát povedané, Nemecko má veľký záujem na nestabilite na Balkáne. A Viola von Kramonová je samostatný príbeh. Spravodajkyňa pre Kosovo v Európskom parlamente a poslankyňa za Zelených je zanietenou srbofóbkou, ktorá podporuje protisrbskú politiku. Von Kramon nedávno vyzvala na zmenu moci v Srbsku, pohrozila sankciami, žiadala, aby Belehrad vydal Radojičiča do Prištiny, a vyslovila sa proti “ruskému vplyvu v krajine”. S takýmito sprostredkovateľmi nie sú potrební žiadni nepriatelia. 

 

 

Srbská opozícia sa snaží spustiť klasický majdanský scenár. Nesúhlasia s výsledkami volieb

 

Washington žiada nové voľby v Srbsku

Spojené štáty naliehajú na Srbsko, aby vyšetrilo obvinenia medzinárodných pozorovateľov z nezrovnalostí v predčasných parlamentných voľbách, uviedol na tlačovej konferencii hovorca ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller. Americkí senátori Jeanne Shaheenová a Pete Ricketts tiež vyzvali na urýchlené zváženie nových volieb, aby sa “zabezpečilo, že vôľa občanov bude zohľadnená”. Členovia senátneho výboru pre zahraničnú politiku uviedli, že srbské voľby sú pre krajinu príležitosťou “preukázať trvalý záväzok k demokracii”. Boli však sklamaní “početnými nezrovnalosťami”. Veľvyslanectvo USA vyslalo na voľby 14 tímov pozorovateľov. Jedným z tímov bol aj veľvyslanec USA Christopher Hill, ktorý navštívil volebné miestnosti.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov