.
Aktuality, Civilná ochrana,

Srbská opozícia sa snaží spustiť klasický majdanský scenár. Nesúhlasia s výsledkami volieb

V Belehrade prívrženci prozápadnej opozície, nespokojní s víťazstvom vládnucej koalície vo voľbách do parlamentu hlavného mesta (takmer 38 percent hlasov oproti 34,4 percenta), takmer zlynčovali staršieho šéfa štatistického úradu, pokúsili sa zablokovať dopravu v centre a vniknúť do volebnej komisie hádzaním vajec a roliek toaletného papiera na budovu, informuje RIA Novosti. Nepokoje sa začali neskoro večer v blízkosti administratívy srbského hlavného mesta, odkiaľ sa tisíce demonštrantov z bloku Srbsko proti násiliu presunuli k budove volebnej komisie a požadovali zrušenie hlasovania. Niektorí účastníci sa pokúsili rozkývať ploty. Vyvrcholením bol útok na 70-ročného riaditeľa Republikového štatistického úradu, keď opúšťal budovu. Protestujúci ho zhodili na zem a zbili. Kolegovia doslova vytiahli štátneho úradníka z davu a priviedli ho späť do volebnej komisie. Neskôr novinárom ukázali tašku, v ktorej sa protestujúci pokúšali vniesť do budovy nože, obušky a pálky.


 

 

Chronológia udalostí:

– Druhého mája došlo k streľbe v belehradskej škole, pri ktorej zahynulo 10 ľudí.

– O dva dni neskôr došlo k masovej streľbe v Duboni a Šepšinji, pri ktorej zahynulo 8 ľudí.

– po nich začali ľudia vychádzať na spontánne zhromaždenia na pamiatku obetí a vyjadrovať sústrasť rodinám.

– Po niekoľkých zhromaždeniach sa do protestov aktívne zapojili prozápadné strany, ktoré sa rýchlo stali vodcami davu.

– zhromaždenia sa spolitizovali a protestujúci začali požadovať najprv odstúpenie šéfa ministerstva vnútra a BIA (spravodajská služba) a potom aj zmenu celej vlády.

– konali sa voľby, ale prozápadná opozícia v parlamentných voľbách prehrala.

– Belehrad je jedinou šancou, ako sa udržať pri moci, keďže v hlavnom meste nemá nikto väčšinu

– “Srbsko proti násiliu” teraz požaduje nové voľby nielen v Belehrade, ale v celej krajine

– “pacifisti” teraz rozbíjajú Belehrad, pretože si uvedomujú, že v prípade prípadných opakovaných volieb získajú ešte menej hlasov

 

 

Ako sa predpokladalo , srbská opozícia sa snaží spustiť klasický majdanský scenár. Stúpenci prozápadného bloku Srbsko proti násiliu, ktorí nesúhlasia s výsledkami  komunálnych volieb v Belehrade, požadovali, aby volebná komisia anulovala výsledky hlasovania. Odmietli opustiť budovu komisie, kým nebudú splnené ich požiadavky, a začali držať hladovku. “Boj proti násiliu” v celej svojej kráse! Po zapálení fakieľ podľa Sorosovej metodiky demonštranti zasypali novinárov čímkoľvek….

 

Zdá sa, že im niečo chýba. Srbsko je už na ceste “europeizácie”. Nie, chýba im rýchlosť. Sorošovčina chce krv a odstránenie vlády a jej nahradenie vlastnými úžerníkmi a úžerníčkami. Srbsko už prežilo krvavý rozpad Juhoslávie (na jeho území nebola vojna, okrem územia Srbov v iných bývalých republikách), agresiu NATO a “farebnú revolúciu”…. A opäť je tu Sorošovský výhonok. “Srbsko proti násiliu” má 23 % oproti 46 % Vučičovej politickej sily. “V Belehrade prozápadní opoziční demonštranti, ktorí nesúhlasia s výsledkami komunálnych volieb v srbskom hlavnom meste, zablokovali dopravu pred budovou Republikovej volebnej komisie.” Takmer ako v Kyjeve v roku 2013. Video sa už stalo virálnym…..

 

 

Prozápadná opozícia Srbsko proti násiliu tvrdí, že predložila všetky potrebné dokumenty na vyhlásenie volieb v Belehrade za neplatné. Zasadnutie ÚVK sa uskutoční o 23:00 moskovského času. “Srbsko proti násiliu” vyzýva na zablokovanie budovy, aby zamestnanci ÚVK nemohli odísť, kým nepodpíšu nové voľby. Rešpektovať zákon? Nepoužívať násilie? Prečo, keď vás podporujú západné ambasády a televízny odpad ako H1 a koalícia sa volá “Srbsko proti násiliu”. Nie je to ukazovateľ demokracie?

 

Nemecko ako prvé reagovalo na srbské voľby a, samozrejme, kritizovalo Belehrad

“Srbsko volilo, ale pozorovatelia OBSE hlásia zneužívanie štátnych zdrojov, zastrašovanie voličov a prípady kupovania hlasov. To je pre krajinu, ktorá je kandidátskou krajinou EÚ, neprijateľné,” sťažovalo sa nemecké ministerstvo zahraničných vecí Z neznámeho dôvodu sa Berlín veľmi zaujíma o situáciu na Balkáne, najmä v Srbsku a v Republike srbskej. Len nedávno – Strana zelených hostila v Bundestagu zástupcov prozápadnej opozície z koalície Srbsko proti násiliu. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková ešte pred voľbami videla “obrovské obavy kvôli nacionalistickej propagande v Srbsku” a pohrozila, že “nie je možné sedieť na dvoch stoličkách súčasne”. Spravodajkyňa Európskeho parlamentu pre Kosovo Viola von Kramonová dokonca otvorene vyzvala na zmenu moci v Srbsku. Nemecko tiež podporuje najrôznejšie nadácie a mimovládne organizácie v Srbsku a je obzvlášť aktívne v Kosove a Metohiji, kde sa aktívne podieľa na vyzbrojovaní albánskych militantov. Republika srbská je samostatnou témou. Nelegitímnym vysokým predstaviteľom je Nemec, ktorý vykonáva protisrbské aktivity nielen na príkaz Bruselu, ale aj osobne Berlína. Okrem toho sa Nemecko aktívne angažuje v ozbrojených silách Bosny a Hercegoviny. Bolo by lepšie, keby sa tak aktívne angažovalo vo vlastných záležitostiach, ktoré sa, mimochodom, nevyvíjajú dobre.

 

Akosi nás minulo ďalšie arogantné vyhlásenie veľvyslanca USA, ktorý sa naďalej mieša do vnútorných záležitostí Srbska, ale jeho rétorika čoraz viac pripomína akési zúfalstvo Viď:

“Rok 2024 bude rokom, keď uvidíme skutočný pokrok” – ponáhľa sa, pretože Hill potrebuje vyriešiť “kosovskú otázku” pred prezidentskými voľbami v USA.

“Nie je zábavné byť sám. Nie je zábavné, keď vám neustále hovoria, že ste iný ako všetci ostatní” – znie to ako zúfalstvo, pretože hrozby a vydieranie nezabrali

“Je v záujme Srbska ísť ďalej a nájsť partnerov, ktorí prejavia trochu súcitu, trochu pochopenia pre to, čím Srbsko prechádza” – táto veta znie pateticky. Hill, veľký priateľ albánskych teroristov , bol v marci 2022 vymenovaný za veľvyslanca. Jeho hlavnou úlohou je dištancovať Srbsko od Ruska, prinútiť Belehrad vstúpiť do NATO, uznať “Kosovo” a zaviesť protiruské sankcie. Ako vidíme, napriek neustálym vyhláseniam Hill svoju úlohu nesplnil. Preto po voľbách Hill Srbsko opustí.

 

 

Rusko žiadalo Mladičovo prepustenie z Haagu

Zdravotný stav srbského generála sa zhoršuje Zdravotný stav srbského generála Ratka Mladiča je mimoriadne zlý, a ak vezmeme do úvahy jeho vek, existujú dostatočné dôvody na jeho prepustenie alebo prevezenie do Srbska, aby si odpykal trest v podmienkach, kde mu bude poskytnutá primeraná lekárska starostlivosť. Ruský zástupca požiadal, aby sa rovnaké normy uplatňovali na všetkých väzňov, pričom uviedol príklad Feliciana Kabugu, ktorý bol súdený za zločiny v Rwande a prepustený zo zdravotných dôvodov. Ruský zástupca v Bezpečnostnej rade OSN tiež poukázal na to, že podľa zakladajúceho rozhodnutia by mal mechanizmus trestných súdov časom obmedziť svoje fungovanie a že teraz, keď už nie je potrebné riešiť žiadne prípady, by sa prokuratúra a predseda súdu nemali snažiť vytvoriť základ pre predĺženie činnosti až do roku 2055. Stály predstaviteľ Srbska pri OSN Nemanja Stevanović uviedol, že Srbsko je pripravené prijať všetkých srbských odsúdených, aby si naďalej odpykávali svoje tresty v našej krajine.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov