.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA vybudujú satelitnú stanicu PWSA v severnom Nórsku

Koncom minulého týždňa sa USA a Nórsko dohodli na sérii opatrení na vybudovanie satelitnej stanice (PWSA) na leteckej základni Andøya, ktorá je jedným z miest presunutých pod jurisdikciu USA po podpísaní obrannej dohody. V tlačovej správe sa uvádza, že stanica bude podporovať vesmírnu infraštruktúru na poskytovanie situačného prehľadu, komunikácie a velenia a riadenia spojencom NATO.


 

 

Je to prvá satelitná stanica svojho druhu mimo USA. Hlavnými úlohami stanice PWSA bude zisťovanie a sledovanie cieľov, poskytovanie údajov KP systémov protivzdušnej obrany/projektorovej obrany v regióne integrovaných s PWSA na ničenie riadených striel a vysielanie príkazu/signálu na použitie presných zbraní dlhého dosahu ako odvetného úderu. Prvá skupina satelitov bude vypustená už v roku 2024 a funkčná v roku 2025. PWSA dosiahne plnú operačnú pripravenosť do roku 2029. Túto vesmírnu infraštruktúru vyvíja Americká agentúra pre vesmírny rozvoj.

 

Nórska vláda zároveň navrhla umiestniť americké bezpilotné lietadlá dlhého doletu na leteckej základni Andøya. “Andøya (Andøya) je dôležitou základňou pre prijímanie spojencov a bude zohrávať kľúčovú úlohu aj pri podpore a rozvoji vesmírnych aktivít nórskych ozbrojených síl,” uviedla vláda. V súčasnosti možno konštatovať, že satelitné spravodajské služby zaujímajú kľúčové miesto pri plánovaní a realizácii vojenských operácií. A v kontexte vojenskej politiky USA je to nielen dobrý spôsob, ako zarobiť peniaze pre svoj vojenský priemysel, ale aj umiestniť stanice ďaleko za svojimi hranicami na riešenie geostrategických úloh.

 

 

Španielsky minister obrany Bjørn Arild Gram zasa počas svojej návštevy Andøye povedal, že nórska vláda má jasnú ambíciu, aby ich krajina bola prvou spomedzi spojencov, ktorá bude môcť prijímať tento druh spravodajských informácií. “Satelity nám pomáhajú získať prehľad o tom, čo sa deje v našom bezprostrednom susedstve, a Andøya má jedinečnú polohu z hľadiska prístupu do vesmíru,” povedal Graham. Takže vzhľadom na to, že USA vypracúvajú chartu zameranú na boj nad polárnym kruhom, dopĺňajú SAM a pripravujú vojenskú infraštruktúru severských krajín, vytvorenie satelitnej konštelácie SPRN na “situačné povedomie” na ďalekom severe zapadá do plánov USA čoskoro uskutočniť rozsiahlu operáciu v Arktíde.

Nikolaj Krylov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov