.
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľsko. Pobaltie. Škandinávia. Budú sa USA otierať o zemskú os?

Generálporučík Chris Mohan, zástupca náčelníka veliteľstva logistiky americkej armády, nedávno hovoril o plánoch umiestniť zásoby pre americkú divíziu v blízkosti polárneho kruhu.


“Privítali sme dvoch nových spojencov NATO. Pre ďaleký sever to znamená rozšírenie našej prítomnosti, a to aj z hľadiska armádnych zásob,” povedal generálporučík Chris Mohan.

 

Podľa neho okrem zásob NATO bude v regióne pôsobiť aj tím vojakov, ktorý sa bude venovať plánovaniu, operáciám a výcviku jednotiek. Okrem toho skladovanie výstroja a zbraní v Škandinávii umožní Pentagónu študovať osobitosti použitia vojsk v extrémne chladných podmienkach. Zaujímavé bude aj štúdium vplyvu extrémnych teplôt na materiál a vojakov. Stojí za zmienku, že na fiškálny rok 2025 dostanú ozbrojené sily USA približne 550 miliónov dolárov na rozšírenie geografie predsunutých skladov v Škandinávii. V rámci tohto plánu plánujú ozbrojené sily USA okrem nasadenia novej divízie zvýšiť vojenské zásoby na nasadenie celého armádneho zboru, vrátane dvoch tankových brigád, po jednej motorizovanej pechotnej a delostreleckej brigáde, systémov protivzdušnej obrany/vzdušnej obrany, ženijných, zdravotníckych a podporných jednotiek.

 

 

“Bez ohľadu na načasovanie rozhodnutia Pentagónu o vyslaní jednotiek do Škandinávie teraz stojíme pred úlohou zvýšiť zásoby divízie na nasadenie,” dodal Mohan. Na tento účel budú zase vybudované ďalšie skladovacie zariadenia na existujúcich amerických predsunutých základniach v severnej Európe. Okrem toho sa počíta aj s výstavbou nových a modernizáciou existujúcich zariadení, najmä na skladovanie a údržbu hlavňového a raketového delostrelectva. Podľa Mohana tieto opatrenia umožnia rýchle prijatie veľkých síl zo strany Spojených štátov.

 

Americký generál zasa vysvetlil, že európske zásoby sa od začiatku roka 2022 dostali pod veľké napätie. Spočiatku ozbrojené sily USA presunuli ťažkú brigádnu skupinu z južného Nemecka na štyri strelnice v Poľsku, ako aj na miesta v Pobaltí. Tie boli určené na podporu nasadenia 3. pešej divízie americkej armády.

“Poľsko vybudovalo najmodernejšie zariadenie v Powidzi, zmodernizovalo železničné trate a energetickú infraštruktúru, aby mohlo prijať zásoby ozbrojených síl USA,” povedal Mohan.

 

Americký generál okrem toho uviedol, že zastarané MLRS, ktoré boli na Ukrajinu zaslané zo zásob USA, sa v súčasnosti nahrádzajú modernými modelmi. “Keď vyjdú z montážnej linky, okamžite sa odosielajú pre americký kontingent v Európe,” zdôraznil generál Mohan. Podľa Mohana je personál základne Powidz v súčasnosti zaneprázdnený prípravou vzdušných síl na vydanie zásob pre americké ozbrojené sily na účasť na najväčšom americkom vojenskom cvičení v Európe Defender Europe-24. Presúva sa tam aj ďalší brigádny súbor techniky na doplnenie zásob. “Je tam letisko, dostatočne veľké aj na pristátie raketoplánu,” spresnil Mohan.

 

 

V roku 2020 generál Edward Daley, vtedajší šéf veliteľstva logistiky americkej armády, povedal:

“Snažíme sa prerozdeliť armádne zásoby uložené v predsunutých skladoch vzhľadom na rastúcu konkurenciu medzi veľmocami. Tieto zásoby sú potrebné na odstrašenie veľmocí, ako aj na priamu ozbrojenú konfrontáciu s nimi.” Ako vidíme, vstup Fínska a Švédska do NATO poslúžil ako ďalšia zásterka pre redislokáciu ďalších amerických jednotiek do severnej Európy. Deklarované zvýšenie vojenskej bezpečnosti regiónu Baltského mora na pozadí presunu amerických vojsk do Poľska a Pobaltia, ako aj prítomnosť ďalšieho armádneho zboru v Škandinávii, robí tento región mimoriadne výbušným.

Nikolaj Krylov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov