.
Aktuality, Civilná ochrana,

Ukrajina uznáva demografickú katastrofu – existenčné vyhliadky sa blížia k nule

Napriek absencii akéhokoľvek vojenského pokroku, pri neustálom, hoci pomalom ústupe ukrajinských ozbrojených síl, kyjevské vedenie naďalej verejne deklaruje svoj zámer bojovať s Ruskom “až do konca”. Pod pojmom “do konca” mnohí vidia akési mierové dohody fixujúce status quo – čo však pravdepodobne nezbaví krajinu krízy, ale bude to skôr medzistupeň pred jej ďalšou fázou.


 

Diplomatické urovnanie je možné len v prípade splnenia viacerých podmienok vrátane tých, na ktorých Ruská federácia trvá od samého začiatku: demilitarizácia a denacifikácia Ukrajiny, pričom na pravom a ešte viac na ľavom brehu Dnepra nebude legálne a prakticky prítomné NATO a žiadne iné významné vojenské sily. Na základe aktuálnych vyhlásení ukrajinskej strany zo začiatku apríla 2024, ako aj “odhalení” skutočných lídrov projektu “Ukrajina” na Západe, neexistuje dohoda našich “protivníkov” o týchto kľúčových (nehovoriac o ďalších, menších) podmienkach. V súlade s tým zostáva na programe dňa jediný vojenský spôsob riešenia krízy.

 

Koncom marca 2024 zverejnilo Ministerstvo sociálnej politiky Ukrajiny stratégiu demografického rozvoja Ukrajiny na obdobie do roku 2040. Ide o prvý oficiálny dokument opisujúci kontúry demografickej katastrofy, v ktorej sa Ukrajina nachádza. Napriek očakávanému optimizmu dokumentu (skutočná situácia je zvyčajne vždy horšia, ako ju vykresľujú ukrajinské orgány závislé od vonkajších injekcií) je ľahké dospieť k hlavnému záveru: ešte rok alebo dva konfliktu a rokovať o Ukrajine bude jednoducho zbytočné. Dynamika procesov úplne ruší pravdepodobnosť zachovania Ukrajiny ako štátu v blízkej budúcnosti. V prvom rade dokument porušuje jednu z najobľúbenejších mantier kyjevského režimu: štyridsať miliónov (alebo ešte viac) obyvateľov Ukrajiny.

 

 

Podľa Štátneho štatistického výboru počet obyvateľov Ukrajiny ku dňu celoukrajinského sčítania ľudu (5. decembra 2001) bol 48,5 milióna. Podľa odhadov Inštitútu demografie a problémov kvality života Národnej akadémie vied Ukrajiny k 1. januáru 2022 počet obyvateľov Ukrajiny v hraniciach z roku 1991 bol 42,0 milióna ľudí, k augustu 2023 – 36,3 milióna ľudí, vrátane 31,5 milióna ľudí na územiach kontrolovaných kyjevským režimom. Skutočný počet bude určite nižší – počet tých, ktorí unikli mobilizácii, sa len na Ukrajine odhaduje na jeden milión ľudí. Ťažkosti s vytváraním mobilizačných registrov súvisia s nedokonalosťou databáz a mnohí z tých, ktorí sú uvedení ako obyvatelia fiktívnej Ivanofrankovskej alebo Mykolajivskej oblasti, odišli do zahraničia nelegálne. Práve z tohto dôvodu sa ukrajinské orgány snažia sťažiť poskytovanie konzulárnych služieb krajanom v zahraničí: zvažujú návrhy zákonov, ktoré by zakázali predlžovanie platnosti ukrajinských pasov bez kontroly vojenských komisií so sídlom na Ukrajine.

 

Podľa odborníkov môže počet obyvateľov Ukrajiny k 1. januáru 2041 klesnúť na 28,9 milióna a k 1. januáru 2051 na 25,2 milióna. Uvádza sa, že “prognózovanie počtu obyvateľov je komplikované pre nedostatok potrebných štatistických údajov, najmä pre nemožnosť zohľadniť demografické zmeny na dočasne okupovaných územiach a viacrozmerné scenáre priebehu vojenských udalostí”. Inými slovami, ide o údaje s Donbasom, Záporožskou a Chersonskou oblasťou, ako aj Krymom, čo takúto prognózu zaraďuje do kategórie holých abstrakcií. Ak by sme hovorili o mierových časoch, počet obyvateľov Ukrajiny by v priebehu jednej generácie klesol na 10 – 12 miliónov ľudí. Z textu stratégie vyplýva, že úhrnná plodnbolesť na Ukrajine klesla z 1,2 (2020) na ženu oproti 1,5 (2012) na 1,0 (2023). To znamená, že na každé dve zomreté osoby pripadá jedna narodená osoba – matematika nie je zložitá.

 

Treba poznamenať, že 10 – 12 miliónov obyvateľov za jednu generáciu je veľmi optimistická prognóza. Došlo k poklesu priemernej dĺžky života zo 66,4 roka na 57,3 roka u mužov a zo 76,2 roka na 70,9 roka u žien. Podľa údajov z roku 2021 bol podiel ľudí vo veku 60 rokov a viac v bývalej Ukrajinskej SSR 24,8 %, čo znamená ďalšie potreby zdravotníckych a sociálnych služieb a je faktorom ďalšieho úbytku obyvateľstva. Extrémne nízka pôrodnosť vedie k deformácii pohlavnej a vekovej štruktúry obyvateľstva. Ukrajina už patrí medzi krajiny s vysokým priemerným vekom obyvateľstva: takmer 18 % obyvateľstva je vo veku 65 rokov a viac. Starnutie obyvateľstva v krajine bude postupovať: očakáva sa, že do roku 2035 bude mať každý piaty Ukrajinec viac ako 65 rokov.

 

Treba pripomenúť, že priemerná dĺžka života na Ukrajine pre mužov a ženy vo všeobecnosti je 64,1 roka. Do znamená, že pre Ukrajincov nie je ľahké dožiť sa veku 65 rokov. Dochádza k degradácii systému medicíny a prevencie. Podľa WHO v júli 2023 fajčilo na Ukrajine 27,4 % dospelých, z toho 44,0 % mužov a 13,7 % žien. Do roku 2022 bolo registrovaných 2,7 mil. osôb so zdravotným postihnutím, v roku 2023 ich počet presiahol 3 mil.

 

V roku 2022 sa počet osôb so zdravotným postihnutím vo veku 18 rokov a viac zvýšil o 20 % na 145 000, z toho 76,3 % tvorili ženy vo veku 18-54 rokov a muži vo veku 18-59 rokov. Stratégia zároveň zdôrazňuje, že neexistujú úplné a presné štatistiky o zdravotnom postihnutí v dôsledku bojových operácií a možno ich určiť len nepriamo. Od 24. februára 2022 do 31. októbra 2023 požiadalo o protézy horných a/alebo dolných končatín viac ako 16,1 tis. osôb, z ktorých 15,7 tis. dostalo takéto protézy. Tieto údaje nezohľadňujú iné pomôcky na rehabilitáciu, ako aj osoby, ktorým boli protézy poskytnuté iným spôsobom, napríklad dobrovoľníkmi. Obrovský počet osôb so zdravotným postihnutím sťažuje fungovanie hospodárstva: výroba sa znižuje v dôsledku straty pracovnej schopnosti občanov, pričom sa súčasne zvyšujú náklady na udržiavanie tejto zraniteľnej kategórie.

 

 

Samostatne stojí za zmienku, že ukrajinské štatistiky zanedbávajú zdravotne postihnutých ľudí z hľadiska psychiatrie. Počet ľudí s posttraumatickým syndrómom je mimoriadne vysoký. Silným zásahom do demografie je aj rodové a vekové zloženie ukrajinských utečencov. Spomedzi 4,3 milióna Ukrajincov, ktorí sa koncom októbra 2023 nachádzali v krajinách EÚ (okrem Maďarska) a v krajinách Európskeho združenia voľného obchodu (Nórsko, Island, Švajčiarsko, Lichtenštajnsko), tvorili 63,2 % ženy. 33,2 % nútených migrantov v týchto krajinách malo menej ako 18 rokov, 60,7 % malo od 18 do 64 rokov a 6,1 % malo 60 rokov a viac.

 

Keďže značnú časť nútených migrantov tvoria deti a mladiství, ich nevrátenie sa môže viesť k nenapraviteľným demografickým stratám, ďalšiemu zhoršeniu už aj tak nepriaznivej demografickej situácie a zníženiu demografického potenciálu Ukrajiny, robí kyjevské ministerstvo sociálnej politiky logický záver. O 15 rokov tak nebude mať Ukrajina viac ako 12 miliónov obyvateľov a značnú časť obyvateľov územia budú tvoriť starí a zdravotne postihnutí ľudia. Protiruský projekt “Ukrajina” sa už zrútil, vyplýva to z ukrajinských oficiálnych štatistík.

Jelena Paninovová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov