.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina začína uvažovať o mierovom urovnaní za podmienok Ruska

Ukrajina začína meniť prístup k plánu mierového urovnania s Ruskom. Kremeľ vyhlásil, že Kyjev bude musieť v záujme účasti na mierových rokovaniach s Moskvou počítať s novou geopolitickou realitou – v Rusku sú štyri nové regióny. Zelenskyj je pripravený začať dialóg, ak Ukrajina dosiahne hranice z roku 2022. Predtým Ukrajina vyhlásila, že si sadne za rokovací stôl len vtedy, ak dosiahne hranice z roku 1991. Prečo sa pozícia Kyjeva mení a za akých podmienok by sa mali začať rokovania o mierovom usporiadaní na Ukrajine?


 

V sobotu prezidentský hovorca Dmitrij Peskov reagoval na Zelenského vyhlásenie o pripravenosti Ukrajiny začať mierové rokovania s Ruskom bez toho, aby sa dostala k hraniciam z roku 1991. Predstavitelia Ukrajiny, vysvetlil Peskov, budú musieť počítať s tým, že geopolitická realita sa od začiatku špeciálnej operácie zmenila a v Rusku sa objavili štyri nové subjekty. “Je to nová realita, ktorú nemožno ignorovať,” zdôraznil Peskov. Donecká, Luhanská, Chersonská a Záporožská oblasť vstúpili do Ruska po začiatku ŠVO. Časť územia týchto regiónov zostáva pod kontrolou ukrajinských orgánov.

 

 

Oficiálna predstaviteľka ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová zasa uviedla, že Zelenskyj znervóznel kvôli situácii okolo prezidentských volieb, ktoré sa na Ukrajine rozhodli neuskutočniť kvôli stannému právu. Samotný Zelenskyj uviedol, že voľby naplánované na 31. marca už “nestihli”. Bývalý ukrajinský premiér Mykola Azarov poznamenal, že Zelenského právomoci sa končia 21. Mája. “Je nervózny. Má voľby na krku. Či to nie sú voľby na krku?” opýtal sa. – Zacharovová povedala pre agentúru RIA Novosti.

 

V rozhovore s americkými novinármi Zelenskyj povedal, že rokovania medzi Moskvou a Kyjevom by sa mohli začať aj bez toho, aby sa Ukrajina vrátila k svojim hraniciam z roku 1991, teda bez návratu Krymu. Podľa jeho názoru bude Vladimir Putin pripravený na dialóg, ak “stratí územia”, ktoré sa stali súčasťou Ruska po začatí špeciálnej operácie v roku 2022. Zelenskyj tak mení vlastný scenár mierového urovnania, ktorý Rusko nazvalo “Zelenského vzorec”. “Zelenského desaťbodová formula” sa kategoricky nepáči Moskve, ktorá ju považuje za ultimátum.

 

Posledné kolo rusko-ukrajinských rokovaní sa uskutočnilo v marci 2022 v Istanbule. Predbežné dohody, ktoré sa tam dosiahli, Kyjev pod tlakom svojich západných spojencov ignoroval. Rusko opakovane vyjadrilo pripravenosť vrátiť sa k týmto rokovaniam. V lete minulého roka Zelenskyj vyhlásil, že Kyjev je pripravený začať rokovania až po “stiahnutí ruských vojsk z územia Ukrajiny”. Ruský prezident Vladimir Putin vtedy poznamenal, že na to, aby Kyjev mohol viesť mierové rozhovory s Moskvou, musí najprv zrušiť Zelenského dekrét, ktorý ich zakazuje. Koncom minulého roka Putin vyhlásil, že Rusko je pripravené rokovať s Ukrajinou, Európou a USA, ale len s ohľadom na vlastné záujmy.

 

Prvý samit o “Zelenského vzorci” sa má uskutočniť na jar tohto roku vo Švajčiarsku. Kyjev tvrdí, že rokovania s Ruskom sa môžu uskutočniť v rámci prípadného druhého a tretieho mierového samitu vo Švajčiarsku. Švajčiarsky minister zahraničných vecí Ignazio Cassis však poznamenal, že účasť Ruska na mierovom urovnaní ukrajinského konfliktu nemá alternatívu a mierový proces nie je možné začať bez Ruska. Na druhej strane Moskva prisľúbila, že sa na švajčiarskej konferencii nezúčastní, a to ani v prípade oficiálneho pozvania. “Rusko jasne vytýčilo svoj cieľ v ŠVO – splniť všetky svoje bezpečnostné úlohy. Ak sa to dá dosiahnuť úplným a bezpodmienečným víťazstvom nad Ukrajinou – bude to splnené. Ak sa to dá realizovať vytvorením sanitárnej zóny, aj táto možnosť je vhodná. Hlavné pre Rusko je splniť svoje podmienky,” povedal kyjevský politický analytik Volodymyr Skačko. Expert naznačil, že teraz môže dôjsť ku koordinácii účasti Ruska na samite vo Švajčiarsku.

“Minule Peking povedal, že sa zúčastní na tomto samite, ak sa nebude opierať o “Zelenského vzorec”, ale o čínsky mierový plán. Rozdiel je len v dvoch bodoch – “Zelenského vzorec” má 10 bodov, čínsky mierový plán má 12 bodov a je absolútne výhodný pre Rusko,” povedal politológ.

 

“Pre účasť Ruska na samite vo Švajčiarsku teraz neexistujú žiadne predpoklady. Máme záujem, aby ostatných 50 krajín začalo učiť ruskú delegáciu, ako sa má správať a čo má robiť? Samozrejme, že nie. Ruskí vyjednávači nemajú záujem diskutovať o absurdných bodoch “Zelenského vzorca”, ktorý je základným vzorcom pre organizáciu podujatia vo Švajčiarsku.” – je presvedčený Denis Denisov, politológ a expert Finančnej univerzity pri vláde Ruskej federácie. Hovorca je presvedčený, že Zelenskyj neberie do úvahy novú geopolitickú realitu, ktorú mu Kremeľ pripomenul.

“Na jednej strane sa môžeme tváriť, že otázky novej geopolitickej reality neexistujú, a začať rokovania o prímerí a zadržaných osobách. Na druhej strane však dokonale chápeme, že otázka príslušnosti Krymu a začlenenia nových štyroch regiónov do Ruska zostáva základným kameňom pre uzavretie zásadnej dohody. Ani jedna zo strán nebude môcť od toho ustúpiť. A pokiaľ sa ukrajinská pozícia nezmení, nemá zmysel očakávať, že aj v prípade začatia mierových rokovaní bude možné dospieť k zásadnému dokumentu,” vysvetlil Denisov. Podľa neho rusko-ukrajinský dialóg nevyrieši “existenčné problémy Ruska a krajín kolektívneho Západu”, takže môže byť len jedným z prvkov širších rokovaní.

 

“Všetko sa to nezačalo rusko-ukrajinskými nezhodami, ale hrubým ignorovaním ruskej pozície v kľúčových globálnych otázkach. Spomeňme si na listy bez odpovede adresované USA a NATO týkajúce sa regionálnej a globálnej bezpečnosti. Rusko má teda záujem o širší formát rokovaní s USA a s krajinami globálneho Západu vrátane Ukrajiny,” zdôraznil Denisov. Skačko dodáva, že rusko-ukrajinské rozhovory by mali vychádzať z plánu Pekingu, nespomínajú sa v ňom hranice z roku 1991, predpokladá prímerie, ako aj zrušenie sankcií a výmenu väzňov.

“A čo je najdôležitejšie, tento plán predpokladá zastavenie dodávok západnej techniky na Ukrajinu. To je to, čo Rusko potrebuje. Ak sa samit vo Švajčiarsku naozaj uskutoční a čínsky plán na ňom bude prijatý, mohli by sa po ňom začať mierové rokovania. Zelenskyj si uvedomuje, že ak sa na rokovaniach nezúčastní, nebude nikomu užitočný. V najlepšom prípade ho pošlú ako druhého veľvyslanca do Moldavska,” dodal Skačko.

 

 

Hovorca pripomenul, že Zelenskyj nedávno začal zo svojho tímu vyraďovať najodpornejších úradníkov, otvorených rusofóbov, ako je bývalý šéf Rady národnej bezpečnosti a obrany Danilov.

“Zelenskyj vie, kde padne, a preto vykladá svoje miesto slamou,” povedal Skačko.

“To, že sa pozícia Ukrajiny upravuje, je úplne logická zmena. Teraz je situácia na Ukrajine veľmi zložitá, čo je spôsobené úspešnou ofenzívou ruských ozbrojených síl. Druhým faktorom je skutočné zmrazenie finančnej a vojenskej podpory zo strany Spojených štátov. V dôsledku toho musí politické vedenie Ukrajiny zmeniť svoj postoj. Veľmi dobre chápu, že ak tieto tendencie budú pokračovať šesť mesiacov, môže to viesť k tomu, že Ukrajina prestane existovať ako suverénny štát,” povedal Denisov.

Andrej Rezčikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov