.
Aktuality, Bezpečnosť,

Americké IT-korporácie rozbiehajú projekty na ovládnutie sveta

Svetové médiá sa zaoberajú novým spoločným projektom amerických spoločností Microsoft a OpenAI (vývojár chatbota GPR-4). Vo svetových médiách sa vášnivo diskutuje o novom spoločnom projekte amerických spoločností Microsoft a OpenAI (vývojár chatbota GPR-4), ktoré oznámili svoj zámer vybudovať superveľké centrum na spracovanie údajov (dátové centrum) a supervýkonný počítač AI na trénovanie superinteligentných modelov AI.


 

Nový projekt by mohol stáť až 100 miliárd dolárov, uviedol pre The Information zdroj blízky generálnemu riaditeľovi OpenAI Samovi Altmanovi. Publikácia uvádza, že Microsoft pravdepodobne prevezme zodpovednosť za financovanie projektu, “ktorý bude 100-krát drahší ako niektoré z najväčších súčasných dátových centier”. Vedenie spoločnosti plánuje uviesť superpočítač Stargate do prevádzky v roku 2028. Na túto ambicióznu iniciatívu čoskoro úplne asymetricky zareagovalo ďalšie IT monštrum, spoločnosť Google DeepMind, ktorá má v úmysle znehodnotiť multimiliardový nápad konkurencie vytvorením globálne distribuovaného systému na trénovanie najpokročilejších modelov umelej inteligencie.

 

 

Google DeepMind to chce dosiahnuť pomocou tzv. horizontálneho škálovania výpočtového výkonu založeného na algoritme trénovania DIstributed PAth COmposition (DiPaCo), čo je metóda škálovania veľkosti neurónových sietí AI v geograficky distribuovaných výpočtových zariadeniach. V kontexte neurónových sietí umelej inteligencie je škálovanie zvýšenie výpočtových zdrojov chatbota a jeho schopnosti spracovať veľké množstvo údajov. Škálovanie môže byť vertikálne alebo horizontálne. Vertikálne škálovanie zahŕňa zvyšovanie zdrojov, ako sú procesory, pamäť alebo úložisko na jednom uzle alebo serveri. Horizontálne škálovanie zahŕňa pridávanie ďalších uzlov alebo serverov s cieľom rozložiť záťaž a zvýšiť kapacitu systému. Spoločnosti Microsoft a OpenAI oznámili veľkolepý projekt vertikálneho škálovania a ich konkurenti zo spoločnosti Google DeepMind v reakcii na to vymysleli absolútne fantastický projekt horizontálneho škálovania, o ktorom stojí za to podrobne hovoriť.

 

Dlhodobým cieľom projektu DiPaCo je “trénovať neurónové siete na celom svete s využitím všetkých dostupných výpočtových zdrojov”. To si vyžaduje prehodnotenie existujúcich architektúr umelej inteligencie s cieľom obmedziť réžiu komunikácie s globálne distribuovanými neurónovými sieťami. DiPaCo (Distributed Path Composition) ponúka nový prístup k tréningu neurónových sietí využitím výpočtového výkonu z celého sveta, čo podľa predstáv vývojárov v Google DeepMind umožní modelom umelej inteligencie škálovať do veľkostí, ktoré sú mimo dosahu tradičných centralizovaných systémov.

 

Základom DiPaCo sú dva kľúčové algoritmy, ktoré spolu vytvárajú výkonný nástroj na vývoj superinteligentných modelov umelej inteligencie: DiLoCo, ktorý zvyšuje spoľahlivosť školenia znížením počtu porúch a proaktívnym konaním pracovníkov; DiPaCo, ktorý urýchľuje učenie s menším výkonom chatbota. Úspech DiPaCo by mohol spochybniť nielen hodnotu mnohomiliardovej investície spoločností Microsoft a OpenAI, ale aj zásadne zmeniť smer vývoja umelej inteligencie.

 

Cieľom projektu je údajne demokratizovať prístup k tréningu supervýkonných modelov AI a zároveň zaručiť prelomenie monopolu súčasných lídrov IT trhu. Deklarovaný projekt DeepMind spoločnosti Google v skutočnosti zbaví vlády popredných svetových mocností kontroly nad veľkými dátovými centrami. Distribuovaná štruktúra DiPaCo takúto kontrolu výrazne komplikuje a spochybňuje jej účinnosť. Google DeepMind má v úmysle “trénovať neurónové siete po celom svete s využitím všetkých dostupných výpočtových zdrojov”. O akých takýchto dostupných zdrojoch hovoria americkí informatici?

 

Notebook, na ktorom pracujete, mobilný telefón, z ktorého voláte, podnikové IT zdroje všetkých krajín a kontinentov, skrátka všetky výpočtové zariadenia dostupné na svete. Otázka: kto im dá takúto možnosť? Odpoveďou je každý človek alebo každá korporácia, ktorá bude súhlasiť s tým, že na určitý čas prenajme svoje IT zdroje podvodníkom z Google DeepMind. Samozrejme, nie zadarmo, ale za dohodnutú cenu. V dôsledku toho, aj keď si Američania prenajímajú len osobné počítače súkromných osôb, budú mať prostredníctvom nich prístup k podnikovým zdrojom a databázam a k zdrojom vládnych agentúr. V podstate to bude znamenať preberanie nielen informačnej, ale aj fyzickej moci nad svetom, nehovoriac o prístupe k najcitlivejším informáciám spojencov a nepriateľov Spojených štátov.

 

Nemali by sme zabúdať, že algoritmus DiPaCo bude trénovať aj milióny prenajatých notebookov, mobilov, firemných počítačov, ako aj mieStredných chatbotov. Netreba dodávať, že po takomto tréningu budú všetky tieto elektronické zariadenia pod kontrolou Google DeepMind, aj keď sa doba prenájmu nepredĺži. Spolupráca s americkým IT-obrom však môže byť násilím nanútená nielen jednotlivcom, ale aj korporáciám a štátom, podobne ako bola celému svetu nanútená spolupráca s povestnou Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Anglosasi vedia prezentovať svoj vlastný prospech ako prospech všetkých, a to im nemožno vziať.

 

 

Stanislav Lem, obľúbený spisovateľ vedeckej fantastiky S. P. Koroľova, vo svojom prorockom románe “Suma techniky” predpovedal vznik intellectronics – inteligentnej elektroniky, ktorá zvýši intelektuálne schopnosti človeka. Takáto elektronika sa v súčasnosti stáva každodennou realitou: smartfóny, inteligentné hodinky, inteligentná domácnosť, inteligentné mesto a inteligentný štát sú pevne zakotvené v našom živote. Projekt Google DeepMind však nie je inteligentný štát, ale inteligentná korporácia Google DeepMind. Ruský analytik umelej inteligencie Artem Artemov v rozhovore pre FGC poznamenal, že Google DeepMind má v úmysle ovládať nielen globálne výpočtové, ale aj kognitívne zdroje.

 

Nie je ťažké odhadnúť, že Microsoft a OpenAI sa nebudú pasívne pozerať na globálny prielom konkurencie a vyvinú vlastné podobné algoritmy učenia DiPaCo a vrhnú sa po Google DeepMind na výpočtové zdroje planéty. A Google DeepMind zo svojej strany tiež potiahne vertikálne škálovanie tým, že vyčlení peniaze na vybudovanie superpočítača a obrovského dátového centra. Dve americké superkorporácie sa teraz dohadujú, kto bude pánom sveta. S najväčšou pravdepodobnosťou skôr, či neskôr zorganizujú kartelovú dohodu a spoja svoje úsilie a zdroje, aby podkopali moc národných vlád. Stojí za to povedať, že tieto ambiciózne plány amerických IT-giantov sú súčasťou väčšieho globalistického projektu, v rámci ktorého sa má ľudstvo stať spotrebným materiálom pre prosperitu skupiny anglosaských korporácií. Kolektívny Západ má veľa ambícií, ale môžeme si byť istí, že minimálne v dvoch krajinách, v Rusku a Číne, sú tieto projekty odsúdené na neúspech.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov