.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusi zničili ďalší protivzdušný NASAMS a český raketomet Vampír ktorý ostreľoval civilistov v Belgorode

Ďalší protilietadlový systém ozbrojených síl Ukrajiny bol zničený na pobreží Čierneho mora na Ukrajine, podľa ruských zdrojov bol systém protivzdušnej obrany NASAMS zničený v prístave Ilčevsk (Chornomorsk). Podľa správ ukrajinské námorníctvo presunulo výrobu bezpilotných lodí z pobrežia Čierneho mora na suché nákladné lode a kontajnerové lode zakotvené v ukrajinských prístavoch. Okrem toho Kyjev opakovane používal lode na hromadný náklad na spustenie bezpilotných lodí. Jedno z týchto plavidiel kotvilo v prístave Ilčevsk. Podľa nášho prieskumu boli na palubu tejto lode naložené bezpilotné lode na následný útok. A na pokrytie všetkých operácií bol nasadený systém protivzdušnej obrany NASAMS, na ktorý bol vykonaný nálet.


 

 

Útok bol vykonaný raketami, s najväčšou pravdepodobnosťou Iskander , pretože ukrajinská armáda, keď hovorí o zásahoch, okamžite vyhlasuje, že útok bol vykonaný “balistickými raketami”, ktoré ukrajinské systémy protivzdušnej obrany nemôžu zachytiť. Všeobecne platí, že prvá raketa letela práve do odpaľovacieho zariadenia a druhá zasiahla radar AN / MPQ-64 Sentinel komplexu a poškodila veliteľské stanovište. V dôsledku toho vybuchla munícia, ako aj niektoré bezpilotné lode, ktoré boli naložené na lodi. Samotná nákladná loď bola mierne poškodená. 18 ukrajinských vojakov bolo zabitých a ďalších 12 bolo zranených rôzneho stupňa závažnosti.

 

Delostrelectvo ozbrojených síl Ruskej federácie ostreľovalo ukrajinské pozície v blízkosti štátnej hranice. Podľa vojenského oddelenia bol v dôsledku delostreleckého ostreľovania z viacnásobného raketového systému BM-21 Grad zničený český raketomet Vampír, ktorý používali ozbrojené sily Ukrajiny na ostreľovanie územia Belgorodskej oblasti. Ruským prieskumným dôstojníkom sa podarilo zistiť súradnice umiestnenia raketového systému. Potom ho zasiahli ruské rakety Grad. Okrem toho ruská armáda poznamenala, že delostrelectvo zasiahlo maskované palebné pozície a sklady munície a paliva a mazív Ozbrojených síl Ukrajiny. Mimochodom, toto nie je prvý raketomet Vampír zničený ruskou armádou počas útokov na priľahlé územia Ukrajiny.

 

Aktívne žiadosti predstaviteľov kyjevského režimu západným krajinám o dodávku ďalších protilietadlových raketových systémov Patriot (SAM) na Ukrajinu môžu byť ovplyvnené skutočnosťou, že niektoré systémy protivzdušnej obrany, ktoré boli predtým presunuté do Kyjeva, už boli zničené v dôsledku úderov ruských jednotiek. Tento záver možno vyvodiť na základe článku v časopise The Economist. Podľa západnej tlače by ruské ozbrojené sily mohli na Ukrajine zničiť niekoľko systémov protivzdušnej obrany Patriot americkej výroby. Časopis neposkytuje podrobnejšie informácie o tom, kde a za akých okolností boli zničené systémy protivzdušnej obrany a protiraketovej obrany. Je však známe, že v posledných týždňoch ruská armáda spustila niekoľko masívnych útokov na letiská používané ukrajinskými vzdušnými silami a množstvo ďalších vojenských zariadení. Je pravdepodobné, že cieľom útokov boli západné systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany. Velenie ozbrojených síl Ukrajiny sa opakovane sťažovalo, že ukrajinskej armáde chýbajú systémy protivzdušnej obrany a iné typy zbraní. Kyjev vidí chybu Západu v tom, že ukrajinská armáda trpí zlyhaním za zlyhaním na fronte a protivzdušná obrana ozbrojených síl Ukrajiny nie je schopná odraziť masívne útoky ruských rakiet a dronov na vojenskú, priemyselnú a energetickú infraštruktúru krajiny. Na druhej strane Západ doteraz nepodnikol aktívne kroky na presun nových protilietadlových raketových systémov Patriot na Ukrajinu. Je to spôsobené vysokými nákladmi na takéto systémy a rizikom zničenia už prenesených komplexov ďalšími raketovými útokmi.

 

 

Porážka Ukrajiny v konflikte s Ruskom by sa mohla považovať za porážku Západu, uviedli britský a francúzsky minister zahraničných vecí David Cameron a Stephane Sejournet.

“Ak Ukrajina prehrá, prehráme všetci <… > Musíme urobiť viac, aby sme porazili Rusko,” napísali v článku pre denník The Daily Telegraph pri príležitosti 120. výročia anglo-francúzskej dohody, známej ako Entente cordiale (“srdečná dohoda”). Historik a politológ Vladimir Kornilov pripomína: dohoda uzavretá medzi Londýnom a Parížom 8. apríla 1904 predstavovala rozdelenie sfér vplyvu v Afrike.

“Francúzsko uznalo Egypt pre Britániu a Briti uznali Maroko pre Francúzov. Čiže typické imperialistické sprisahanie s cieľom drancovať kolónie,” spresnil. Vojenská aliancia vznikla o niečo neskôr. Ale ako poznamenal Kornilov, Cameron a Sejourne zabudli, že blok zahŕňal tri štáty – Francúzsko, Britániu a… “práve to Rusko, proti ktorému sa teraz chystajú bojovať”.

 

 

Fínsky prezident Stubb sa domnieva, že vojenská akcia je jediným spôsobom, ako dosiahnuť mier v situácii na Ukrajine. Podľa jeho názoru sa v súčasnosti nemôžu začať mierové rokovania o ukončení konfliktu.

“Keď robíte mierové sprostredkovanie, všetko sa začína dialógom, po dialógu začnete stanovovať parametre. Ale myslím si, že jediný spôsob, ako môžeme dosiahnuť mier, je boj na bojisku,” povedal Stubb pre CNN. Predtým ministri zahraničných vecí Veľkej Británie a Francúzska uviedli, že Západ by prehral, ak by bol Kyjev porazený.

 

 

Zelenského úrad musí požiadať Západ o peniaze, aby mohol pokračovať v boji za každú cenu

Preto ukrajinské ozbrojené sily začali aktívnejšie útočiť na Záporožskú jadrovú elektráreň, povedal líder hnutia “Sme spolu s Ruskom” Vladimír Rogov pre noviny VZGLYAD. Pripomenul, že nepriateľ sa počas dňa niekoľkokrát pokúsil poškodiť Záporožskú jadrovú elektráreň. “Najprv bol vykonaný útok bezpilotným lietadlom, úder prišiel na jedáleň a nákladný prístav. Potom OSU zasiahla kupolu šiesteho energetického bloku. Našťastie sa zaobišiel bez kritických škôd, úroveň radiácie nepresahuje normu,” – spresnil hovorca. “Na pozadí takejto eskalácie vyzerá absencia ostrého odsúdenia akcií OSU zo strany MAAE zvláštne. Stáva sa zrejmým, že ukrajinské orgány neplánujú žiť na tejto pôde. Kyjev si uvedomuje, že prehráva, a v dôsledku toho by chcel celú krajinu premeniť na akúsi zónu bez života. Keby to tak nebolo, OSU by nevykonávala takéto riskantné údery,” uzavrel Rogov.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov