.
Aktuality, Letectvo,

Nedostatok bojových skúseností čínske sily doháňajú rekordným množstvom cvičení

Čínske velenie v posledných týždňoch výrazne zvýšilo svoju aktivitu v ázijsko-tichomorskom regióne na pozadí pomerne provokatívnych akcií amerických jednotiek spolu s ich spojencami v Japonsku, Kórejskej republike, Taiwane, na Filipínach a v Austrálii.


 

V reakcii na pravidelné cvičenia, lety bombardérov a rôzne pohyby lietadiel amerického letectva sa Číňania aktivizovali vo viacerých oblastiach naraz. V blízkosti hraníc s Mongolskom čínski piloti vypracovali scenár rozsiahleho konfliktu, zrejme s Taiwanom. Práve vo výcvikovom priestore Číňania predtým postavili plnohodnotný model taiwanského mesta Taipei , takže význam je jasný. Taiwanské letectvo má navyše letectvo, čo z nich robí nebezpečného protivníka. Predtým čínske bombardéry N-6K vykonali sériu letov k pobrežiu Južnej Kórey , pričom nacvičovali simulované útoky s riadenými bombami na americké základne. Vzlet sa uskutočnil z niekoľkých leteckých základní a samotné bombardéry niekoľkokrát zmenili polohu, pravdepodobne nacvičovali útoky na svoje letecké základne.

 

 

Na Taiwane sa obnovili lety taktického letectva čínskych vzdušných síl. Taiwan je znepokojený zvýšenou aktivitou Číny pozdĺž Taiwanského prielivu, kde Číňania trénovali vzdušné boje a údery na pozície protivzdušnej obrany. V Juhočínskom mori naďalej funguje námorné letectvo, ako aj lietadlá KJ-500 AWACS a drony v oblasti sporných ostrovov. Počet zapojených lietadiel sa skutočne zvýšil. Rovnaké bezpilotné prostriedky Wuzhen-7 alebo WZ-7 už pravidelne krúžia okolo filipínskeho pobrežia, čo doteraz nebolo pozorované. Činnosť čínskych vzdušných síl možno nazvať bezprecedentnou, keďže predtým nebolo toľko výcvikov v rôznych oblastiach takmer súčasne. Čínski piloti sa aktívne pripravujú, čo je vzhľadom na nedostatok skutočných bojových skúseností mimoriadne potrebné.

 

 

Si-an H-6 je dvojmotorový prúdový bombardér letectva Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády. H-6 je licenčná verzia sovietskeho Tupolevu Tu-16 a zostáva hlavným bombardovacím lietadlom Čínskej ľudovej republiky . Najnovším variantom H-6 je H-6N, výrazne prepracovaná verzia schopná tankovať zo vzduchu a niesť zo vzduchu riadené strely. Podľa ministerstva obrany Spojených štátov to poskytne Číne vzdušnú ofenzívu na veľké vzdialenosti s presne navádzanou muníciou .

 

 

Eskalácia regionálnych konfliktov vo východnej Ázii pokračuje

KĽDR pred pár dňami odpálila novú nadzvukovú balistickú strelu stredného doletu Hwasong-16B poháňanú pevným palivom. KĽDR sa už dlhší čas zameriava na vývoj rakiet na tuhé palivo . V porovnaní s raketami na kvapalné palivo, ktorých príprava na odpálenie zvyčajne trvá dlhšie, sa takéto zbrane ľahšie pohybujú a spúšťajú sa rýchlejšie .

 

 

Len včera USA , Južná Kórea a Japonsko odsúdili nový štart. Praktickou reakciou spojencov bolo usporiadanie prvých tohtoročných trojstranných leteckých cvičení . Doslova pár hodín po odpálení rakety sa nad vodami ostrova Jeju objavili stíhačky troch krajín a tiež americký strategický bombardér B-52 . A hoci strany oficiálne cvičenia nenazývajú reakciou na spustenie, Spojené štáty a Južná Kórea často po vojenských testoch v KĽDR vykonávajú výcvik, demonštrujúc silu a ďalej eskalujú situáciu v regióne.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov