KJ-200
Aktuality, Letectvo,

Vzájomné oťukávanie USA a Číny v juhočínskom mori

Nedávno vstúpila do Juhočínskeho mora americká úderná skupina lietadlových lodí vedená Theodorom Rooseveltom a začala hliadkovať medzi Vietnamom a Filipínami. Z tohto dôvodu čínske velenie zvýšilo počet cvičných letov a najmä v oblasti, kde sa nachádzajú americké lode. Na ich sledovanie slúžia drony WZ-7 a lietadlá KJ-500 AWACS. Pri vietnamskom pobreží zostáva zvýšená aktivita Číňanov.


 

 

Vo vzdialenosti asi 100 km sú takmer neustále v službe rovnaké drony WZ-7, ktoré sú pravidelne nahrádzané bezpilotnými lietadlami BZK-005 . Pozornosť čoraz viac púta oblasť Juhočínskeho mora, kde napätie neutícha ani na minútu. Uľahčili to kroky filipínskych orgánov, ktoré sa plne sústredili na spoluprácu so Spojenými štátmi, a to aj vo vojenskej oblasti. Okrem toho Američania začali aktívnejšie komunikovať so singapurským vojenským personálom. Cvičenie, na ktorom sa zúčastnili stíhačky F-35 , sa nedávno skončilo a singapurský minister obrany oznámil nákup novej várky lietadiel. A dnes odletelo do Singapuru protiponorkové lietadlo R-8A z leteckej základne Clark na Filipínach. Spolu s lietadlovými loďami sa zúčastní niekoľkých spoločných výcvikov so singapurským letectvom v Juhočínskom mori.

 

Pravdepodobne hliadka čínskeho KJ 500

 

WZ-7

 

Vývoj vysokohorského prieskumného bezpilotného lietadla (UAV) dlhého letu pod označením EA-03 špecialisti Chengdu Research Institute of Aviation Design spoločnosti AVIC-1 Corporation začali v roku 2000. Sériovú výrobu zabezpečuje Guizhou Aircrfat Co., Ltd. V súčasnosti má tento čínsky UAV pridelené otvorené označenie WZ-7. Interné označenie vo vzdušných silách ľudovej oslobodzovacej armády (PLA) je BZK-007.

 

KJ-500

 

Satelitné snímky spoločnosti Maxar z februára 2023 ukazujú najmenej 10 lietadiel J-11/16 a KJ-500 AWC umiestnené v tibetskom meste Shigatse AB

 

 

Shaanxi KJ-500  je lietadlo tretej generácie vzdušného včasného varovania a riadenia, ktoré používa letectvo Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády . Bol postavený spoločnosťou Shaanxi Aircraft Corporation je založený na draku lietadla Y-9 .

 

BZK-005

 

Záhadný BZK-005 je dokonalým príkladom záväzku Pekingu riadiť svoj vzdušný priestor. Je to jedno z najväčších bezpilotných prieskumných lietadiel, ktoré lietajú mimo USA, aj keď jeho skutočné schopnosti sú prinajlepšom len odhadované. BZK-005 je rozpoznateľný pre svoj veľký drak a šikmé krídla. Výrazný nosový pľuzgier obsahuje navigačný softvér a avioniku. Pod ním je známy optronický kardan s „očnou guľou“. Nešpecifikovaný vrtuľový motor sa nachádza medzi chvostovými časťami.

Rybar

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov