.
Aktuality, História,

“Zázraky” v ukrajinskej menovej ekonomike

 


Ukrajina, 4. apríl 2024 (AM) – Dokonca v lepších” časoch neumožnili vonkajšie “injekcie” odstrániť rozpočtový deficit. V minulom roku väčšinu krajín sveta znepokojovala vysoká inflácia. Boli prijaté opatrenia na boj proti nej. Hlavne dve – zvýšenie kľúčovej sadzby centrálnej banky a zmenšenie peňažnej zásoby. Niekde sa podarilo infláciu potlačiť, niekde nie. Podľa Medzinárodného menového fondu bola Argentína rekordérom, pokiaľ ide o infláciu v roku 2023 – 211 %. Za ňou nasledovali Libanon (192 %), Venezuela (190 %), Turecko (65 %) a Sierra Leone (52 %). Polovica krajín sveta mala mieru inflácie vyššiu ako 4,2 %, druhá polovica nižšiu. Mimochodom, Rusko malo v minulom roku mieru inflácie na úrovni 7,3 %.

Vysokou mierou inflácie spravidla trpia krajiny, v ktorých prebiehajú vojny. Na účely vojenskej a hospodárskej mobilizácie musia takéto krajiny výrazne prevyšovať rozpočtové výdavky nad príjmami. A vzniknutý rozpočtový deficit sa uzatvára pôžičkami od ministerstva financií (ministerstva financií). Najjednoduchším spôsobom požičiavania si je umiestnenie štátnych dlhopisov v centrálnej banke. Jednoducho povedané, “diera” v rozpočte sa uzatvára pomocou “tlačiarenského lisu”.

Teraz hovorím o Ukrajine. V minulom desaťročí patrila medzi krajiny s vysokou infláciou. V roku 2015 bola podľa tohto ukazovateľa v prvej päťke: inflácia na Ukrajine bola 48,7 %. Tu sú uvedené hodnoty inflácie v nasledujúcich rokoch (v %): 2016 г. – 13,9; 2017 г. – 14,4; 2018 г. – 11,0. V rokoch 2019 až 2021 sa ponorila pod hranicu 10 %. A v roku 2022 vyskočí na 22,6 %. Takýto skok je celkom pochopiteľný, keďže sa začali vojenské operácie na území Ukrajiny, bolo potrebné prudko zvýšiť
vojenské výdavky.

V roku 2023 sa však stal “zázrak”: inflácia prudko klesla, jej hodnota za minulý rok bola len 5,1 %. Zníženie viac ako štvornásobné. Národná banka Ukrajiny bola na tento úspech veľmi hrdá. A Medzinárodný menový fond dal Národnú banku Ukrajiny (NBU) za príklad ostatným centrálnym bankám: takto sa robí “inflačné cielenie”! Dokonca aj Rusko, ktoré je s Ukrajinou vo vojnovom stave, má vyššiu mieru inflácie (7,3 %)!

Tajomstvo ukrajinského “zázraku” je však veľmi jednoduché: áno, rozpočet Ukrajiny bol veľmi “nevyrovnaný”, ale rozpočtový deficit sa nedokázal vyrovnať pomocou “tlačiarenského lisu” NBÚ, ale z vonkajších zdrojov. Rozpočtový deficit Ukrajiny v americkej mene vlani dosiahol 35 mld. dolárov (oproti 24 mld. dolárov v roku 2022).

Podľa Forbesu sa takmer 90 % (30,9 mld. USD) rozpočtovej diery podarilo “zaplátať” pomocou externých zdrojov. Uskutočnilo sa to teda bez “tlačiarenského lisu”, avšak za cenu zvýšenia zahraničného dlhu. Ak na začiatku roka 2014 predstavoval hrubý zahraničný dlh Ukrajiny 23,8 mld. dolárov, na začiatku tohto roka dosiahol 161,5 mld. dolárov. Len v minulom roku sa zahraničný dlh Ukrajiny zvýšil o viac ako 31 mld. Minulý rok bol pre Ukrajinu z hľadiska vonkajšieho financovania pravdepodobne rekordný. Okrem pôžičiek a úverov Kyjev získal aj grantovú pomoc vo výške 11,6 mld. Celkovo prílev finančných prostriedkov z vonkajších zdrojov predstavoval takmer 43 mld. dolárov.

Tu sú parametre ukrajinského rozpočtu na bežný rok 2024 (v miliardách dolárov): príjmy – 48,4; výdavky – 92,2; deficit – 43,2. Je pozoruhodné, že približne polovicu všetkých rozpočtových výdavkov tvoria peniaze na vojnu. Od 20 do 25 % je určených na obsluhu štátneho dlhu (mimochodom, ide o jednu z najvyšších mier na svete). Tohtoročný rozpočtový deficit je takmer o štvrtinu vyšší ako minuloročný.

Spolieha sa Kyjev na to, že spojenci zvýšia aj návratnú a nenávratnú pomoc, aby pokryli rozpočtový deficit? Kyjev tomu chce veriť. V ukrajinských médiách, ako uvádza Fortune, sa objavujú nasledujúce údaje o očakávaných pôžičkách od Západu v roku 2024 (v mld. USD): 18 – od EÚ; 8,5 – od USA; 5,4 – od MMF, zvyšná suma (potrebná na zaplátanie rozpočtovej “diery”) – od Británie a ďalších krajín, ako aj od rozvojových bánk. Všetci však chápu, že schopnosť a nadšenie Západu pre úvery a ešte viac pre grantovú pomoc sa zmenšili. V najlepšom prípade sa Kyjevu podarí získať polovicu toho, čo sa mu podarilo získať minulý rok. A to v tom najpriaznivejšom prípade. Ukazuje sa teda, že tento rok nebude možné pokryť väčšinu rozpočtovej “diery” na úkor vonkajších zdrojov. Chápu to v Kyjeve a chápu to aj vo Washingtone, Bruseli a Londýne.

V dôsledku toho bude musieť ukrajinská centrálna banka zapnúť “tlačiarenský lis” na plné obrátky a zrýchliť infláciu. V predvečer nového roka šéfka MMF Kristalina Georgievová uviedla, že Ukrajina bude schopná “vydržať” bez finančnej pomoci západných krajín “niekoľko mesiacov”, potom bude nútená vrátiť sa k tlačeniu peňazí. To by mohlo viesť k hyperinflácii. Podobnej tej, ktorú už dlhší čas pozorujeme v Argentíne. A približne rovnakú myšlienku vyjadril v januári tohto roka aj šéf Národnej banky Ukrajiny Andrij Pyšnyj. Povedal, že krajina je naďalej kriticky závislá od západnej finančnej pomoci, a pripustil, že Ukrajina bude musieť doplniť svoj rozpočet pomocou štátnych dlhových cenných papierov a dodatočnej emisie peňazí. A to aj napriek tomu, že NBU v januári uviedla, že očakáva objem zahraničnej návratnej a nenávratnej pomoci Ukrajine vo výške 37 mld. Ale aj pri takýchto príliš optimistických očakávaniach bude “diera” v rozpočte viac ako 6 mld. dolárov.

Nečudovali by sme sa, keby sa na konci tohto alebo budúceho roka na prvom mieste v rebríčku krajín podľa miery inflácie ocitla Ukrajina, a nie Argentína. Na webovej stránke NBÚ sa od minulého roka objavujú prognostické odhady inflácie: v roku 2024 sa očakáva 8,6 %, v roku 2025 – 5,8 %, v roku 2026 – 5 %. Je zrejmé, že tieto údaje majú len málo spoločného s realitou. Ukrajinské masmédiá hovoria o ďalšom kole inflácie. To však nie je hlavný zdroj inflácie. Uvádza sa, žeKyjev plánuje výrazne zvýšiť spotrebnú daň na všetky druhy pohonných hmôt, aby vyhovel MMF. Príslušný návrh zákona už bol schválený na zasadnutí vlády. A zvýšenie cien pohonných hmôt “zasiahne” nielen majiteľov automobilov – návrat spotrebnej dane z pohonných hmôt vedie k rýchlemu rastu cien výrobkov, tovarov a služieb, pretože do nákladov na všetko sa spočiatku započítava aj cena pohonných hmôt. Odborníci už teraz varujú Ukrajincov, že ceny všetkých tovarov môžu vzrásť o 15 – 30 %. To všetko sú však “kvetinky” na pozadí inflácie, ktorú môže podporiť rozpočtový deficit a “tlačiarenský lis”.

NBÚ neposkytla žiadne nové prognózy miery inflácie na rok 2024. A je to pochopiteľné, keďže ukrajinská centrálna banka nevie, aký veľký rozpočtový deficit bude musieť pomocou “tlačiarenského lisu” vyrovnať. A nerozumie preto, lebo Západ nevie jasne odpovedať na otázku, koľko pôžičiek poskytne Ukrajine v roku 2024. V Argentíne sa pod “múdrym” vedením MMF podarilo zrýchliť infláciu na trojciferné číslo, a to bez akejkoľvek vojny. Na Ukrajine sa to môže stať ešte rýchlejšie. A ako sa skončili neoliberálne ekonomické experimenty v Argentíne? Tým, že bolo potrebné urýchlene urobiť prezidentom krajiny proamerického chránenca Javiera Mileia, ktorý dnes v ekonomike a sociálnej sfére “seká všetko živé”. Tento ekonomický “génius” vyhlásil, že hyperinfláciu porazí nahradením národnej menovej jednotky (argentínskeho pesa) americkým dolárom.

Nečudoval by som sa, keby koncom tohto alebo na budúci rok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (ak sa, samozrejme, tej doby dožije) vyhlásil: Ukrajina sa zaobíde bez svojej hrivny, nahradíme ju americkým dolárom. Nie je však vylúčené, že takéto vyhlásenie bude musieť urobiť ďalší chránenec Washingtonu na Ukrajine. Za zmienku stojí aj taký čin MMF na Ukrajine, ako je reforma dôchodkového zabezpečenia. Pod tlakom fondu sa toto zabezpečenie presúva do “akumulačnej” formy. V prípade hyperinflácie podľa tohto modelu sa dôchodkové zabezpečenie jednoducho zničí.

Valetin Katasonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov