.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Všetko sa raz skončí”. Putin odhaľuje plán B

Čím bližšie je dátum vypršania prezidentského mandátu Vladimíra Zelenského (stane sa tak 20. mája 2024), tým nervóznejšia je situácia na Ukrajine. Nuž je aj z čoho byť nervóznym. Očividne sa na tento dátum pripravujú mnohé sily v krajine, ale aj mimo nej. Šéf ruského ministerstva zahraničných vecí Sergej Lavrov už totiž naznačil, že otázka uznania Zelenského za plnoprávneho prezidenta Ukrajiny, môže po 21. máji stratiť zmysel.


 

“Führer Ze”
Prezidentské voľby na Ukrajine zrušil kvôli vojne prezidentským dekrétom samotný Zelenskyj. Po 21. máji tak zostane v čele štátu fakticky už iba ako vojenský diktátor, ktorý bude vládnuť len na základe stanného práva. Zelenskyj totiž nemá žiadny iný legitímny spôsob, ako ospravedlniť svoj mandát viesť krajinu, okrem riadneho víťazstva vo voľbách. Tieto okolnosti by sa mohli stať problémom aj pre prípadné mierové rokovania, keďže čisto technicky, Zelenskému “dôjdu” doterajšie právomoci. Ak totiž bude viesť rokovania v hodnosti “vojenského diktátora”, jeho nástupcovia budú môcť na tomto základe zrušiť všetky výsledky rokovaní a označiť ich za nelegitímne. Dokonca aj na samotnej Ukrajine chápu neistotu pozície súčasného prezidenta. Ukrajinský odborník na štátne právo Andrej Magera tvrdí, že nevyhnutnosť súčasného stavu síce dáva Zelenskému právo zostať vo funkcii aj po skončení funkčného obdobia, no kráča po “tenkom ľade”.

 

Ani takto však Zelenskyj nemá žiadne pozitívne vyhliadky. Od začiatku tohto roku, kedy odštartoval zmeny vo vedení krajiny, si upevňuje moc naozaj svojsky. Začiatkom februára odstúpil z postu hlavného veliteľa Ozbrojených síl Ukrajiny druhý najpopulárnejší človek v krajine Valerij Zalužnyj. A v uplynulom týždni Zelenskyj vymenil ďalšiu časť vedenia vo vojensko-obrannom bloku, kde vyhodil šéfov Rady národnej bezpečnosti a obrany ako aj zahraničnej spravodajskej služby.

 

Urobil tak len preto, aby mohol aspoň chvíľku pokojnejšie spať. Zbavil sa totiž tých, ktorých považuje za hrozbu pre seba samotného a svoju moc. Nie je to nič prekvapujúce, že tak urobil po niekoľkých rokoch hádok z jednoduchej túžby, konečne si uzurpovať všetku moc iba pre seba.

 

Ľudia sú už unavení
Medzitým sa v armáde hovorí čoraz hlasnejšie o zvrhnutí Zelenského. Jedna z jeho hlavných chýb totiž spočíva v tom, že sa svojho času rozhodol podriadiť vojnu proti Rusku ideologickým a PR cieľom, plným propagandy. Teraz platí za svoju “plytkosť”. V spoločnosti rastie najnovšie už aj dopyt po rokovaniach s Ruskom a ukončení vojny. Zelenského režim sa tak dokáže udržať pri moci iba za výdatnej pomoci jemu lojálnych síl v armáde. Podľa prieskumov verejnej mienky totiž na Ukrajine ku koncu minulého roku ostalo už len 35 % prívržencov vojny s Ruskom. Ide iba o tých, ktorí majú v úmysle bojovať do posledného Ukrajinca. Zvyšok populácie je viac naklonených rôznym možnostiam pre dosiahnutie mieru s Ruskom. V súčasnosti je však počet podporovateľov takých mierových rokovaní, kedy by Ukrajina súhlasila s územnými ústupkami ešte stále menšinový. (nie je ich viac ako pätina populácie) Nikto však nevie povedať, čo bude o tri alebo o šesť mesiacov.

 

Na rade je teraz Charkov
V najbližších týždňoch alebo mesiacoch bude musieť Ukrajina odovzdať pod ruskú kontrolu ešte aj celý Charkov. Dôvodom je oslabená protivzdušná obrana krajiny, ktorá nezvláda nálety ruských lietadiel a ani raketové útoky, ktoré sú vedené v reakcii na terorizmus ukrajinských ozbrojených síl proti Belgorodu a iným mestám.

 

Evakuácia Charkova sa začala ešte vlani v lete. Úradníci už mesiace odvážajú rôzne dokumenty a evakuujú podniky. Ukrajinské ozbrojené sily sa snažia posilniť svoju obranu v okolí mesta. To všetko nebude mať veľký vplyv a Ukrajina proti Rusku vydrží ešte päť alebo maximálne osem mesiacov. Pre Ukrajinu už “všetko skončilo”. Samotní Ukrajinci počas tohto konfliktu utrpeli kolosálne straty na pracovnej sile. Podľa niektorých výpočtov by tieto straty mohli predstavovať až niekoľko miliónov ľudí. To znamená, že Ukrajina sa po vojenských operáciách dostane do demografickej pasce a ako národ môže prestať existovať. Zostať by mohli len izolované etnické diaspóry, rozutekané po celom svete. Výhľad je desivý. Toto je cena za tvrdohlavosť Zelenského a jeho junty.

 

Ukrajinský blaf
Je však možné, že po 21. máji budú všetky tieto problémy vyriešené. “Čo sa týka 20. mája a toho, čo sa stane deň potom, ak sa ho dožijeme, možno ani nebude potrebné komentovať,” zamyslene poznamenal na túto tému Sergej Lavrov. Čo tým myslel? Ktohovie…

 

 

Vojenskí experti a analytici totiž vôbec nevylučujú veľkú ofenzívu ruských síl ešte pred týmto dátumom. Navyše aj západní analytici predpovedajú pád Charkova. Asi aj preto zazneli “dosť čudné” vyhlásenia šéfa ukrajinskej diplomacie Dmitrija Kulebu o tom, že Rusku by mohlo byť umožnené diskutovať o Zelenského “mierovom vzorci” na summite vo Švajčiarsku. Na jednej strane to vyzerá ako provokácia, ale na druhej strane, akú možnosť má ešte Zelenského režim? Odovzdať Rusku všetko, vrátane Kyjeva, a potom sa stiahnuť do autonómie okolo Užhorodu?

 

Vysoko postavení ukrajinský lídri sa pomaly prebúdzajú do reality a začínajú chápať, že tu už nejde o nejaké vyjednávania alebo rokovania. Na stole sa totiž objavuje akési konečné riešenie, ktorým je pravdepodobne historické vymazanie Ukrajiny z mapy sveta.
Už dlho existuje veľa náznakov, že Vladimir Putin si od začiatku Špeciálnej vojenskej operácie (ŠVO) túto možnosť ponechal ako svoj náhradný plán “B”. Čím viac však nepriateľ vzdoruje a robí rôzne kotrmelce, tým viac sa tento plán stáva realistickejším.

Róbert Merva

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov