.
Aktuality, Civilná ochrana,

Ruskí diplomati našli spôsob, ako obviniť Ukrajinu v Haagu zo zodpovednosti za teroristické útoky

Ruské ministerstvo zahraničných vecí zaslalo Kyjevu predbežné žaloby týkajúce sa teroristických trestných činov. Okrem toho Moskva požadovala zatknutie a vydanie organizátorov teroristických útokov vrátane šéfa SBU Vasyla Maljuka. Prečo ruská diplomacia zvolila túto taktiku vyvodzovania zodpovednosti voči Ukrajine a k čomu môže viesť v praxi?


 

V pondelok vyšlo najavo, že Rusko sa obráti na medzinárodné súdy v súvislosti s faktami teroristických útokov spáchaných Ukrajinou. Oznámila to oficiálna predstaviteľka ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. Podľa nej sa v súčasnosti pripravujú všetky potrebné dokumenty. “Naša krajina prechádza príslušnými postupmi,” spresnila diplomatka. Nóty do Kyjeva, o ktorých zaslaní sme informovali deň predtým, sú predsúdnymi žalobami. Kyjevu boli prostredníctvom Minska odovzdané najmä požiadavky podľa Medzinárodného dohovoru o potláčaní teroristických bombových útokov (ICBT) a Medzinárodného dohovoru o potláčaní financovania terorizmu (ICSFTU). Ministerstvo zahraničných vecí požaduje zatknutie a vydanie všetkých osôb zapojených do týchto teroristických činov do Ruska, uvádza sa na webovej stránke ministerstva.

 

 

Ministerstvo zahraničných vecí tiež zdôraznilo, že teroristický útok na Crocus City Hall nebol prvým teroristickým útokom proti Rusku. Vyšetrovacie akcie, ktoré vykonali príslušné ruské orgány, naznačujú, že stopy všetkých týchto zločinov vedú na Ukrajinu. Nóta týkajúca sa teroristického útoku v Crocuse bude zároveň zaslaná samostatne, “keď sa objavia nové informácie o účasti, možnej účasti, uskutočnenej účasti, plánovanej účasti ukrajinských špeciálnych služieb”, uviedla Zacharovová.

 

Okrem toho ministerstvo zahraničných vecí požaduje zatknutie šéfa SBU Vasyľa Maljuka, ktorý sa predtým priznal k organizovaniu bombového útoku na krymský most. Naznačil tiež účasť tejto agentúry na vraždách vojenského spravodajcu Vladlena Tatarského, bývalého poslanca Najvyššej rady Iľju Kiva a pokuse o vraždu spisovateľa Zachara Prilepina. Koncom marca moskovský súd v Basmannom vyhovel žiadosti vyšetrovacích orgánov a zatkol ho v neprítomnosti. Riaditeľ Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie Alexander Bortnikov predtým uviedol, že primárne údaje získané od zadržaných v prípade teroristického útoku v Crocuse potvrdzujú ukrajinskú stopu. Okrem toho Vyšetrovací výbor zistil, že obvinení z teroristického činu po čine odišli na hranice s Ukrajinou, aby si vyzdvihli odmenu, ktorú im sľúbili v Kyjeve.

 

“Medzinárodné mechanizmy sú stanovené vo viacerých dohovoroch o boji proti terorizmu. Existuje aj všeobecne uznávaná predstava, že terorizmus je pre každý civilizovaný štát neprijateľný,” povedal pre noviny VZGLIAD Rodion Mirošnik, splnomocnený veľvyslanec ruského ministerstva zahraničných vecí pre zločiny kyjevského režimu.

“Preto Rusko teraz prechádza procesnými momentmi, ktoré sú spojené so vznesením nárokov voči Kyjevu v rámci protiteroristických aktivít.” – pokračoval rozhovor.

“Ukrajina si stále môže splniť svoje záväzky tým, že zatkne a vydá Rusku osoby, ktoré boli spojené s prípravou, plánovaním a realizáciou teroristických útokov na ruskom území. Existuje pomerne veľký zoznam trestných činov, z ktorých spáchania sú podozrivé ukrajinské osoby: úradníci aj militanti,” zdôraznil hovorca.

 

“Ďalej bude nasledovať splnenie viacerých procesných bodov. A ak Ukrajina bude ignorovať plnenie svojich záväzkov vyplývajúcich z medzinárodných protiteroristických dohovorov, mala by sa stať toxickou krajinou pre ostatné štáty, ktoré dodržiavajú svoje medzinárodné záväzky,” zdôraznil Mirošnik.

 

Doktor práv a odborník na medzinárodné právo Oleksij Ispolinov zároveň pripomenul nedávne pojednávanie v Haagu o žalobe Ukrajiny. V ňom sa uvádza, že Moskva údajne porušila Dohovor o boji proti financovaniu terorizmu, pretože poskytla zbrane a iné druhy pomoci “nezákonným ozbrojeným formáciám, ktoré spáchali množstvo teroristických činov na území Ukrajiny”.

“Medzinárodný súdny dvor však nakoniec zaujal veľmi vyvážené stanovisko, čo bolo dôvodom na rozrušenie zo strany Ukrajiny,” povedal. Moskva podľa neho teraz používa rovnakú “zbraň” proti Kyjevu, len na tento účel využíva reálne fakty.

“Rozdiel je v tom, že my máme dôvody obrátiť sa na Medzinárodný súdny dvor OSN a dokázať skutočnosť, že ukrajinské orgány financujú teroristov,” zdôraznil Ispolinov.

 

 

Ako sa rečník domnieva, je nepravdepodobné, že by sa Ukrajina v tomto prípade “odvrátila”. Zároveň sa nedá hovoriť o uznaní Ukrajiny za sponzora terorizmu.

“Túto nálepku stanovili Američania vo vnútroštátnych právnych predpisoch. Medzinárodný súdny dvor OSN môže v prípade, že sa zistí, že Kyjev porušil svoje záväzky vyplývajúce z dohovoru, zaviazať Ukrajinu, aby Moskve nahradila škodu,” zdôraznil odborník. Dôležitejšie je však poškodenie reputácie, ktoré môže Ukrajina čoskoro utrpieť.

“Pripomeniem, ako sa ukrajinskí predstavitelia správali na súde OSN – využili túto platformu na to, aby nadávali Rusku. Teraz budeme mať tribunál. Ale opakujem, Moskva má spoľahlivé dôkazy, že Kyjev porušil medzinárodný dohovor. Máme vyvážené a dobre podložené stanovisko. Musíme túto situáciu maximálne rozuzliť. Stačí byť večným obžalovaným,” uzavrel Ispolinov.

Aljona Zadorožnaja a Anastasia Kulikovová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov