.
Aktuality, Civilná ochrana,

Sergej Pereslegin: Ideálny postup proti teroru, je spôsob, akým konal Sovietsky Zväz

V roku 1993 som napísal článok, ktorý bol uverejnený v roku 1996 v časopise Zvezda. Mal názov “O geopolitickej situácii v Európe” a jeho veľká časť bola venovaná analýze terorizmu.


 

Bola to formálna analýza a rozlišoval som v nej dva druhy teroru:

1. Prvý typ. Bežný, normálny typ. Ide o pokus teroristickej skupiny riešiť celkom racionálne problémy celkom racionálnym spôsobom. Branie rukojemníkov alebo vyhrážanie sa vykonaním teroristického útoku s cieľom dosiahnuť politický výsledok, napríklad prepustiť komplicov z väzenia, dosiahnuť nejaký politický cieľ. Takto postupovali Palestínčania v 70. 20. rokov storočia. Niekedy teroristi požadovali peniaze alebo politický azyl. Pri tomto type vždy dochádza k vyjednávaniu a teroristi sa snažia znížiť straty rukojemníkov, pretože si uvedomujú, že s politickými teroristami sa bude hovoriť, zatiaľ čo s vrahmi sa nikto baviť nebude. Existuje aj ďalšia línia, keď podstatou teroru je teror samotný. Teror na zastrašenie, vyvolanie paniky a chaosu. Zároveň však teroristická skupina preberá zodpovednosť a presvedčivo dokazuje, že to bola ona, kto čin vykonal. Cieľom je maximalizovať počet obetí. Existuje jasný cieľ – vytvoriť chaos a existuje jasné uznanie, prečo sa tento teroristický čin vykonal.

 

 

2. Druhý typ. Výnimočný, špeciálny, postindustriálny. Napísal som, že na prelome storočí sa objaví nový typ teroru. Jeho racionalita bude úplne iná ako v 70. A 90. rokoch minulého storočia. Bude mať úplne inú racionalitu, bude mať iné ciele, a dokonca iné ciele, než sa oficiálne vyslovujú. Jednoduchý príklad: vyslovíte cieľ – chaos a uznanie neschopnosti štátu, ale skutočným cieľom je prudké zvýšenie kontroly štátu nad infraštruktúrami. Podstata nového teroru spočíva v tom, že teroristu nie je možné identifikovať, alebo zaňho prevezmú zodpovednosť niektoré organizácie, ktoré v prírode ani neexistujú. Druhou možnosťou je, že organizácia sa prihlási k účasti na teroristickom útoku, ale minimálna analýza ukáže, že sa na ňom mohla podieľať len čiastočne.

 

Tu sa stretávame s anonymitou teroru alebo jeho maskovanosťou. Vieme o tvrdení Al-Káidy, že zorganizovala útok z 11. septembra, vieme, že ho uskutočnili Arabi, ale to neznamená, že ho uskutočnila Al-Káida. Minimálna analýza hovorí, že na jeho zorganizovanie bolo potrebné vysoko sofistikované personálne a organizačné úsilie, ktoré presahuje predstavy bin Ládina a jeho okolia. To zjavne nebol štýl Al-Káidy. Môžeme určiť, v koho záujme je teroristický útok, ale takmer nikdy sa nepodarí nájsť hlavného strojcu, ktorý za ním stojí. Nielenže ho nemôžete dostať, ale ani ho nepoznáte. Toto je to, čo som zvykol nazývať novým typom teroristického útoku.

 

Takéto teroristické útoky sú veľmi nebezpečné z dvoch logických dôvodov. Prvou logikou je samotná fáza krízy, keď ľudia začínajú chápať svoje záujmy veľmi úzko a sebecky a v mene týchto penzistických záujmov sú pripravení ísť do kolapsu sveta v presvedčení, že si s tým nejako poradia a nedovolia kolaps, dokážu sa zastaviť na samom okraji. Toto je skutočná, nepremyslená konšpiračná teória. Prebieha zložitý boj krajín medzi sebou, boj civilizácií, boj scenárov ďalšieho vývoja. V rámci tohto boja začínajú mať význam teroristické útoky. Sú hlasné a reakcia na ne je celkom predvídateľná.

 

Teroristický útok v Crocus City – jeho výpočet je celkom jasný. Jeho kalkulácia je taká, že Rusko bude reagovať zhoršením vzťahov so Západom a Rusko si zhorší svoje domáce postavenie, začne sa prenasledovanie migrantov, čo sa prirodzene odrazí na ekonomike, zrušia sa významné masové podujatia, zintenzívnia sa kontroly v doprave, zatvoria sa nákupné centrá. To všetko sú celkom konkrétne a významné škody. A je nepredstaviteľné, že by vláda mohla na smrť 144 ľudí reagovať inak. Tento útok bol veľmi profesionálne zorganizovaný. Pôsobili tam dve, ak nie tri nesúvisiace skupiny. Tieto skupiny mali úplne odlišný výcvik. Boli tam neprofesionáli, ktorých úlohou bolo svietiť a strieľať, a tí, ktorí poznali konštrukciu budovy, pracovali s výbušnými a horľavými materiálmi a požiar organizovali celkom profesionálne.

 

Aké boli moje dôvody na túto predpoveď. Vychádzal som z toho, že obsahom konfliktu, ktorého sme svedkami na Ukrajine, je civilizačný konflikt. Nie je to ani konflikt medzi Ruskom a Západom, je to konflikt rôznych budúcností, konflikt medzi národmi a nadnárodnými spoločnosťami. Nadnárodné spoločnosti pred a počas covidu verili, že v tomto konflikte zvíťazia. Verili, že covid bude dostatočným dôvodom na ich víťazstvo. Svet by sa v dôsledku toho uzavrel. Nadnárodné spoločnosti si mysleli, že otázka Ruska sa ľahko uzavrie. Ale po obrovskom úsilí, ktoré museli vynaložiť v roku 2020, aby zabránili Trumpovi stať sa prezidentom, a po uvedomení si, že táto situácia sa v roku 2024 obnoví v oveľa vyhrotenejšej podobe, sa začali ponáhľať a robiť chyby. Nečakane sa ukázalo, že Rusko je hospodársky mimoriadne odolné, a uvedomili si, že ho odpísali trochu predčasne. V tejto situácii nadnárodné spoločnosti znervózneli.

 

Preto som predpokladal, že ich nervózna reakcia povedie k niekoľkým teroristickým útokom. Majú motívy na organizovanie teroristických útokov, majú finančné kapacity a pri vojne a veľkých pohyboch ľudí sa vždy nájdu ľudia, ktorí môžu teroristický útok uskutočniť. Predpokladal som, že dôjde k trom teroristickým útokom. Prvý je Moskva, pretože Moskva je bojujúcou stranou a takýto teroristický útok sa dá utajiť dvakrát. Prvé sprisahanie pre arabských teroristov, Tadžikov, ktorí počuli o ISIS. Druhá konšpiračná zóna sú ukrajinské analyticko-teroristické skupiny (ATG). Prikláňam sa k názoru, že si do istej miery mysleli, že to Ukrajina zvládne sama, ale ukázalo sa, že ruská bezpečnosť funguje. Podľa môjho názoru mala Ukrajina použiť ATG aspoň tri mesiace, ale doteraz sme to nevideli, čo znamená, že ruské bezpečnostné služby s istotou zablokovali takéto akcie. A z času na čas sa v médiách objavia správy, že bol zadržaný terorista alebo skupina, ktorá plánovala teroristické akcie.

 

 

Tretím krytom je Západ, ktorý nenávidí Rusko. A keďže máte minimálne tri zásterky, z tohto hľadiska je moskovský teroristický útok z pohľadu nadnárodných spoločností nie najjednoduchší, ale najprirodzenejší zo všetkých možných. Je prirodzenejšie ho pripraviť. Keďže je v podstate nadnárodný, môže mať pri jeho príprave národné zázemie. Myslím si, že to nie sú Tadžici alebo dokonca Ukrajinci. Najpravdepodobnejšia stopa nás zavedie do Spojeného kráľovstva. To nie je obvinenie, pretože obaja sú najpravdepodobnejší a sú to bábky. To je podstata nového typu teroristických útokov, že je veľmi ťažké prejsť od páchateľa k skutočnému objednávateľovi teroristického útoku. Vyvstáva otázka – kto je ďalší?

 

Je celkom jasné, že Rusko to nebude. Ďalší teroristický útok by mal zasiahnuť, čo najviac obchodných štruktúr. Z môjho pohľadu je to úder námornému obchodu a v ideálnom prípade by to mal byť úder Číne. Bolo by správne, keby si nadnárodné spoločnosti vybrali čínsky prístav, ale Čína je veľmi disciplinovaná a tam to nemusí fungovať. Potom si vyberú iný bod, kde námorná nákladná doprava dostane vážny úder. Singapur je celkom dobrým miestom na takýto úder. Dôjde k poklesu bankového sektora, poklesu medzinárodných prevodov, ale nie je to teroristický útok a nie je to vnímané ako teroristický útok. Túto udalosť očakávam na jeseň, ale mohla by sa stať aj na jar tohto roku.

 

Tretia katastrofa bude v USA a bude to letecká katastrofa. Teraz však o nej nechcem hovoriť, hoci som si dobre vedomý toho, ako sa uskutoční. Poviem to takto – dôjde k veľkej leteckej katastrofe, ktorá by mala vyvolať strach z leteckej dopravy. Bude pripomínať katastrofu dvojičiek, ale bude oveľa podstatnejšia a vážnejšia a veľmi odlišná. Porovnávam to len s rozsahom obetí a následnou informačnou vlnou. Ak na to dokážeme prísť my , potom na to dokážu prísť aj spravodajské služby. To je ich úloha. Spravodajské agentúry majú hlavu v smútku, aby to zastavili. Mňa trápi niečo iné.

 

Crocus bol možno desiaty, jedenásty pokus, ktorý bol úspešný. Hlavné nebezpečenstvo spočíva v tom, že zákazníci majú možnosť pokusy mnohokrát zopakovať. Nevyšlo to, vyjde to niekde inde. Skôr či neskôr to bude fungovať. To nie je ani ATG, tam je aspoň jasné, kto z toho profituje. A v tomto prípade chápeme, kde je ich centrála, a môžeme s tým niečo urobiť. Pri novom type teroristického útoku nerozumieme, kde je centrála. Pozrite sa na útok v Crocus City. Je tu prvá úroveň, teroristi, ktorí strieľali. Je celkom možné, že sú to islamisti, ktorí počúvali nejakého kazateľa ISIS. Druhú úroveň tiež chápeme. Smerovali na Ukrajinu a Ukrajina sa o to prirodzene zaujímala. Druhá úroveň zákazníka je Ukrajina. Chápeme, že Ukrajina je teraz splnomocnencom Západu, a to je ďalšia úroveň. Som si však istý, že existuje ešte jedna alebo dokonca dve úrovne. A ak sa nevieme vysporiadať s prvou úrovňou, čo už hovoriť o tretej, štvrtej. To je dôležitá súčasť tejto fázy krízy.

 

Zároveň by sme mali mať na pamäti veľmi dôležitú myšlienku. Ani tie najhrozivejšie teroristické útoky typu 11. septembra nie sú z hľadiska štatistiky také významné ako ich informačná stopa. Čo je ideálny postup proti nim, je spôsob, akým konal ZSSR. Bol za to kritizovaný, ale zakázal akékoľvek informácie o teroristických útokoch a tieto informácie boli pred verejnosťou úplne skryté. V dôsledku toho, keď sa tieto informácie po rozpade ZSSR odhalili, ukázalo sa, že takýchto teroristických útokov bolo len niekoľko. Robiť teror, keď to nevytvára informačnú vlnu, je úplne nezmyselné.

 

Existujú len dve principiálne riešenia. Prvé je, že ľudí vychováte tak, aby na takéto fakty reagovali celkom pokojne. Nepožadujú, aby boli všetci potrestaní, aby reagovali naliehavo, ale jednoducho berú na vedomie skutočnosť, že k takýmto udalostiam môže dôjsť. Druhým je potlačiť všetky informácie o teroristických útokoch, čo je v dobe sociálnych sietí a gadgetov absolútne nemožné. Preto zostáva len prvá cesta. Je to možné, ale na to potrebujeme mať obraz sveta. Boj proti terorizmu je vzdelávanie, ktoré poskytuje skutočný obraz sveta.

Sergej Pereslegin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov