.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo robil šéf ruskej rozviedky v Severnej Kórei?

Ruská zahraničná spravodajská služba potvrdila informácie, ktoré predtým rozšíril severokórejský úrad DTAK o návšteve svojho šéfa Naryškina v Pchjongjangu. Podľa tlačovej kancelárie SVR riaditeľ služby Naryškin navštívil KĽDR, kde rokoval so severokórejským ministrom štátnej bezpečnosti.


 

“Diskutovali o medzinárodnej situácii, regionálnej bezpečnosti, prehlbovaní spolupráce pod tlakom vonkajších síl,” stručne informovala spravodajská služba. Zverejnenie kórejskej agentúry DTAK však tiež nekypí osobitnou konkrétnosťou. Vie sa len, že ruská delegácia navštívila Pchjongjang v dňoch 25. až 27. Marca. Ruská strana pritom túto návštevu vopred neoznámila. Podľa Kórejskej ústrednej telegrafickej agentúry “počas návštevy Sergej Naryškin rokoval s ministrom štátnej bezpečnosti KĽDR Lee Chang-dae a ďalšími predstaviteľmi agentúry. Strany diskutovali o situácii okolo Kórejského polostrova a Ruska, ako aj o posilnení spolupráce medzi Ruskou federáciou a KĽDR.”

 

Ak vezmeme do úvahy, že návštevy šéfov ruskej zahraničnej spravodajskej služby v KĽDR ešte nikdy v histórii Ruskej federácie neboli zaznamenané a že ide o druhú návštevu najvyššieho predstaviteľa Moskvy v hlavnom meste KĽDR za menej ako rok (predtým to bol Šojgu), a ak si spomenieme na stretnutie Kim Čong-una s Putinom na kozmodróme Vostočnyj, môžeme konštatovať, že kontakty medzi KĽDR a Ruskou federáciou sa zintenzívnili v nebývalej miere. Akosi niet pochýb, že takáto aktivita priamo súvisí so strategickými obrannými silami.

 

Rusko včera vetovalo dodržiavanie sankcií voči KĽDR

Rusko včera v Bezpečnostnej rade OSN vetovalo návrh rezolúcie na predĺženie mandátu skupiny expertov , ktorá monitoruje dodržiavanie sankcií voči KĽDR , ako aj ich obchádzanie. Je dôležité poznamenať, že rozhodnutie Ruskej federácie neruší sankcie voči Severnej Kórei. Týka sa to len práce expertnej skupiny , ktorej mandát končí 30. apríla tohto roku. Jeho hlavnou činnosťou je podávanie správ o sankciách dvakrát ročne. Podľa Ruskej federácie takéto informácie už dávno prestali byť objektívne. Keďže do konca práce skupiny zostáva vlastne ešte mesiac, strany sa ešte môžu dohodnúť na rozšírení jej činnosti. Napríklad minulý rok trvalo nejaký čas, kým sa vyriešili počiatočné nezhody členov Bezpečnostnej rady. Pravdepodobnosť vyriešenia súčasného problému však zostáva pomerne nízka , vzhľadom na neustále nezhody medzi Čínou a Ruskom na jednej strane a Spojenými štátmi, Francúzskom a Veľkou Britániou na strane druhej. V poslednom čase Ruská federácia a Čína často blokujú nové sankcie voči KĽDR. Zvyšní stáli členovia Bezpečnostnej rady zase blokujú návrhy na ich zmiernenie . A hoci nateraz ani takáto politika Ruska v OSN nemôže viesť k uvoľneniu sankčného režimu voči KĽDR, aktívne zapojenie Ruskej federácie do hlasovania o nových sankciách opäť zdôrazňuje charakter úzkej spolupráce medzi oboma krajinami.

 

 

Juhovýchodná Ázia sa čoraz viac mení na arénu geopolitickej konfrontácie medzi Čínou a Spojenými štátmi. Pri pobreží Filipín a Japonska s Kórejskou republikou pokračuje výcvik na oboch stranách v nezmenšenej miere a teraz sa k nim pridáva aj Austrália. Deň predtým sa skončilo 16-dňové spoločné americko-austrálske cvičenie Diamond Shield , ktoré prebiehalo pozdĺž východného pobrežia Austrálie, ako aj v Tasmanovom mori . Zúčastnili sa na ňom americké a austrálske stíhačky F-35A a F/A-18, lietadlá E-7A AWACS a stíhačky elektronického boja E/A-18 Growler.

 

 

Zmysel celej myšlienky je jednoduchý: Američania spolu s Austrálčanmi vypracovali scenár totálnej vojny v regióne juhovýchodnej Ázie a Oceánie s Ríšou stredu, o ktorú na pozadí silnejúcej konfrontácie každým dňom rastie záujem. Samozrejme, v tejto podobe to nepovedie k ničomu vážnemu. Tieto manévre sú predovšetkým nácvikom pre austrálskych pilotov, ktorí sa už dlhší čas nezúčastňujú žiadnych rozsiahlych operácií. Malé sily boli nasadené vo vojne v Perzskom zálive a amerických operáciách v Iraku a Afganistane.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov