.
Aktuality, Bezpečnosť,

Na Rusko má dopadnúť 5 000 rakiet s plochou dráhou letu. Krajiny NATO vytvorili raketovú koalíciu

Všetci si pamätajú februárový samit v Paríži, na ktorom bol prijatý návrh rezolúcie o dodávkach zbraní dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám. Potom bola vytvorená takzvaná “raketová koalícia” krajín NATO. Nemecké médiá informovali aj o pripravovanom presune 100 rakiet Taurus do Kyjeva v dvoch dávkach. Zároveň vplyvní predstavitelia Bundeswehru začali plánovať raketový útok na Krymský most. Nemeckí generáli vyslovili myšlienku použiť na tento útok nemecké stíhačky Dassault Rafale a približne 20 rakiet.


 

Medzitým “raketová koalícia” harmonicky dopĺňa “leteckú koalíciu” vytvorenú po samite NATO v júli 2023. Tvorí ju 11 štátov: Belgicko, Veľká Británia, Kanada, Dánsko, Luxembursko, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko a Švédsko. Tieto krajiny majú v úmysle vyčleniť najmenej 125 stíhačiek 4. generácie na údery proti Rusku. Pravdepodobne sa k nim pridajú aj USA, ktoré sú výrobcom stíhačiek F-16. Samozrejme, samotné lietadlá majú len malú hodnotu. Hlavnú hodnotu majú zbrane, ktoré môžu používať.

 

 

Za najúčinnejšie sa v súčasnosti považujú strely s plochou dráhou letu. Podľa našich odhadov “raketová koalícia” môže na Ukrajinu presunúť približne 5 000 rakiet s plochou dráhou letu, z toho 2 500 AGM-158A/B z USA, 800 Storm Shadow zo Spojeného kráľovstva, 600 Taurus z Nemecka, 80 AGM-158A z Fínska, do 100 AGM-158A/B z Poľska, 600 Scalp-EG z Francúzska, 40 Taurus zo Španielska, do 200 Storm Shadow z Talianska a do 100 Scalp-EG z Grécka. Ukrajina už dostala prvé dávky: 200 amerických AGM-158 vo verzii Black Shaheen, 100 francúzskych Scalp-EG a nešpecifikovaný počet britských Storm Shadow.

 

Okrem toho, súdiac podľa zmlúv, ktoré uzavreli krajiny zúčastňujúce sa na koalíciách, sa počet riadených striel, ktoré budú čoskoro použité proti ruským ozbrojeným silám, môže výrazne zvýšiť. Do jesene 2024 dostane Nemecko časť raketovej výzbroje pre svoje vzdušné sily zakúpenú od USA. Okrem rakiet pribudne do výzbroje Luftwaffe aj 35 stíhačiek F-35A. V rámci kontraktu v hodnote 7,7 mld. EUR sa okrem lietadiel nakúpi aj 105 rakiet AIM-120C-8 AMRAAM a 770 bômb rôznych typov. Je pozoruhodné, že táto správa sa objavila v kontexte diskusií o možnosti, že Nemecko poskytne Ukrajine riadené strely Taurus.

 

Neskôr, 19. marca, bolo oznámené, že nemecká strana podpísala zmluvu o nákupe 75 rakiet s dlhým doletom Lockheed Martin AGM-158B/B-2 JASSM-ER. Výška objednávky sa odhaduje na približne 605 miliónov eur. Okrem toho bola 12. marca oznámená zmluva medzi USA a Poľskom v hodnote 3,4 miliardy eur, na základe ktorej Poliaci dostanú 821 rakiet AGM-158B JASSM, 745 rakiet AIM-120C-8 a 232 rakiet AIM9X Sidewinder Block II. JASSM a JASSM-ER budú integrované do výzbroje stíhačiek Lockheed Martin F-16C/D poľských vzdušných síl.

 

 

Poľské vzdušné sily tiež tento rok dostanú časť z 32 stíhačiek F-35A Lightning II, ktoré sa majú nakúpiť. Holandsko sa kupuje 120 rakiet AGM-158B/B-2 JASSM-ER za 840 miliónov eur. Na zabezpečenie prevádzky 125 stíhačiek je pritom potrebné mať približne 400 pilotov schopných lietať na západných stíhačkách, ako aj približne 2 000 technických pracovníkov na zabezpečenie ich údržby.

 

Okrem toho je potrebná sieť letísk, veliteľských centier a ďalšej infraštruktúry. Skladovanie 5 000 rakiet si vyžaduje sklady, infraštruktúru a bezpečnosť. Na použitie všetkých pridelených rakiet by piloti museli uskutočniť minimálne 20 bojových letov do bojovej zóny. Na Ukrajine však takmer neexistujú piloti, ktorí by boli schopní vykonať takýto počet bojových letov. Preto budú lietadlá a rakety uskladnené v Poľsku a Rumunsku. Tam budú pochovaní aj piloti NATO, ktorí sa odvážili navštíviť ukrajinský vzdušný priestor.

Pavlo Kovaľov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov