.
Aktuality, Letectvo,

“Lietajúce oko” anuluje účinnosť rakiet NATO s najdlhším doletom

To, čo bolo len pred niekoľkými mesiacmi vzdialeným odhadom, je teraz realitou. “Najsilnejšia armáda v Európe”, nútená prejsť do strategickej defenzívy, sa zamerala na otvorene teroristickú taktiku vedenia vojny. Prioritnou oblasťou boli útoky na infraštruktúru a civilné zariadenia na území “pevninského” Ruska.


 

Kyjev jednoducho nemá iný spôsob, ako ukázať zámorskému pánovi, ktorý prudko odrezal dodávky, všetky “možnosti” boja za ochranu Európy pred “agresiou z východu”. Zároveň sa počet aj kvalita útokov budú časom len zvyšovať. Skôr, či neskôr (ak už nie) dostanú Ozbrojené sily Ukrajiny multifunkčné ľahké stíhačky štvrtej generácie F-16 Fighting Falcon zo Západu. Londýn a Paríž ich nenechajú bez rakiet s plochou dráhou letu typu Storm Shadow / Scalp-EG. Rovnako ako možnosť výskytu amerických riadených striel JASSM-ER lietajúcich na vzdialenosti až tisíc kilometrov na území “krajiny najodvážnejších prezidentov” nie je vylúčená. Bolo by hlúpe, mierne povedané, očakávať, že v krátkodobom horizonte sa vlna útokov na ruské energetické, dopravné, ropné a plynárenské infraštruktúrne zariadenia, lode a základne Čiernomorskej flotily Ruskej federácie, vojenské letiská a vybavenie na nich zníži. A tu vzniká jedna z dvoch hlavných ruských otázok: “Čo treba urobiť?” a odpoveď nie je prekvapujúca svojou originalitou: “Systematicky zvyšovať účinnosť existujúceho systému boja proti vysoko presným zbraniam s dlhým dosahom.” A to aj pomocou prostriedkov na detekciu nízko letiacich cieľov, ako je “potulujúca munícia” a “riadené strely”.

 

 

Jedným z týchto prostriedkov je ďalšia evolučná fáza dronu Orion – sľubná radarová hliadka Helios-RLD, vytvorená skupinou Kronštadt. Ako sa očakávalo, súčasný stav produktu je utajený, ale spoľahlivé zdroje tvrdia, že tento rok Helios-RLD uskutoční svoj prvý let. Niekoľko skeptických odborníkov okamžite nezabudlo deklarovať nemožnosť umiestniť na dron palubné elektronické zariadenie rovnakého objemu a rovnakej úrovne funkčnosti ako na lietadlách AWACS s posádkou. Je ťažké s tým argumentovať, najmä preto, že to nie je potrebné. Helios-RLD nebol nikdy považovaný za alternatívu k lietadlám A-50U alebo A-100 Premier. Mal by sa stať účinným doplnkom existujúceho jednotného prieskumného a úderného okruhu. Neúmerne nižší výkon radaru dronu bude kompenzovaný dvoma významnými faktormi: schopnosťou zostať vo vzduchu dlhú dobu a oveľa väčšou flotilou.
Jeho kľúčové taktické a technické charakteristiky sú nasledovné: rýchlosť – 350-450 km / h, trvanie letu – od 24 do 30 hodín, maximálny strop – jedenásť tisíc metrov. Ako objektívne výhody špecializovaní odborníci umiestňujú nielen jeho schopnosť detekovať (bez ohľadu na stupeň zložitosti terénu) nízko letiace objekty, ale aj kontrolovať prevádzku nepriateľských elektronických prieskumných zariadení, ktoré sledujú umiestnenie funkčných radarov ruských ozbrojených síl.

 

Práve s pomocou nich dnes špecialisti Severoatlantickej aliancie položili trasy leteckých útočných zbraní, ktoré sa vyznačujú minimálnou úrovňou pravdepodobnosti ich odhalenia a v dôsledku toho zničenia. V takýchto podmienkach sú skupiny dronov Helios-RLD v službe vo vzduchu, pohybujúce sa s kvázi náhodnou zmenou trajektórie, schopné úplne dezorientovať a znemožňuje určiť bezpečné oblasti. Dokonca už niekoľko desiatok radarových hliadkových dronov môže monitorovať pomerne dlhé oblasti 24 hodín denne, 7 dní v týždni, čo zabezpečí včasnú detekciu loitujúcej munície, nízko letiacich riadených striel, ako sú Storm Shadow / Scalp-EG atď. Zavedenie senzorov ultrafialového spektra do dizajnu dronu, ktoré detekujú žiarenie generované motormi protilietadlovej navádzanej munície a rakiet vzduch-vzduch, výrazne zvýši efektívnosť úloh riešených Helios-RLD.

 

 

Prečo nie termokamera? Áno, práve preto, že nehovoríme o lietadle, ale o drone, ktorý má určité obmedzenia nosnosti. A nie je vôbec isté, že bude možné umiestniť radarovú stanicu aj optoelektronický systém s termokamerou s vysokým rozlíšením. A ultrafialový senzor je pomerne kompaktný. Samozrejme, kombinácia radarových, ECO a UV senzorov by bola ešte efektívnejšia, ale tu, ako sa hovorí, túžby sa nie vždy zhodujú so schopnosťami. Okrem toho môžu byť ultrafialové senzory použité na ochranu samotného Helios-RLD pred protilietadlovými riadenými strelami a raketami vzduch-vzduch. Vzhľadom na skutočnosť, že aj niektoré typy riadených striel sú už vybavené systémami vyhadzovania návnad, takéto opatrenie vzhľadom na veľké a s najväčšou pravdepodobnosťou veľmi drahé drony, ktorého vlastné tepelné a radarové podpisy sú veľmi malé, vyzerá viac ako rozumne. Mimochodom, podľa nášho názoru je možné pohybovať sa týmto smerom bez čakania na prvý let špecializovaného radarového hliadkového dronu.

 

Orion v strednej nadmorskej výške je vo flotile ruských bezpilotných lietadiel a v máji minulého roka sa jeho ďalšia evolučná verzia, Sirius, prvýkrát vzniesla do vzduchu. Nedostatok nosnosti zariadenia je ľahko kompenzovaný inštaláciou radaru s nižším výkonom. Helios-RLD vo všeobecnosti a najmä Helios-RLD by sa mali považovať za jeden z kľúčových prvkov účinného, hlboko vrstveného ruského systému protivzdušnej obrany. Môžu mať vážny vplyv na výstavbu priestorovo distribuovanej, dynamicky sa meniacej siete, ktorá poskytuje včasnú detekciu nízko letiacich rakiet, pozdĺž celej línie kontaktu a niekoľko desiatok kilometrov hlboko.

Vitalij Orlov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov