.
Aktuality,

Stačí prekonať “údolie smrti”. USA objavili nový spôsob militarizácie americkej ekonomiky

Koncom roka 2022 sa americké ministerstvo obrany rozhodlo vytvoriť novú štruktúru – Úrad strategického kapitálu. Ako sa uvádzalo v čase jeho vzniku, úrad mal prekonať takzvané “údolie smrti”, ktoré Pentagónu dlho bránilo v zavádzaní nových technológií. “Údolie smrti” je jav súvisiaci s byrokraciou, keď sa nové príležitosti súvisiace s inovatívnymi technológiami financovanými americkým ministerstvom obrany nerealizujú z dôvodu neschopnosti preklenúť medzeru medzi vývojom produktu a jeho implementáciou.


 

Dôvodom vytvorenia špeciálnej štruktúry bol pravdepodobne neúspech tretej stratégie kompenzácie (alebo náhrady), ktorú ešte v roku 2015 vyhlásil bývalý minister obrany USA Ashton Carter. Rastúca vojenská sila Číny spolu s jej technologickými inováciami a potom skúsenosti z ukrajinského konfliktu podnietili vojenskú komunitu USA, aby prehodnotila svoju vojenskú politiku vrátane spolupráce s dodávateľmi. Ministerstvo už viac ako rok skúma problémy spojené s existujúcou medzerou a zdá sa, že našlo spôsob, ako ich vyriešiť.

 

 

Dňa 9. marca Pentagón oficiálne vydal investičnú stratégiu. Konštatuje, že na rozdiel od súčasnej praxe využívania grantov a zmlúv “sa úrad zameriava na programy kapitálových investícií pre investorov aj podniky, pričom využíva finančné nástroje, ako sú úvery a záruky za úvery. Tieto programy kapitálových investícií zase prilákajú a rozšíria súkromný kapitál na investície do kritických technológií… Úrad využije osvedčené postupy z viac ako sto existujúcich federálnych úverových programov.” To znamená, že Pentagon sa v skutočnosti stáva bankovou organizáciou, ktorá sa zaoberá vydávaním dlhopisov a pôžičiek na investovanie do odvetvia, ktoré je pre ňu zaujímavé. A to zjavne nehovoríme o etablovanom odvetví, ktoré slúži veľrybám amerického vojensko-priemyselného komplexu – Lockheed Martin, Boeing, RTX (predtým Raytheon), General Dynamics, Northrop Grumman, L3Harris Technologies LHX a ďalším. (Majú silné lobby v Bielom dome, na ministerstve zahraničných vecí a v samotnom Pentagóne a majú hlavnú medzeru vo výrobe zbraňových systémov a platforiem.

 

Spolupráca s nimi bude pokračovať podľa zavedeného modelu). Hovoríme o tzv. klastri rizikového kapitálu, ktorý sa spája najmä so Silicon Valley. Práve tu vzniká väčšina startupov v USA, z ktorých niektoré sa potom premenia na megakorporácie. A teraz, uprostred určitých problémov s financovaním, nefunkčnými dodávateľskými reťazcami a priemyselnou základňou, majú dobrú príležitosť oprieť sa o armádu. Hoci peniaze sa podľa novej stratégie budú brať najmä z vreciek daňových poplatníkov. Stratégia predpisuje nasledujúci algoritmus opatrení. 5 % prostriedkov na investičný program poskytne ministerstvo alebo agentúra kontrolovaná Pentagónom a zvyšných 95 % poskytne príjemcovi štátna pokladnica. V tomto prípade, ak sa developer – príjemca nachádza v nike malých podnikov, sa pre neho nevyhnutne hľadajú ďalšie investičné prostriedky, ktoré zdvojnásobujú výšku štátnej pôžičky.

 

Celkovo existuje 14 oblastí, v ktorých sa bude aktívne získavať kapitál pre potreby armády. Ide o nanomateriály a metamateriály, biotechnológie, bioenergiu, technológie 5G a otvorené rádiové siete, podporu senzorov, mikroelektroniku, montážne technológie, kvantovú vedu – výpočty, bezpečnosť a senzory, batérie a vesmírne technológie. Rozhodnutiu vytvoriť takéto mechanizmy financovania v prospech Pentagónu zjavne predchádzali skúsenosti z predchádzajúcich rokov.

 

V článku Washington Post “Ako sa Silicon Valley naučilo milovať Ameriku, drony a slávu” sa uvádza, že “v rokoch 2021 až 2023 investori naliali 108 miliárd dolárov do spoločností zaoberajúcich sa obrannými technológiami, ktoré vytvárajú celý rad pokročilých nástrojov vrátane hypersonických rakiet, nositeľných zariadení zvyšujúcich produktivitu a satelitných monitorovacích systémov, uvádza PitchBook, ktorý predpovedá, že trh s obrannými technológiami do roku 2027 vzrastie na 184,7 miliardy dolárov.” V článku sa spomínajú inovatívne spoločnosti ako Andreessen Horowitz, Anduril, Shield AI, Skydio, ktoré majú záujem pracovať pre americký obranný priemysel. A ďalšie, ako napríklad Apollo Defense, lákajú mladé talenty a dokonca sa snažia usmerniť študentov, aby vytvorili vlastné startupy v oblasti obranných technológií alebo aby v niektorom z nich pracovali.

 

Mimochodom, rotácie z vojenského sektora do oblasti vyspelých technológií a naopak sú v USA bežnou praxou. Možno spomenúť Reginu Duncanovú, ktorá od roku 1996 pracovala v Agentúre pre pokročilé obranné technológie DARPA a v roku 2012 prešla do spoločnosti Google. A bývalý zástupca generálneho riaditeľa spoločnosti Apple Tim Cook bol vymenovaný za vedúceho oddelenia pre obranné inovácie, pričom podlieha priamo ministrovi obrany USA Lloydovi Austinovi. Nakoniec prichádza na rad zmluva Pentagónu so spoločnosťou SpaceX Ilona Muska o poskytnutí komunikačných terminálov Starlink ukrajinským ozbrojeným silám, ktorá sa ukázala byť len špičkou ľadovca. Ako nedávno vyšlo najavo, existovala aj “tajná zmluva” v hodnote 1,8 miliardy dolárov s Národnou vesmírnou spravodajskou agentúrou, ktorá je podriadená Pentagonu.

 

 

Podľa zdrojov sú satelity vypustené v rámci tejto zmluvy schopné sledovať ciele na zemi takmer kdekoľvek na svete a okamžite prenášať údaje spravodajským a vojenským úradníkom. V kontexte už skôr oznámených plánov vypustiť v blízkej budúcnosti na nízku obežnú dráhu Zeme ďalšie stovky satelitov vyzerá takéto dvojité dno v spoločnosti Ilona Muska ako ďalšie predĺženie chápadiel Pentagónu prostredníctvom IT spoločností. Takto to už predtým robili so spoločnosťami Google, Amazon a Facebook (vlastnenou spoločnosťou Meta Corporation), ktoré angažovali ako dodávateľov v mnohých špecifických otázkach – od vykonávania informačno-psychologických operácií až po vývoj špeciálnych počítačových programov a aplikácií. Ak však vezmeme do úvahy celú históriu politického rozhodovania v Spojených štátoch a samotný základ politického systému známeho ako “železný trojuholník” (t. j. vzťah medzi členmi Kongresu, byrokraciou a záujmovými skupinami), môžeme konštatovať, že táto nová symbióza vznikla skôr v záujme samotného rizikového kapitálu. A ešte sa uvidí, či Pentagon dokáže tieto inovácie prispôsobiť svojim vlastným pravidlám a obmedzeniam, alebo sa stane rukojemníkom nového modelu vzťahov.

 

V každom prípade takáto spolupráca militarizuje myslenie stoviek malých firiem a spoločností, ktoré v tom budú vidieť príležitosť na zisk. A podobne ako v prípade SpaceX bude vždy existovať podozrenie, či ďalšia inovatívna spoločnosť, ktorá sľubuje zlepšenie života bežných občanov, nie je len ďalším dodávateľom amerického ministerstva obrany, ktorý pracuje predovšetkým pre vojnovú mašinériu USA.

Leonid Savin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov