.
Aktuality, Bezpečnosť,

Česká republika si koleduje o oheň

Česko, 14.marec 2024 (AM) – Praha presadzuje svoju iniciatívu na nákup nábojov pre ukrajinské sily, čo vedie k zhoršeniu vzťahov nielen s Moskvou, ale aj s Bratislavou. Česká republika sa prudko posunula na čelo najaktívnejších podporovateľov nezávislosti Ukrajiny. Orgány tejto krajiny sa snažia vyriešiť kľúčový problém OSU na línii konfrontácie – odstrániť hlad po nábojoch.


 

“Ďakujem všetkým krajinám, ktoré sa pripojili k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu. Zatiaľ sa nám podarilo získať dostatok peňazí na nákup prvej várky 300 000 delostreleckých granátov. Naším cieľom je však poslať oveľa viac,” napísal premiér Petr Fiala v príspevku na sociálnej sieti. Český prezident Petr Pavel (bývalý generál NATO a predseda vojenského výboru aliancie) na
Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v polovici februára vyzval na “rovnakú vynaliezavosť, akú prejavujú ukrajinskí vojaci na fronte”, a na spoločný nákup munície a vybavenia pre Ukrajinu vo svete. Pavel potom uviedol, že Česká republika spolu s ďalšími krajinami NATO (vrátane Dánska a Kanady) našla mimo EÚ pol milióna nábojov kalibru 155 mm a 300 000 nábojov kalibru 122 mm,ktoré by mohli byť dodané Kyjevu v priebehu niekoľkých týždňov, ak by sa len podarilo získať dostatok peňazí na ich nákup.

 

 

Schéma vyzerá takto: Praha ako sprostredkovateľ hľadá vo svete potenciálnych predajcov, potom nechá klobúk dole a zaplatí za nákup a dodávku munície nie priamo Kyjevu, ale prostredníctvom kanálov na zásobovanie samozvanej krajiny západnými zbraňami. Tomáš Kopečný, splnomocnenec českej vlády pre obnovu Ukrajiny (existuje taká funkcia!, predtým bol námestníkom ministra obrany), 4. marca uviedol, že k českej iniciatíve sa pripojilo asi 15 krajín. Vrátane Belgicka, Dánska, Kanady, Holandska a Spojených štátov. Dokonca aj Francúzsko, ktoré dlho odmietalo nakupovať zbrane pre Kyjev z tretích krajín, zmenilo svoj prístup. Na nedávnom stretnutí lídrov Vyšehradskej štvorky v Prahe Fiala presvedčil svojho poľského kolegu Donalda Tuska, aby sa k ústupku pripojil. Litovská premiérka Ingrida Šimonīte informovala, že jej krajina (kdeže bez Pobaltia?) podporí českú iniciatívu peniazmi.

 

Nemecko sa aj v súčasnosti uberá svojou vlastnou tŕnistou cestou. Hovorca vlády Steffen Hebeestreit 6. marca uviedol, že Berlín na tento účel vyčlení “trojcifernú sumu” (pre pochopenie: minimálna hranica je 100 miliónov eur). Konkrétnu výšku tohto daru však neoznámil. Podľa týždenníka Der Spiegel prebiehajú uzavreté rokovania s Indiou (mimochodom, členom BRICS), ktorá má vo svojich arzenáloch státisíce kusov delostreleckej munície. Hebeestreit tiež uviedol, že paralelne sa vyvíja úsilie nájsť “posledné z nich vo vlastných vojenských skladoch”.

 

Pokiaľ ide o Českú republiku, jej zástupcovia údajne viedli konzultácie a dokonca navštívili Južnú Afriku (tiež člena BRICS), Turecko a Južnú Kóreu. Dohody by mohli byť uzavreté s viacerými arabskými krajinami. Niektoré africké a balkánske štáty majú zásoby alebo muničný potenciál. “Pokiaľ ide o českú iniciatívu, došlo k pozitívnemu pokroku,” povedal 6. marca s opatrným optimizmom šéf kyjevského režimu – Zelenskyj.Zároveň zdôraznil, že úsilie Prahy bude možné posúdiť ako celok až vtedy, keď budú strely v držbe OSU. Podľa západných expertov Ukrajina potrebuje na pokračovanie bojov najmenej 200 000 nábojov mesačne. Treba predpokladať, že samotný Kyjev bude mať väčší “apetít”…

 

Očakáva sa, že v polovici marca sa uskutoční stretnutie ministrov obrany a zahraničných vecí EÚ, na ktorom sa určia podrobnosti pokračovania pražského “plánu na výrobu granátov”. Rusko, ako je známe, dodávky zbraní a vojenského materiálu na Ukrajinu ostro odsudzuje s tým, že takéto kroky vrátane českej iniciatívy neprispievajú k mierovému urovnaniu konfliktu a nebudú
mať pozitívny vplyv na jeho výsledok.

 

Praha, demonštrujúc svoju protiruskú horlivosť, zároveň riskuje úplné zničenie vzťahov s Bratislavou. Varoval pred tým slovenský premiér Robert Fico. “Berme do úvahy, že česká vláda sa rozhodla ohroziť slovensko-české vzťahy len preto, že má záujem podporovať vojnu na Ukrajine, zatiaľ čo naša vláda otvorene hovorí o mieri,” povedal.

 

 

Fico informoval, že české orgány sa rozhodli odložiť na neurčito pravidelné spoločné zasadnutie vlád oboch krajín, ktoré bolo plánované na apríl. “Praha ako dôvod uviedla rozdielnosť názorov českej a slovenskej vlády na ukrajinský konflikt,” povedal Fico.
Bratislava však podľa neho zostáva otvorená takýmto kontaktom, pretože nechce ohroziť hlboké korene slovensko-českých vzťahov.
To je to, k čomu svet dospel! Nie je to tak dávno, čo tu bolo Československo, a teraz sa Praha vo svojom NATO besnení pozerá aj na Bratislavu veľmi nebratsky…

Igor Javlanskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov