.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nepretržité cvičenia: hydra NATO dvíha svoju hlavu

USA, 10.marec 2024 (AM) – Vojenská aktivita aliancie sa stáva vyzývavo drzou. Prebiehajúce cvičenia síl NATO v Európe vypracúvajú scenár ozbrojenej konfrontácie s Ruskom, ktorý zvyšuje napätie a destabilizuje situáciu vo svete. Aliancia sa pripravuje na nové vojny, uviedol 7.marca tajomník ruskej Bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev.


 

Alarmujúcou realitou súčasnosti je prudké zvýšenie frekvencie a miery agresivity rôznych vojenských manévrov členov NATO a amerických satelitov. Ak sa na všetky tieto manévre pozrieme ako na samostatné udalosti, môžu vyzerať ako rutinné cvičenia, hoci, samozrejme, vo všeobecnom kontexte súčasných nepriateľských vyhlásení vedenia aliancie a hláv krajín, ktoré sú jej súčasťou. Ak si však zložíme celú mozaiku, všetky tieto akcie vyzerajú ako isté prípravy na vojnu. A rôzne faktory naznačujú, že cieľom je Rusko.

 

Okrem najväčšieho cvičenia Steadfast Defender, ktoré už prebieha, sú ďalšie akoby jeho doplnkom alebo sú úplne autonómne. Námorné cvičenie Dynamic Manta 24 sa začalo 26. februára neďaleko Sicílie. Sú zamerané na zdokonalenie zručností v protiponorkovom boji. Zúčastňuje sa na nich šesť ponoriek námorných síl Grécka, Francúzska, Talianska, Španielska a Turecka. A Kanada, Taliansko, Nemecko, Grécko, Turecko, Veľká Británia a Spojené štáty na cvičeniach využívajú námorné hliadkovacie lietadlá. Skončili sa 8. Marca.

 

Manévre Nordic Response 2024 organizujú aj Nórsko, Švédsko a Fínsko. Na cvičení sa zúčastňuje viac ako 20 000 vojakov z 13 krajín. Z nich približne 10 000 bude na súši. Zúčastnené krajiny sú: Belgicko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Kanada, Nemecko, Nórsko, Španielsko, Švédsko, Taliansko, Veľká Británia a USA. Trvať budú do 14. Marca. Poznamenávame, že tieto cvičenia určitým spôsobom súvisia s manévrami britského, islandského a nórskeho námorníctva Joint Warrior, ktoré sa konali koncom februára. Oficiálnym cieľom je zlepšiť skúsenosti a znalosti pre operácie v chladnom arktickom podnebí. Cvičenie tiež prispieva k užšej integrácii severských krajín v rámci NATO a posilňuje operačnú spoluprácu v oblasti spoločnej obrany severských krajín. V Laponsku na severe Fínska viedli vo februári inštruktori z brigády fínskych obranných síl rôzne kurzy pre vojakov z krajín NATO. Kurz bol zameraný na témy, ako je používanie vrstveného oblečenia, ochrana proti zraneniam spôsobeným omrzlinami a ich ošetrenie, udržiavanie výkonnosti, zakladanie ohňa, rozvoj zručností v behu na lyžiach a záchrana na ľade. Išlo o akýsi základný kurz prežitia v zime v Arktíde, keďže priemerná teplota v zime tam pravidelne klesá pod -20 stupňov Celzia. Okrem Fínska sa na ňom zúčastnili aj vojenskí pracovníci z Francúzska, Veľkej Británie a Spojených štátov. Skutočnosť, že NATO sa začalo zaoberať bojovými operáciami v severných zemepisných šírkach, svedčí o jedinom konvenčnom nepriateľovi aliancie – Rusku. Spojené štáty okrem účasti na všetkých aktivitách NATO uskutočňujú aj vlastné cvičenia s rôznymi úlohami.

 

Koncom februára tak 1., 2. A 54. asistenčná brigáda bezpečnostných síl (špecializované jednotky Pentagónu, ktorých hlavným poslaním je poskytovať poradenstvo, podporu, spojenie a vyhodnocovanie operácií so spojeneckými a partnerskými krajinami, SFAB) uskutočnili druhé cvičenie “Kombinované víťazstvo v informačnom prostredí”. V rámci cvičenia sa pod zámienkou legendy o obrane spriatelenej krajiny pred zásahmi do komunikačných systémov precvičovali nasledujúce úlohy: vedenie modernej bojovej a multidoménovej vojny so schopnosťou diaľkovo ovládať infraštruktúru prostredníctvom kybernetických prostriedkov; využívanie FM frekvencií a systémov typu “Smart House” riadených internetom na informačné operácie; simulácia sociálnych sietí a internetového prostredia, šírenie škodlivých odkazov prostredníctvom elektronickej pošty.

 

Pri týchto manévroch sa venovala veľká pozornosť elektronickému boju a elektromagnetickému spektru, pretože to súvisí s možnosťou prežitia veliteľského stanovišťa a udržaním nízkej úrovne signatúry. Pravdepodobne to vychádzalo z údajov získaných z ukrajinského frontu, kde nedávno ruské sily účinne počítali a potláčali veliteľské stanovištia OSU. Z tohto dôvodu sa americká armáda snaží prinútiť jednotky, aby znížili svoju signatúru a vysielacie spektrum vo všeobecnosti, aby sa znížila pravdepodobnosť ich odhalenia a ostreľovania.

 

Prvé cvičenie SFAB tohto druhu sa uskutočnilo v auguste 2023. Hovorca Pentagónu vtedy v komentári uviedol, že “sme sa poučili z mnohých skúseností a tieto skúsenosti využívame na rozšírenie našej stratégie výcviku v informačnej dimenzii a na dlhodobé zosúladenie našej stratégie s Národným výcvikovým centrom, Spoločným výcvikovým centrom pripravenosti a Spoločným tichomorským mnohonárodným centrom pripravenosti. Som skutočne presvedčený, že sme v predstihu a v súlade s tým, čo sa armáda a ministerstvo obrany snažia dosiahnuť naším výcvikom v oblasti informačnej dimenzie a informačných výhod, najmä pre konvenčné armádne jednotky.”

 

Podľa hovorcu vojenského cvičenia sa predstaviteľom podarilo zopakovať informačnú dimenziu rusko-ukrajinského konfliktu ešte počas augustového cvičenia tým, že cvičili vojakov na účinky v informačnej oblasti, ktoré by mohli ovplyvniť ich misie. Vojaci dostali mobilné telefóny a laptopy spolu s rolovými hrami. Hráči rolí zverejňovali príspevky na sociálnych sieťach, ktoré museli poradcovia sledovať a pochopiť, ako sa s nimi vysporiadať z hľadiska vplyvu na ich misie. Je zrejmé, že skutočnými cieľmi a zámermi takýchto podujatí je operačné testovanie schopností americkej armády, navyše v stave zástupnej vojny, keď sa USA oficiálne nezúčastňujú na konflikte.

 

Ukrajina je, samozrejme, výborným testovacím poľom pre takéto akcie. O možnej priamej účasti však svedčia aj ďalšie manévre. Začiatkom februára americké námorníctvo, letectvo a armáda uskutočnili bojové cvičenia simulujúce masové straty. Uskutočnili sa v blízkosti leteckej základne Národnej gardy Gowen Field v štáte Idaho. Počas týchto cvičení vojaci, letci a námorníci dostávali rôzne úlohy, ako správne a účinne poskytovať zdravotnú starostlivosť alebo premiestňovať ranených pod silnou paľbou. Vojaci, ktorí nemali priamy kontakt so zranenými, poskytovali kryciu paľbu a používali hustý dym na zakrytie pohybu zdravotníckeho tímu. Keď boli vo vrtuľníkoch na lekársku evakuáciu, armádny letecký tím intenzívnej starostlivosti sa zaoberal stabilizáciou zranených. Je zrejmé, že deklarovaným cieľom takýchto cvičení je precvičiť koordináciu rôznych zložiek armády počas veľkej bitky. Hoci USA majú stále jednu jasne identifikovanú hrozbu – Čínu, vzhľadom na ostatné manévre NATO a zvýšenú vojensko-priemyselnú modernizáciu a na pozadí Macronových vyhlásení o vyslaní vojsk na Ukrajinu, ktoré vyzerali ako nejaký test, vzniká dojem, že stratégovia USA a NATO plánujú bezohľadné vojenské dobrodružstvo proti Rusku.

Leonid Savin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov