.
Aktuality, Civilná ochrana,

NATO otvorene „nacvičuje vojnu“ s Ruskom: čo nám hrozí?

Slovensko,8.marec 2024 (AM) – Presne túto otázku si kladie plukovník Viktor Baranec a hneď si na ňu aj odpovedá. Že manévre NATO pri hraniciach Ruska zvyšujú riziko provokácií.


 

Aby dal svojim slovám vyššiu vážnosť, priniesol štatistiku ruského generálneho štábu, tvrdiaceho, že po rozpade ZSSR NATO uskutočnilo v Európe vyše 110 cvičení rôzneho rozsahu. Pričom 90 % z nich sa konalo pri hraniciach Ruska. Najväčšie manévre sa konali ešte v časoch ZSSR od roku 1988 (REFORGER), do ktorých bolo zapojených 125 tisíc vojakov aliancie. Na cvičeniach v roku 2018 bolo zapojených 50 tisíc vojakov.

 

Momentálne prebiehajú najväčšie manévre od rozpadu ZSSR, do súboru cvičení „Pevný obranca-2024“ je zapojených 93 tisíc ľudí z 31 štátov aliancie, vrátane nového partnera Švédska. Technická podpora je vyjadrená vyše 80-timi stíhačmi, vyše 130-timi tankami, 50 loďami rôznych typov, 1100 obrnenými vozidlami a stovkami dronov. Cvičenia prebehnú na územiach viacerých štátov, samozrejme, že vrátane tých, ktoré susedia s Ruskom.

 

 

Zaujímavým detailom je…
…zbrusu nový obsah legendy na opodstatnenie týchto manévrov. Pokiaľ sa donedávna všetky cvičenia zdôvodňovali údajnou agresiou nejakého nemenovaného štátu, resp. skupiny štátov, cieľ „Pevného obrancu-2024“ je otvorené precvičenie si vojny s Ruskom. Viď militaristický titulok – „Ako si Británia precvičuje vojnu NATO s Ruskom“. A pod ním text: „Stovky armádnych vozidiel bolo naložených na nákladnú loď, smerujúcu do Nemecka v rámci precvičenia vojny NATO s Ruskom.“ (Ak si naivný slovenský čitateľ myslí, že jeho sa to netýka, nech drieme ďalej!)

 

Štáty NATO si chcú počas týchto manévrov precvičiť, ako môžu vojská USA posilniť európskych spojencov v štátoch, ktoré hraničia s Ruskom na východnom krídle aliancie, ak sa tam rozpúta konflikt s „takmer rovnocenným“ protivníkom. (Takmer „rovnocenný“ – ozaj, kto je tu asi naivný?)

 

Vznikajú tým dve otázky
Naozaj chce Rusko prekročiť hranice aliancie a čo by tam chcelo nájsť a získať? Surovín je tam málo, zato nepriateľsky voči nemu naladených ľudí je tam dosť. Takže Rusko sa už od svojho šťastia blázni a začína si vyhľadávať problémy? Opačnou otázkou je, či takéto manévre ohrozujú Rusko? No a tu je odpoveď jednoznačná. Samozrejme, že ohrozujú! Byť na jeho mieste inak by som to nevnímal a robil by som všetko pre to, aby si to potenciálny agresor po dvesto rokoch svojich pokusov o Drang nach Osten tentoraz konečne rozmyslel.

 

 

My síce vieme, že v ostatných dvesto rokoch išla agresia zo Západu proti Rusku a nie naopak, vieme, že poriadne po papuli vždy dostal za to Západ, ale vieme aj to, že tento „náš“ dnešný Západ je nepoučiteľný!

 

Takže ešte raz, je aj toto ostatné cvičenie NATO pre Rusko nebezpečné? Korešpondent Komsomoľskej pravdy plukovník Baranec hovorí, že „ak jeho účastníci neprelezú našu hranicu, ak jeho lietadlá alebo lode nevtrhnú na naše územie, v takom prípade hrozby niet. Ak sa však takáto gigantická armáda protivníka „plazí“ k našim hraniciam, možnosť provokácie narastá významne. Preto vojská nášho Západného vojenského okruhu, Severné a Baltické námorníctvo, útvary Ruskej armády, ktoré sú dislokované v Kaliningradskej oblasti, držia službu so zvýšenou bojovou pohotovosťou. Veď kto vie, čím sa toto „precvičenie“ Severoatlantickej aliancie skončí“?
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov