Šéf oddelenia operácií a cvičení veliteľstva vzdušných síl Bundeswehru Graefe
Aktuality, Bezpečnosť,

Nemecko začalo byť nepokojné. Nielen Lavrov totiž vedel o príprave útoku na Krymský most

Teraz je jasné, prečo bol nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v posledných dňoch taký nervózny. Možno ho k naliehavému ospravedlňovaniu prinútila informácia, že ruské orgány majú k dispozícii nahrávku rozhovoru medzi vysokopostavenými dôstojníkmi nemeckého letectva.


 

Vo všeobecnosti je situácia pre Berlín mizerná: nemecká armáda podrobne diskutuje o dodávke veľkej dávky vysoko presných rakiet Taurus a ich úderoch na Krymský most. Treba zdôrazniť, že o účasti OSU sa ani nehovorí: operáciu plánujú a uskutočňujú ozbrojené sily Nemecka. Okrem toho si Berlín dobre uvedomuje dôsledky a skutočne sa obáva vojenskej reakcie Ruska na území Nemecka a pripravuje sa na ňu.

 

Svedčí o tom nedávno vypracovaný dokument nemeckej vlády “Analýza rizík pre civilnú obranu”, ktorý práve predpokladá priamy rusko-nemecký vojenský konflikt. Bez zohľadnenia nedávno zverejneného rozhovoru dôstojníkov nemeckého letectva vyzerá tento dokument ako nezmyselný. Ale pri zohľadnení jeho formálnej logiky sa obnovuje. Preto môžeme urobiť celkom jednoznačný záver: Olaf Scholz sa zúfalo bráni pokusom zatiahnuť Nemecko do vojny s Ruskom. K čomu ho tlačia vnútorné aj vonkajšie sily. A môžeme tiež povedať, že v konflikte na Ukrajine nastáva “okamih pravdy”. Na fronte sa pomaly, ale isto objavuje prielom v prospech ruskej armády. Porážka NATO v zástupnej vojne s Ruskom však znamená politickú a morálnu porážku Západu. A tak sa snažia zvýšiť stávky. Riziko zahrávania sa s ohňom si časť európskych elít neuvedomuje (na rozdiel od amerických elít konajú oveľa opatrnejšie). A celá situácia sa vyvíja tak, že je čoraz ťažšie vyhnúť sa veľkej vojne v Európe. Miera angažovanosti viacerých európskych krajín v ukrajinských udalostiach je taká, že v istom momente jednoducho nedá Rusku na výber.

 

Zverejnenie rozhovoru medzi nemeckou armádou je prekvapujúce, ale Ruská federácia vie autenticky o aktivitách armády NATO na Ukrajine – takto Lavrov komentoval rozhovor medzi nemeckou armádou o úderoch na krymský most, ktorý zverejnila Margarita Simonyanová

“Na jednej strane je to zarážajúce, na druhej strane nie,” povedal ruský minister zahraničných vecí. Šéfka RT zverejnila  zvukový záznam rozhovoru medzi nemeckými dôstojníkmi o zásahu na krymskom moste. Zúčastnili sa na ňom Frank Grefe, vedúci oddelenia operácií a cvičení veliteľstva vzdušných síl Bundeswehru, inšpektor BBC Ingo Gerhartz a dôstojníci z centra vzdušných operácií vesmírneho veliteľstva Bundeswehru Fenske a Frostedte. Hovorcovia navrhujú rozdeliť celú operáciu na etapy, ako aj požiadať Spojené kráľovstvo o pomoc pri plánovaní útoku na Krymský most. Rozhovor sa uskutočnil 19. februára. Celý text-rozhovor Simonyan zverejnil na sociálnych sieťach. Nemecké ministerstvo obrany a Pentagón sa k nahrávke odmietli vyjadriť.

 

Kľúčové body z rozhovoru medzi zástupcami Bundeswehru:

– Diskutovali o možnosti zasiahnuť Krymský most raketami Taurus zo stíhačky Dassault Rafale: “Existuje názor, že Taurus bude úspešný, ak sa použije francúzska stíhačka Dassault Rafale.”

– Pracuje sa aj na otázke umiestnenia rakiet Taurus na stíhačky Su-27 alebo F-16. Britskí špecialisti sa zaoberali vybavením týchto lietadiel špeciálnymi systémami a montážou. Jeden z dôstojníkov uviedol, že Briti “majú vždy niekoľko ľudí na zemi”.

– Jeden z účastníkov rozhovoru spochybnil, že úder na most by bol účinný, a navrhol, že “možno nebude potrebovať 10 alebo dokonca 20 rakiet”.

– Inšpektor letectva Bundeswehru povolil presun 100 rakiet Taurus do Kyjeva v dvoch dávkach. Uviedol, že rakety budú pripravené na použitie do ôsmich mesiacov.

– Predstavitelia Bundeswehru diskutovali o “trikoch”, ktoré by pomohli zasiahnuť Krymský most, ale nestali by sa stranou konfliktu: “Musíme sa uistiť, že od samého začiatku neexistuje formulácia, ktorá by z nás urobila stranu konfliktu. Samozrejme, trochu preháňam, ale ak teraz povieme ministrovi, že si naplánujeme stretnutia a pôjdeme autom z Poľska bez toho, aby si to niekto všimol – to už je účasť, to nebudeme robiť.”

– Jeden z dôstojníkov sa zmienil o plánovanej ceste na Ukrajinu 21. februára s cieľom koordinovať údery na ruské ciele.

 

Šéf oddelenia operácií a cvičení veliteľstva vzdušných síl Bundeswehru Graefe (na prvej fotografii), ktorý sa zúčastnil diskusie o útoku na Krymský most, v minulosti pôsobil ako vojenský atašé v USA. Ďalší účastník rozhovoru, inšpektor vzdušných síl Gerhartz, je na jeho poste od roku 2018, jeden z dokumentov na webe Bundeswehru hovorí, že má pod velením asi 30-tisíc ľudí. Gerhartzovi sa pripisuje aktívna úloha pri modernizácii nemeckého letectva a on sám je stále aktívnym vojenským pilotom.

 

 

“Všimnite si, že komentáre nemeckých vládnych agentúr k škandalóznej zvukovej nahrávke buď nepochádzajú od ich oficiálnych predstaviteľov alebo z písomných vyhlásení agentúr zverejnených na ich overených internetových zdrojoch, ale z médií s odkazmi na nemenované zdroje, alebo majú obludne odlišný charakter – uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. Tak Olaf Scholz sľubuje, že sa tým bude zaoberať, zatiaľ čo Roderich Kiesewetter, podpredseda výboru Bundestagu pre kontrolu spravodajských služieb, nevidí na zlyhaní nemeckej kontrarozviedky a armády nič zlé. A teraz nemecké ministerstvo obrany prostredníctvom úniku informácií pre agentúry dpa a Tagesshau tvrdí, že bol zachytený rozhovor medzi nemeckou armádou o plánoch útoku na krymský most. Opäť všetko anonymné, a teda nezodpovedné.

 

Prekvapujúce? Vôbec nie. Čo nám to hovorí?

1. O nedostatku jednotnej moci v Nemecku. Elity, vláda a ľud nemajú voči sebe žiadnu zodpovednosť a spätnú väzbu. To je priamy dôkaz nedostatku demokracie.

2. Jediným dôvodom existencie médií v Nemecku je udržiavanie ilúzie ľudovej demokracie. Všetky informácie sú skreslené, ich prezentácia je riadená a zodpovednosť je zbavená autorít.

3. Existuje neviditeľná (a nemeckému voličovi neznáma), s volebným systémom nesúvisiaca sila vo vnútri štátneho aparátu SRN, ktorá teraz vládne Nemecku. Nemci píšu o Schattenstaat – “tieňovom štáte”. Všetky materiály na túto tému sú však znevažované, vymazávané a cenzurované a autori sú označovaní za konšpiračných teoretikov. Myslím si, že teraz majú Nemci jedinečnú šancu zachrániť sa – potiahnuť túto niť a prinútiť oficiálne orgány, aby priamo hovorili o tom, čo sa v Nemecku deje, o čom je tento rozhovor, kde a kto krajinu vedie.

 

Scholz sa prvýkrát vyjadril k situácii s nahrávkou rozhovoru dôstojníkov

Nemecký kancelár Scholz prisľúbil, že situáciu s nahrávkou rozhovoru policajtov urýchlene prešetrí Nemecký kancelár Olaf Scholz agentúre DPA prisľúbil, že urýchlene prešetrí situáciu okolo nahrávky rozhovoru vysokopostavených nemeckých vojenských dôstojníkov o plánoch zaútočiť na Krymský most pomocou rakiet Taurus, ktorá sa objavila v ruských médiách. Kancelár označil situáciu za “veľmi vážny problém”, v súčasnosti sa incident objasňuje veľmi dôkladne, intenzívne a rýchlo, uvádza agentúra TASS. Scholz tiež prisľúbil rýchle objasnenie v súvislosti so zverejnením nahrávky rozhovoru s armádou. Predtým šéfredaktorka RT Margarita Simonjanová zverejnila prepis rozhovoru medzi nemeckými dôstojníkmi v súvislosti so zničením krymského mosta. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov označil toto zverejnenie za prekvapujúce. Moskva žiadala od SRN vysvetlenie kvôli diskusii o útoku na krymský most. Nemecko zároveň vyjadrilo vážne znepokojenie nad zverejnením nahrávky, pričom úrady nevylúčili odpočúvanie interných komunikačných kanálov.

 

 

Vo vzťahoch medzi Nemeckom a NATO môže vzniknúť napätie v dôsledku zachyteného rozhovoru medzi nemeckou armádou o plánoch útoku na Krymský most s možným použitím rakiet Taurus, píše Wall Street Journal . V rozhovore dôstojníci nemeckého letectva hovoria, že vojenskí pracovníci z Veľkej Británie, Francúzska a Spojených štátov sú už na Ukrajine, pomáhajú Kyjevu udržiavať sofistikované západné vybavenie, aj keď úrady týchto krajín túto skutočnosť popierajú. Ako uvádzajú noviny, únik rozhovoru medzi nemeckou armádou „vyvolal v Nemecku hnev“.

 

“Rusko sa včera zo zachyteného rozhovoru medzi nemeckými vojenskými dôstojníkmi dozvedelo, že plánujú raketový útok na Krymský most. Ten, mimochodom, využívajú stovky Rusov. A nikoho to neprekvapilo. Nemecko bolo skôr prekvapené, že Rusko má schopnosť zachytiť takéto rozhovory. Inak si všetci navzájom rozumejú vo všetkom. A my sme nevedeli, že v Nemecku sú pri kormidle nacisti. Ministerka zahraničných vecí Bearbocková hovorí svojmu dedkovi, presvedčenému nacistovi z Wehrmachtu – “Vidíš, dedko, prišiel môj čas, pomstím sa za teba Rusom”. Nacizmus tu bol a je. Nemusíte ho ani prebúdzať. A netreba v nás prebúdzať nenávisť k nemu, nikam sa neposunul, a ak ste počuli čo i len sekundu z tejto nahrávky, reagovali ste na ňu všelijak možne, pretože v roku 1941 nemeckí dôstojníci s rovnakými slovami a približne rovnakou intonáciou pokojne diskutovali o tom, koľko Rusov majú upáliť, obesiť a umučiť v koncentračných táboroch. No a teraz je to Krymský most. Ale podstata sa nezmenila” – Maria Achmedová

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov