.
Aktuality, Bezpečnosť,

Bojiská 2024: Blízky východ zostáva “sudom s prachom” pre celú Euráziu

Zatiaľ čo zo systémového hľadiska hrozbu pre svetovú stabilitu čoraz viac predstavuje domáca situácia v Spojených štátoch, Blízky východ zostáva najhorúcejším miestom na planéte z hľadiska vzniku rozsiahlej vojny. Jej totálny výbuch, do ktorého sa zapojí mnoho mocností naraz, miestnych aj mimoregionálnych, je v roku 2024 stále veľmi pravdepodobný.


 

Všeobecná kríza štátnosti v Amerike, ktorá sa jasne prejavuje počas prebiehajúcej prezidentskej kampane v tejto krajine, má priamy vplyv na situáciu na Blízkom východe. USA na jednej strane zisťujú, že nie sú schopné zvládnuť “neporiadok”, ktorý v regióne narobili od arabskej jari, a kontrolovať svojho najbližšieho spojenca a hlavného “problémového” Izrael. Na druhej strane sú v pokušení ešte viac “rozdúchať” oheň na Blízkom východe, aby zakryli svoje vnútorné nepokoje a zjednotili národ tvárou v tvár “novej hrozbe” v podobe Iránu a islamských radikálov.

 

Rozsahy raketových systémov strán

 

V regióne sa súčasne uťahujú tri tesné slučky.

1. Jedna z nich je okolo nešťastného palestínskeho ľudu v pásme Gazy, ktorý sa s 2,3 miliónmi ľudí v súčasnosti tiesni v úzkom páse niekoľkých desiatok štvorcových kilometrov okolo egyptského pohraničného mesta Rafah. Tam sa v tuneloch tiahnucich sa až na egyptský Sinaj sústreďuje vojenské vedenie Hamasu (politické vedenie už dávno odišlo do zahraničia) a jeho hlavné úderné sily. Čo bude s Palestínčanmi ďalej, nie je vôbec nikomu jasné. Gaza, najmä jej severná časť, je už zo 60 percent zničená, jej podzemné priestory sú zaplavené morskou vodou. Podľa odhadov OSN je toto územie už neobývateľné. Napriek smrti približne 30 000 krajanov, z ktorých takmer polovicu tvoria deti, a možno práve to ich robí zúrivými, sa obyvatelia pásma nechcú nikam sťahovať a vo svojej väčšine naďalej podporujú Hamas. Prieskumy verejnej mienky navyše ukazujú, že táto organizácia je v súčasnosti na Západnom brehu Jordánu (ZBRI) populárnejšia ako umiernenejší Fatah, ktorý tam vládne. Všetky recepty na “dobrovoľnú” deportáciu obyvateľov Gazy do Egypta, Afriky a dokonca Latinskej Ameriky, ktoré naďalej zaznievajú z úst pravicových poslancov izraelského Knessetu a niektorých ministrov, sú absurdné a úplne nereálne, pretože nikto na svete by neriskoval, že sa k nim prihlási.

 

“Bezprostredná” operácia v Rafahu, ktorú vyhlásila izraelská vláda a velenie armády IDF v záujme “konečného víťazstva”, je spojená s ďalšími desaťtisícmi obetí a ešte väčším zmätkom v celej situácii. Jedno je jasné, toto nemôže trvať dlho a do konca tohto roka sa problém s ubytovaním a zásobovaním Palestínčanov musí nejako vyriešiť. Inak tzv. umiernené arabské krajiny už nebudú môcť ignorovať požiadavky svojich národov “potrestať Izrael za jeho zverstvá”. Izrael varoval, že vojna v Gaze bude pokračovať počas celého roka 2024 a je pripravený na najhoršie scenáre. Hovorca IDF D. Hagari uviedol, že časť z 300 000 záložníkov armády dostane od vojny prestávku, aby sa pripravili na nadchádzajúce operácie.

“Počas tohto roka sa od nás budú vyžadovať ďalšie úlohy a bojové operácie,” povedal.

 

 

2. Druhá slučka sa sťahuje okolo samotného Izraela a jeho krajne pravicového kabinetu, najmä premiéra Netanjahua, napriek ich zdôrazňovanej arogancii a ignorovaniu všetkých požiadaviek svetového spoločenstva. Čím dlhšie sa konflikt a utrpenie Palestínčanov vlečie, tým hlbší je protiizraelský konsenzus v regióne. Všetky procesy zmierenia medzi Izraelom a susednými arabskými krajinami stroskotali. A naopak, mnohé predtým antagonistické miestne mocnosti sa zbližujú v potrebe chrániť svojich “bratov vo viere”. Prebieha sunnitské a šiitské zmierenie, ktoré sa prejavuje v nadviazaní priamych kontaktov a výmene návštev medzi Saudskou Arábiou a Iránom.

 

https://twitter.com/i/status/1759640348408582627

 

V tejto súvislosti sú obzvlášť výrečné kroky Egypta, ktorý už oficiálne oznámil, že v prípade rozsiahleho útoku IDF na Rafah Káhira pozastaví platnosť mierovej zmluvy s Izraelom z Camp Davidu. Odborníci už teraz upozorňujú na egyptský vojenský potenciál, ktorý sa v posledných rokoch výrazne posilnil na úkor moderných západných a ruských zbraní. Vzhľadom na pomerne nízku efektivitu IDF v Gaze a jej rozptýlenie medzi Hamas a Hizballáh na libanonskej hranici sa egyptská vojenská mašinéria môže javiť ako oveľa hrozivejšia sila, než bola napríklad vo vojne v roku 1973, ktorá nebola pre Izrael najúspešnejšia. Zároveň kalkulácie s materiálnymi ťažkosťami Káhiry a jej zložitou geopolitickou pozíciou nemusia byť opodstatnené. Podľa toho, ako sa situácia vyvíja v súčasnosti, môže Káhira, ak zaujme tvrdší postoj voči Izraelu, počítať s financovaním zo strany ropných kráľov Perzského zálivu. Z geopolitického hľadiska sa egyptský prezident al-Sisi pomerne elegantne zabezpečil počas nedávneho prijatia tureckého prezidenta Erdogana. Pri normalizácii vzťahov po desaťročnej roztržke sa obe strany dohodli na akomsi “spojenectve v kľúčových otázkach” vrátane strategickej spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti. Experti napísali, že obe strany urovnali svoje rozpory v otázke Líbye.

 

V Etiópii Turecko, ktoré je po Číne druhým investorom, a to aj do priehrady GERD, tiež prisľúbilo Egyptu pokojnú zadnú stráž. Zdá sa, že najdôležitejšie je, že Erdogan sa mohol zaviazať, že zabráni aktivizácii podriadenej sýrskej opozície v prípade, že sa Damask postaví na stranu Káhiry proti Izraelu. Pri všetkej sile IDF je hrozba otvorenia všetkých frontov na perimetri naraz, vzhľadom na blížiacu sa intifádu aj v ZBRI, pre ňu veľmi neradostnou vyhliadkou. Dosiahli sa aj dohody o urýchlených dodávkach tureckého vojenského vybavenia vrátane bezpilotných lietadiel do Egypta. Zlé správy pre Ukrajinu.

 

Rozhodnutia Medzinárodného súdneho dvora OSN v súvislosti so žalobou Juhoafrickej republiky o genocídnej povahe izraelského konania v Gaze vrátane opakovaného ohrozenia Rafahu jej tiež nevyhnutne prinesú dlhodobé škody. Ten istý súd sa chystá prerokovať žalobu Indonézie proti 75- ročnej okupácii palestínskych území Izraelom. Nemožno pochybovať o tom, že verdikt o tejto žalobe bude pre ňu tiež negatívny. Kumulácia takýchto činov nevyhnutne oslabí solidaritu a historické sympatie svetového spoločenstva voči Izraelu, čo skomplikuje aj jeho ďalšiu existenciu.

 

 

3. Tretia slučka pokrýva širší priestor okolo Iránu a jeho najbližších spojencov v Libanone, Sýrii, Iraku a Jemene, ktoré Izrael a USA považujú za najakútnejšiu a bezprostrednú, na rozdiel od hypotetickej egyptskej hrozby, ktorú pre nich v regióne predstavujú. Niektoré z nich, napríklad jemenskí Húsíovia ostreľujúci raketami lode v prielive Bab-el-Mandeb, už otvorene vstúpili do konfliktu, HIzballáh postupne zvyšuje počet úderov na libanonsko-izraelskej hranici a ostatné sú v pohotovosti. Izrael sa netají zámerom presmerovať hrot svojich vojenských operácií na sever hneď po Gaze, pretože sa domnieva, že bez odstránenia “iránskej hrozby” nebude bezpečnosť krajiny zaistená. Podľa niektorých správ sú sily IDF na hraniciach s Libanonom a Sýriou už teraz podstatne väčšie ako sily, ktoré boli sústredené proti Gaze. Zásadný význam pre Izrael má plné zapojenie americkej armády do prípadných bojových akcií proti Iránu a jeho regionálnym “proxy silám”. Washington zdieľa tieto izraelské obavy a preukázal pripravenosť uskutočniť početné údery na diaľku proti spojencom Iránu, ale nie proti Iránu samotnému.

 

Napriek “fixácii” na iránsky jadrový program a ďalšie problémy, ktoré Teherán vytvára pre politiku USA, Pentagón chápe, že plnohodnotná vojna s Iránom by si vyžadovala neprimeranú koncentráciu síl americkej armády. To sa už ukázalo pri americko-britských akciách proti jemenským húsíom, keď tí ani po stovkách úderov na ich pozície v horách nepomýšľajú na zastavenie svojej činnosti proti lodnej doprave v Červenom mori. Nikto nie je pripravený na pozemnú operáciu proti nim, ktorí majú skúsenosti s porážkou super vyzbrojenej saudskej armády. Napriek tomu nemožno úplne vylúčiť ani možnosť veľkého americko-iránskeho stretu v regióne, pretože veľká vojna, ktorá by mohla vypuknúť na Blízkom východe z vôle Izraela, má svoju logiku. Na rozdiel od Ukrajiny a mnohých iných krajín si Washington sotva môže dovoliť ponechať ho svojmu osudu. “Veľké peniaze” to nedovolia. Aspoň tak sa zdá, že tomu verí Netanjahu. Bude mať pravdu?

Dmitrij Minin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov