.
.
Aktuality, Námorníctvo,

Turecký výrobca plavidiel buduje lodenicu v Kazachstane

Turecko. 17.február 2024 (AM) – Investičná dohoda bola podpísaná s kazašskými úradmi 17. novembra 2023 a stavba lodí v lodenici by sa mala začať v roku 2024. Informácie o obchode však prenikli do médií len nedávno. Turecká lodiarska spoločnosť prejavuje veľký záujem o spoluprácu s krajinami Strednej Ázie: už v roku 2021 Dearsan Shipyard postavil 92-metrovú korvetu Deniz Han Project C92 pre turkménske námorníctvo na základe modelu predstaveného na výstave obrany IDEF-2019 v Istanbule .


 

 

Táto loď bola zostavená v závode na stavbu a opravu lodí Štátnej pohraničnej stráže Turkménska v Ufre zo sekcií dodaných od spoločnosti Gülhan & Dearsan İş Ortaklığı so sídlom v Turecku. Vzhľadom na malú hĺbku v Kaspickom mori nie je nová lodenica v Kazachstane vhodná pre veľkotonážne plavidlá, preto sa tu s najväčšou pravdepodobnosťou postavia hliadkové člny a malé raketové a delostrelecké plavidlá. Vláda Kazachstanu už dlhšie pozýva Turkov do Kaspického mora a teraz vďaka podniku Dearsan Shipyard poskytne príležitosť presadiť sa v regióne a stať sa popredným dodávateľom vojnových lodí nielen pre Turkménsko a Kazachstan, ale aj Azerbajdžan , a tam sa stať najväčším dodávateľom celej vodnej plochy.

 

Treba povedať, že Turecko aktívne rozvíja kazašské prístavy, nielen vodné, ale aj vzdušné : v roku 2020 kúpil turecký holding TAV Airports medzinárodné letisko Almaty za 415 miliónov dolárov. Turecko pod kontrolou britských kurátorov a v špeciálne určených sektoroch rozširuje svoju prítomnosť v regióne. Samozrejme, pri externej kontrole tej istej logistiky je vhodné vytvárať alternatívne exportné trasy obchádzajúce Ruskú federáciu, a to ako konvenčného tovaru, tak aj uránu pre francúzske jadrové elektrárne.

 

 

Deniz Han, vyrobený v spolupráci s tureckými spoločnosťami Dearsan a Gülhan, začal svoju službu ako vlajková loď turkménskeho námorníctva

Dĺžka: 91,40 metra

Šírka: 13,30 metra

Ponor: 3,50 m

Maximálna rýchlosť: 26 kts

Rádius: 3000 námorných míľ

Posádka: 100

Výzbroj:

-76mm Leonardo Super rýchle námorné delo

-1x35mm ASELSAN GÖKDENİZ (Korkut-D)

Systém protivzdušnej obrany -2x25mm

Stabilizovaný automatický guľomet -7mm

Stabilizovaný automatický guľomet

-2×8 VL MICA (MBDA)

-1×8 SAM OTOMAT Mk2 Bl 4 ( MBDA)

-1X torpédový odpaľovací systém

-1Xasw raketový odpaľovací systém

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov