.
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin navštívi Kóreu. V hre je bojové “zladenie” Ruska, Číny a KĽDR

Prvýkrát v histórii globálnej “studenej vojny” sa na jej východnom fronte zhromaždí naraz 5 úderných skupín lietadlových lodí USA. Americko-japonské manévre za účasti dvoch skupín vedených lietadlovými loďami “Carl Winston” a “Theodore Roosevelt” sa skončili v januári pri pobreží Číny. Úderná skupina “Carl Winston” viedla spoločné cvičenia námorných síl USA, Japonska a Južnej Kórey vo Východočínskom mori aj v januári. Na základni Jokosuka pri Tokiu nahradí lietadlovú loď Ronald Reagan, ktorá je tam trvalo umiestnená, lietadlová loď George Washington. Ďalšia lietadlová loď Abraham Lincoln opustila začiatkom februára svoju základňu v San Diegu v Kalifornii a presúva sa do západného Pacifiku, informoval hongkonský denník South China Morning Post.


 

Lietadlové lode Carl Winston a Theodore Roosevelt majú základňu na ostrove Guam, resp. na Havaji. Na takzvanom východnom fronte, ktorý USA v posledných rokoch vytvorili s cieľom “zadržiavať predovšetkým Čínu, ale aj Rusko a Severnú Kóreu”, dochádza k bezprecedentnému posilňovaniu vojenskej sily. Z taktického hľadiska USA ukazujú svoju schopnosť sústrediť svoje úderné sily, aj keď sú zapojené do bojov na iných frontoch – na Ukrajine, v pásme Gazy a v Červenom mori. Vážnu demonštráciu sily možno očakávať už v máji pri inaugurácii novozvoleného “prezidenta” Taiwanu Lai Qing-daeho. Zo strategického hľadiska USA neochvejne označujú Čínu za hlavného nepriateľa v 21. storočí. Časovo náročné a nákladné prípravy na konfrontáciu z bodu do bodu sa zrýchľujú, a to aj napriek diplomatickým hrám Washingtonu a Pekingu či žonglovaniu s pojmami ako “hlavný nepriateľ” a “systémový protivník” vo vzťahu k Rusku a ČĽR.

 

Tvárou v tvár rastúcim hrozbám pre svoju národnú bezpečnosť Rusko, Čína a Severná Kórea nielenže budujú vlastné obranné sily, ale aj rozširujú rozsah vzájomnej interakcie. Moskva a Peking rozvíjajú vzťah “strategického partnerstva novej éry” a za posledné dva roky ho skutočne povýšili na úroveň “bojového zladenia”. Tento proces zahŕňa interakciu ozbrojených síl aj ekonomických systémov. Severná Kórea sa stáva novou zložkou systému proti “odstrašovaniu” zo strany Spojených štátov a nimi vytvorených vojenských blokov a zoskupení. Jej vojenský potenciál je schopný výrazne posilniť “bojovú koordináciu” a urobiť ju trojstrannou.

 

 

Práve v tejto perspektíve možno vnímať návštevu severokórejského vodcu Kim Čong-una v Rusku v septembri minulého roka. Prezident Vladimir Putin s ním nielen diskutoval o perspektívach spolupráce v rôznych oblastiach, ale ukázal mu aj možnosti ruského vojenského a kozmického priemyslu. Vtedy načrtnuté plány zrejme prediskutovali aj s prezidentom Si Ťin-pchingom počas ich októbrového stretnutia v Pekingu na samite iniciatívy Pásmo a cesta. Od nadchádzajúcej štátnej návštevy ruského prezidenta v KĽDR možno očakávať vážne výsledky v oblasti podpory strategického partnerstva s Pchjongjangom. O obsahu a podrobnostiach návštevy sa rokovalo počas januárového pobytu ministra zahraničných vecí KĽDR Choi Son Hee v Moskve. Podľa moskovských expertov by V.V Putin mohol ísť do Pchjongjangu ešte pred marcovými prezidentskými voľbami.

Jurij Tavrovskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov