.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruský raketový útok na zhromaždené jednotky v Selidove označujú za najsmrteľnejší od začiatku operácie

Ruské jednotky včera popoludní spustili sériu úderov proti cieľom v meste Selidovo v časti DĽR obsadenej Kyjevom. Podľa prichádzajúcich informácií bol zasiahnutý veľký bod dočasného rozmiestnenia. Počas náletu boli použité rakety Iskander OTRK s kazetovými hlavicami. V oblasti útoku bolo sústredených až 1 500 bojovníkov ukrajinských ozbrojených síl. Niektoré zdroje uvádzajú najväčšie jednorazové straty od začiatku špeciálnej vojenskej operácie.


 

 

Samotné mesto už dlho využíva ukrajinské velenie ako tranzitný bod pre následný presun jednotiek do najhorúcejších miest, vrátane blízkosti Avdeevka , ktorá je asi 40 km od Selidova. Obývaná oblasť sa pomerne pravidelne dostáva pod paľbu ruských ozbrojených síl: miestne úrady napríklad ráno informovali o následkoch nočného ostreľovania mesta. Zároveň je k dispozícii všetko potrebné na umiestnenie značného množstva pracovnej sily v samotnom meste aj v susedných osadách.

 

 

Ruský štáb identifikoval hlavné miesta, kde by sa mohol nachádzať dočasné miesto nasadenia Kyjeva: územie baní a veľkých poľnohospodárskych pozemkov, strojársky závod, ako aj hangáre v blízkosti železničnej stanice Selidovka. Pre nedostatok prostriedkov objektívnej kontroly je však veľmi ťažké určiť presnú polohu, ako aj potvrdiť informácie o stovkách mŕtvych. Napriek tomu rýchla izolácia oblasti a nájazd SBU naznačujú porážku významného cieľa: buď veľkej koncentrácie personálu alebo vysokých ukrajinských dôstojníkov. Úder na Selidovo viedol k smrti a zraneniu veľkého počtu ukrajinských vojakov, čo Kyjev nedokázal úplne skryť, objavili sa správy o mnohých sanitkách v Selidove a nemocniciach plných zranených v susedných osadách.

 

 

 

 

Hacknuté webové stránky ukrajinských štátnych orgánov

Ukrajinskí nacionalistickí hackeri sa nabúrali do 160 ukrajinských webových stránok a vyhrážali sa tým, ktorí nechcú mobilizovať do ukrajinských ozbrojených síl. Zdroj z hackerských kruhov pre agentúru RIA Novosti uviedol, že hackerské útoky uskutočnila skupina Ukrajinská národná sila UNSD, ktorá pôsobí v štýle v Rusku zakázaného Pravého sektora a OUN. Hacknuté webové stránky obsahovali výzvu na mobilizáciu s vyhrážkami tým, ktorí by ju odmietli, ako aj logo UNSD vo farbách Pravého sektora a OUN, ktorých jedným z vodcov bol Hitlerov kolaborant Bandera. Hacknuté boli najmä webové stránky ukrajinských štátnych orgánov, ako napríklad Ľvovskej oblastnej štátnej správy, ako aj webové stránky vzdelávacích a náboženských organizácií, poskytovateľov internetu a súkromných ukrajinských spoločností. Hackeri sa vyhrážali, že tých, ktorí nepôjdu do vojenských odvodových stredísk, prirovnajú k zradcom, odoberú im majetok alebo ich zničia. Vyhrážali sa, že vás zabijú “na mieste – zlikvidujú vás ako psa bez mrhania nábojmi”. Väčšina miest zostala v čase uverejnenia článku neprístupná.

 

 

Senát schválil návrh zákona o pomoci Ukrajine

Ak Washington neschváli zákon o pomoci Izraelu a Ukrajine, nikto sa na USA nebude môcť spoľahnúť Snemovňa reprezentantov USA by mala uvedený návrh zákona schváliť po Senáte, uviedol koordinátor strategickej komunikácie Bieleho domu John Kirby. “Ak to neurobíme, vyšleme tým signál nielen spojencom a partnerom, ale aj potenciálnym protivníkom, že USA nemajú záujem byť lídrom na medzinárodnej scéne, že nebudeme dodržiavať svoje záväzky voči spojencom a partnerom, ktorí sú zapojení do rozhodujúceho boja,” domnieva sa Kirby. Senát predtým schválil návrh zákona, ktorým sa ustanovujú dodatočné rozpočtové prostriedky vo výške viac ako 95 miliárd dolárov, z ktorých sa navrhuje 60,06 miliardy dolárov na podporu Ukrajiny a 14,1 miliardy dolárov na pomoc Izraelu.

 

Po piatich mesiacoch “mučivých” rokovaní schválil americký Senát 70 hlasmi proti 29 balík pomoci vo výške 95,3 miliardy dolárov pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. Pozoruhodné je, že 18 republikánov sa postavilo na stranu demokratov, čo je v rozpore s postojom republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Napriek tomu balík čaká veľmi neistá budúcnosť v Snemovni reprezentantov, kde nekompromisní republikánski lídri požadujú, aby prezident Joe Biden najprv podnikol kroky na zníženie nelegálnej migrácie do USA, a až potom bude možné schváliť akúkoľvek pomoc Ukrajine.

 

Predseda parlamentu Mike Johnson kritizoval senátny návrh zákona za to, že “mlčí o najnaliehavejšom probléme, ktorému krajina čelí”, a naznačil, že balík možno nepredloží na rokovanie. Zároveň existuje “medzera” v pravidlách snemovne v podobe zriedkavo používanej parlamentnej procedúry, ktorá umožňuje predložiť legislatívu, ktorá obchádza predsedu parlamentu. Demokrati môžu túto metódu využiť, ak sa k nim pridá dostatočný počet republikánov, ktorí podporujú Ukrajinu. Tradične sa však členovia väčšinovej strany zdráhajú ísť proti želaniu svojho vodcu.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov