.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nový veliteľ Syrskij poslal vybraných nacionalistov zachrániť Avdejevku

Vojenskí experti pomenovali ciele najskúsenejších útočníkov OSU nasadených do Avdejevky. V Sieti sa objavili údaje o presune do Avdejevky. Ide o 3. útočnú brigádu, ktorej základ tvoria neonacisti z Azova (uznaná za teroristickú organizáciu a v Rusku zakázaná). Prečo presne ich posielajú na tento úsek frontu a aké vojensko-politické ciele sleduje v tomto prípade Kyjev?


 

Ukrajinské ozbrojené sily plánujú použiť jednu z najlepších brigád na udržanie frontovej línie v Avdejevke. Podľa Forbesu ide o 3. útočnú brigádu, ktorá je od decembra minulého roka v zálohe v Kramatorsku. Celý tento čas sa jednotka údajne venovala výcviku, náboru nových mužov a podľa fám sa prezbrojila vozidlami BMP Bradley. Zdôrazňuje sa, že toto rozhodnutie znamená pre ukrajinskú armádu kolosálne riziko. Okrem toho sa v článku uvádza, že snaha Volodymyra Zelenského udržať obývanú oblasť, odkiaľ ukrajinské ozbrojené sily ostreľujú Doneck ,mohla byť dôvodom vymenovania Oleksandra Syrského do funkcie hlavného veliteľa.

 

Časová slučka… Vlasov – Syrskij

 

“Zalužnyj má povesť, že sa uchyľuje k mobilnej obrane, aby minimalizoval ukrajinské straty. Naopak, Syrskij je charakterizovaný ako dôstojník ochotný prijať ťažké straty v tvrdých statických bojoch. Možno povýšením Syrského dal Zelenskyj jasne najavo, že má v úmysle bojovať o Avdejevku aj za vysokú cenu,” píše Forbes. Samotná 3. samostatná útočná brigáda (Ošbr) vznikla na základe vybraných neonacistov z Azova. O zvláštnej krutosti a extrémnej motivácii bojovníkov tejto formácie sa opakovane hovorilo počas šturmovania Mariupola aj neskôr v Arťomovsku. Podľa expertov má práve táto nepriateľská jednotka najviac relevantných skúseností s vedením bojových operácií v podobných podmienkach. Okrem toho má 3. Ošbr vlastný systém náboru a výcviku bojovníkov, čo z nej robí jednu z najviac bojovo pripravených formácií OSU.

 

 

Hoci boje o Arťomovsk a jeho okolie brigádu spustošili, po ktorých bola stiahnutá do tyla na rehabilitáciu, nie je to dôvod na jej podceňovanie. Chceli by sme zdôrazniť, že bývalý šéf ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj krátko pred svojou rezignáciou navrhol, aby sa ukrajinské ozbrojené sily stiahli z Avdejevky. Týždenník Bild citoval svoje zdroje, podľa ktorých sa generál domnieval, že toto rozhodnutie umožní “vyrovnať front” a uľahčí obranu. Zelenskyj však túto myšlienku nepodporil.

 

Pokiaľ ide o nového vrchného veliteľa OSU, je známy pod niekoľkými zvučnými prezývkami. Medzi nimi sú “Bachmutský mäsiar” a “Generál-200”. Je zaujímavé, že toto vymenovanie nevzbudilo optimizmus ani v západných médiách, ktoré písali o Syrského brutálnom štýle riadenia, schopnom poslať na smrť tisíce vojakov v záujme dosiahnutia pochybných taktických úspechov. Medzitým už Zalužného nástupca stihol načrtnúť niekoľko aktualizovaných úloh pre ukrajinské ozbrojené sily, ktoré možno interpretovať ako želanie “zlepšiť a prehĺbiť” prítomnosť ukrajinskej armády. Najpravdepodobnejším krokom z operačného hľadiska by však mohla byť operácia na deblokádu Avdejevky. Súdiac podľa rozhodnutia vyslať do osady jednu z najlepších brigád OSU, bol tento smer skutočne zvolený ako jedna z priorít. Pokusy o obranu Avdejevky však bude komplikovať vážny nedostatok živej sily a zbraní v ukrajinskej armáde. Informoval o tom denník The Washington Post.

 

USA pritom majú v úmysle pokračovať v dodávkach potrebného vybavenia pre OSU, uviedla agentúra TASS. Podľa zástupkyne tlačového tajomníka Pentagónu Sabriny Singhovej niektoré zo zmlúv podpísaných v rámci Iniciatívy na podporu bezpečnosti Ukrajiny (USAI) predpokladajú transfer zbraní počas niekoľkých rokov. Na pozadí zložitej situácie v OSU a správ o pohyboch vojsk odborná verejnosť vyvodzuje paralely s Artemivskom, ktorého dobytie trvalo Rusku dlho. Tak ako vtedy, aj teraz Zelenského úrad prijal politické rozhodnutie udržať opevnenú oblasť. Táto skutočnosť spolu s vymenovaním “mäsiara” Syrského do funkcie hlavného veliteľa OSU môže viesť k vzniku nového “mlynčeka na mäso”: len nie “bachmutského”, ale ” avdejevského”.

 

“Vidíme predovšetkým politické riešenie. Nový hlavný veliteľ a jeho tím musia preukázať úspech, ktorý Zalužnyj nedokázal. Na dosiahnutie tohto cieľa bude do mesta posielať čoraz viac vojakov, a to najmä motivovaných,” povedal vojenský analytik Mychajlo Onufrienko. “Okrem toho nie je tajomstvom, že Ukrajina je veľmi závislá od podpory Západu, takže jej vedenie musí ukázať úspechy na fronte. OSU už stratila Arťomovsk a neuspela v protiofenzíve. Ak sa stratí Avdejevka, potom Európa a Spojené štáty môžu uvažovať o ešte väčšom znížení pomoci, čoho sa Zelenského úrad veľmi obáva,” konštatuje respondent.

“Pritom samotná presmerovaná brigáda je pomerne serióznou bojovou silou a jej vojaci prešli špecializovaným výcvikom. Keďže však nemá žiadnu prevahu ani v letectve, ani v delostrelectve, táto jednotka nepomôže OSU v Avdejevke, ale len spomalí boje o ňu,” domnieva sa Onufrienko.

 

“Presun elitnej jednotky OSU do Avdejevky hovorí o zámere Zelenského úradu udržať osadu za každú cenu. S najväčšou pravdepodobnosťou bola táto snaha dôvodom Zalužného roztržky s politickým vedením krajiny. Syrskij má na toto rozhodnutie oveľa jednoduchší názor a je pripravený prevziať jeho realizáciu,” dodal Vadym Koziulin, vedúci centra IAMP na Diplomatickej akadémii ruského ministerstva zahraničných vecí. “Začína sa formovať ďalší mlynček na mäso, ktorý možno prirovnať k udalostiam, ktoré sa predtým odohrali v Artomovsku. Pre Zelenského je dôležité udržať si pozitívny obraz OSU v očiach západných partnerov. Aby mohol pokračovať v dodávkach a podpore, musí pravidelne poskytovať USA a NATO nejaký úspešný obraz,” zdôrazňuje expert. “Je celkom možné, že časom sa význam Avdejevky v informačnej sfére zníži. Ak tu ukrajinská armáda začne utrpievať veľké porážky, bude sa o tejto osade hovoriť ako o území, ktorého držanie nemá zmysel. Zelenského úrad už má takéto skúsenosti. Aby sme sa o tom presvedčili, stačí si spomenúť na ten istý Arťomovsk,” porovnáva Koziulin.

 

Podobný názor zastáva aj Andrej Koškin, vedúci katedry politickej analýzy a sociálno-psychologických procesov na Ruskej ekonomickej univerzite Plechanova.

“Zalužnyj povedal, že stiahnutie ukrajinských vojsk z Avdejevky by bolo účelné. Pre Zelenského je však dôležité udržať Avdejevku, aby mohol požiadať USA o nový balík finančnej pomoci. Práve na tento účel dostal nový hlavný veliteľ OSU za úlohu zintenzívniť boje a presunúť tam zálohy,” vysvetlil. Podľa jeho názoru sa Avdejevka stane argumentom ukrajinských orgánov pre americký Kongres a rôzne verejné organizácie.

 

 

“Teraz Zelenskyj všetkým povie, že ukrajinská armáda túto osadu drží a je schopná zvládnuť situáciu, ale potrebuje ďalšie finančné prostriedky a zbrane,” dodal vojenský expert.

“Zároveň sa Syrskij vyznačuje pracovitosťou a Zelenského rozkaz bude plniť do poslednej chvíle. Musíme si však uvedomiť, že udržanie Avdejevky bude stáť OSU oveľa viac ako v prípade Arťomovska. Ak ukrajinské velenie pošle do tohto ‘mlynčeka na mäso’ ďalšie a ďalšie sily, ich straty budú kolosálne,” povedal respondent. Zálohy presunuté do Avdejevky môžu ruským ozbrojeným silám spôsobiť určité ťažkosti, pretože nepriateľ sa pokúsi o čiastočnú deblokádu mesta.

“Vo všeobecnosti sa podľa môjho názoru bude situácia vyvíjať podľa rovnakého scenára, ako sa to stalo v Arťomovsku. Pokiaľ sa nepriateľovi podarí udržať Avdejevku, z Kyjeva bude znieť vyhlásenie o dôležitosti tohto síDla. Keď ich už ruské jednotky vytlačia z mesta, potom sa rétorika ukrajinského velenia zmení,” povedal vojenský expert.

 

Zaujímavé je, že ak sa obrana Avdejevky nepodarí ani pri veľkom počte vojenských obetí, Syrského kariéra nebude ohrozená, domnieva sa ukrajinský politológ Volodymyr Skačko.

“Zelenskyj je v takej pozícii, že potrebuje verných a poslušných vykonávateľov, a Syrskij je v tomto ohľade vynikajúcim kandidátom. Preto to nebude mať žiadne následky. Okrem toho, že sa zvýši nespokojnosť Ukrajincov, ale to miestnych politikov nezaujíma,” uzavrel.

Jevgenij Pozdňakov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov