.
Aktuality, Bezpečnosť,

Sergej Pereslegin: Ukrajina potrebuje mäsiara ktorý bude viesť mlynček na mäso

Zelenskyj sa rozhodol nahradiť Zalužného Syrským už v lete, ale vzhľadom na Zalužného popularitu medzi vojakmi a spojencami mu výmena chvíľu trvala. Politické vedenie Ukrajiny potrebuje rýchle a rozhodné víťazstvo a Zalužnyj, ktorý si dobre uvedomoval, že to nie je možné, sa všemožne bránil vôli politikov. V takejto situácii politici začínajú hľadať vojenského človeka, ktorý je pripravený rýchlo a rozhodne splniť ich vôľu.


 

Takto v prvej svetovej vojne vo Francúzsku prišiel na post šéfa armády generál Nivelle. Syrskij má podobný životopis, v kritických dňoch vojny obaja preukázali odvahu a dobré veliteľské vlastnosti. Nivelle zachránil Paríž v roku 1914 a Syrskij zachránil Kyjev v roku 2022. Existuje ešte jedna kategória vojenských veliteľov. Sú to “aktívni” alebo “hrdinskí” generáli, nátlakoví generáli, ktorí boli v prvej svetovej vojne vo všetkých bojujúcich armádach. Napríklad generál Mangen, ktorý sa preslávil tým, že súhlasil s akýmkoľvek návrhom na ofenzívu a uskutočnil ju čo najbrutálnejším spôsobom v nádeji, že dosiahne rýchly výsledok. Ďalšou postavou je generál Ferrier. Nemci majú Beloffa, Françoisa. Mackenzie môže byť ešte menovaný, ale vo vzťahu k už menovaným je to poľný maršal, významná vojenská osobnosť a veľmi inteligentný muž. V prvej svetovej vojne bolo v ruskej armáde takýchto osobností menej, takže okrem Brusilova nemôžeme menovať nikoho iného. Bol to typický ofenzívny generál, pripravený kedykoľvek zaútočiť. Rakúsko-Uhorsko takéto postavy prakticky nemá, s výnimkou Offenbacha.

 

 

Môj záver: veľmi pochopiteľná výmena, pochopiteľné, prečo ju urobilo politické vedenie. Zelenskyj cítiaci zníženie západnej pomoci mal preukázať skutočnú ofenzívu a skutočný úspech. To nám dáva záruku, že OSU v blízkej budúcnosti prejde do veľkej ofenzívy. Aký je najbližší čas: Syrskij sa potrebuje oboznámiť so stavom vecí, potrebuje čas na vypracovanie podrobného plánu ofenzívy, na prípravu jednotiek na takúto ofenzívu, na výcvik mobilizovaných alebo na stiahnutie takýchto jednotiek z frontu. A čoskoro bude jar a odmäk. Domnievam sa, že rýchly štart sa začne v máji 2024, hoci pravdepodobne dôjde k stiahnutiu, ako to zvyčajne býva. Skôr ako v polovici mája Syrskij pravdepodobne nebude schopný pripraviť takúto operáciu.

 

Nepochybujem, že Syrského kritika Zalužného musela byť a bola veľmi podobná mojej kritike. A síce, že Zalužnyj namiesto jedného silného úderu viedol ofenzívu niekoľkými slabými údermi. Syrskyj zasadí jeden úder všetkými silami, ktoré má k dispozícii. To spĺňa logiku jeho výmeny a logiku tých generálov, ktorých som spomenul. Problém je v tom, že uplynul rok a takáto operácia, ktorá mohla vyjsť koncom jari a začiatkom leta, má oveľa menšiu šancu na úspech, ak vôbec nejakú. Je to spôsobené úspešnými skúsenosťami s obranou ruskej armády v roku 2023, ruská armáda je teraz lepšie vyzbrojená a vycvičená, má pocit prevahy nad nepriateľom a OSU si, naopak, vypestovala komplex menejcennosti, ako aj výrazne znížené dodávky zbraní zo Západu.

 

Nádejou sú už len superzbrane v podobe lietadiel F-16. Ale ako sa dajú tieto lietadlá použiť na frontálne údery. Tieto lietadlá nie sú na to určené, môžu uskutočňovať diaľkové raketové útoky na mestá. Nie je jasné, ako sa dajú použiť, a tiež nie je jasné, aké obete by ich použitie prinieslo. Nevidím žiadne výhody pre OSU oproti roku 2023. Ale vojna je vojna a vždy existujú šance pre strany. V rámci rozumnej vojensko-strategickej kalkulácie je táto ofenzíva odsúdená na porážku s oveľa vyššími stratami ako v roku 2023. Pri mimoriadnej smole by sa mohla skončiť v kotli.

 

V každom prípade je to riziko. Ale možno by Ukrajinci mali toto riziko podstúpiť, pretože majú šancu, aj keď zlú. A hlavne, budem cynický, dobre si uvedomujú, že po prehratej bitke, najmä s kotlom, bude možné vážne a pokojne hovoriť o potrebe uzavrieť mier. Inými slovami, čaká nás “bitka o mier”, niečo podobné ako Nemci pri ofenzíve v júli 1918. Domnievam sa, že práve pre túto bitku za mier je Syrskij dosadený na post hlavného veliteľa, keďže jeho osobné vlastnosti sa na to dokonale hodia. Inteligentný, silný, veľmi aktívny generál, “generál 200”, ktorý vôbec nešetrí vojakov a je pripravený vložiť všetky svoje sily do jedného úderu. Komu patrí prednosť v ofenzíve?

 

 

Ak by Zalužnyj zostal, určite by som si myslel, že by Rusi mali urobiť zimnú ofenzívu. Ak uskutočnia zimnú ofenzívu dobre, určite prekazia plány Syrského na jarnú ofenzívu. Ale musia to urobiť? To sa dá pochopiť, ak máte celú operačnú situáciu. Ja takéto informácie nemám. Osobne si myslím, že Syrskému by mali umožniť uskutočniť jeho plán, pretože zodpovedá ruskej logike vedenia vojny. Opakujem však, že na takéto rozhodnutie nemám všetky potrebné informácie. Rozhodne však má pre Rusko zmysel túto zimu zatlačiť Avdejevku a predmostie v Krynkách. Domnievam sa, že strategicky Syrskij uskutoční ofenzívu na Tokmak. Nemá iný strategický smer. Ale technika vedenia ofenzívy môže byť iná. Či si ponechajú predmostie v Krynkách a odtiaľ podniknú pomocný úder, je zložitá otázka. Ide opäť o rozdelenie síl na dva smery, zložitú logistiku zásobovania cez Dneper, zložitú súčinnosť dvoch úderných smerov. Myslím si, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa Syrskij vzdá takéhoto plánu.

Sergej Pereslegin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov