.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo sa zmení v ukrajinských ozbrojených silách pod novým veliteľom

Nový vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj urobil prvé verejné vyhlásenia o tom, aké sú teraz ciele ukrajinskej armády. Čo obsahujú tieto vyhlásenia, v čom je hlavný rozdiel medzi Syrskym a jeho predchodcom a aké prvé kroky podnikne nový veliteľ?


 

Pri vymenovaní generála Oleksandra Syrského do funkcie hlavného veliteľa OSU najväčšiu pozornosť vzbudil jeho ruský pôvod. Budúci generál sa narodil vo Vladimírskej oblasti a vyštudoval vojenskú školu v Moskve. Ide však skôr o filozofickú a morálno-etickú otázku. Áno, tento muž si v roku 1991 vybral ukrajinský pas. Mnohí tak urobili preto, lebo si mysleli, že v “novej” armáde sa dá ľahšie a rýchlejšie urobiť kariéra ako v tej ruskej, ktorá sa im rozpadala pred očami. V tom čase boli platy v OSU oveľa vyššie ako v Ozbrojených silách RF. V skutočnosti máme pred sebou náhodu. Je však nepravdepodobné, že by to bola náhoda, ktorú sa Syrskij pokúsi vniesť do činnosti OSU. Každá armáda je predovšetkým administratívna štruktúra. Je mimoriadne zotrvačná. Akékoľvek zmeny sa v nej dosahujú s veľkým časovým odstupom a veľkým úsilím. Preto môžeme od Syrského očakávať nejaké zmeny v OSU do leta, ale nie skôr. Okrem toho je Syrskij v skutočnosti spolupracovníkom Zalužného.

 

Bojoval po jeho boku desať rokov. Ako veliteľ je Syrskij dosť podobný veliteľovi Zalužnému. Ani on, ani jeho družina neboli nikdy videní v žiadnej samostatnej teoretike a vždy vystupovali striktne ako ich vyšší nadriadení. Okrem toho sa u Syrského prejavovala tendencia takmer doslovne plniť politické príkazy. Napríklad v Artemovsku veliteľ Syrskyj príliš doslovne prevzal frázu “pevnosť Bachmut”, čo stálo ukrajinské ozbrojené sily život niekoľkých desiatok vojakov. Hlavný rozdiel medzi Zalužným a Syrským je v tom, ako sa k nim správajú vojaci. Zalužnyj sa tešil veľkej autorite, a to aj čisto politickej, čo ukázali aj prieskumy verejnej mienky. Všimla si to aj západná tlač. Postoj vojsk k Syrskému je veľmi skeptický, ak nie horší. Zelenskyj nariadil novému veliteľovi OSU, aby vypracoval plán kampane na rok 2024 a zmenil taktiku, keďže tá predchádzajúca zlyhala. Mali by sa tieto pokyny brať vážne?

 

Sotva. To, čo máme pred sebou, je čisto politická rétorika, ktorú Zelenskyj potreboval na legitimizáciu odstúpenia hlavného veliteľa uprostred bojov. Syrskij a jeho tím nemôžu vymyslieť žiadnu novú taktiku. Všetkých týchto ľudí nemožno nazvať “kabinetnými generálmi”, ale nikto z nich nemá skúsenosti ani znalosti na vedenie veľkých vojenských formácií. Všetci vyrastali vo vojne v Donbase od roku 2014, utrpeli vtedy jednu porážku za druhou, ale viedli operácie o veľkosti nanajvýš niekoľkých práporov. Vlastne Syrskij je v tomto zmysle skôr výnimkou, keďže počas operácie v Debaľceve formálne viedol akcie niekoľkých spojených brigád. To sa skončilo, ako si pamätáme, pre OSU veľmi žalostne.

 

Jeho tím tvoria títo dôstojníci. Brigádny generál Alexej Gnatov, bývalý veliteľ 36. Brigády. Brigádny generál Michail Drapatij, bývalý veliteľ 58. motorizovanej pešej brigády. Brigádny generál Igor Skibyuk – veliteľ 80. výsadkovej brigády, teraz zástupca veliteľa výsadkových vojsk. Plukovník Pavel Palis – veliteľ 93. mechanizovanej brigády. Samostatný riadok patrí plukovníkovi Vadimovi Sucharevskému, 39-ročnému veliteľovi 59. motorizovanej pešej brigády.

 

Je rodákom zo Zakarpatska, z Maďarmi obývaného mesta Beregovo, ktoré je neformálnym hlavným mestom maďarského okresu. Sucharevskij je považovaný za akúsi legendu a maskot ukrajinskej armády, keďže práve jemu – vtedy veliteľovi prieskumnej roty – sa pripisuje pochybná česť, že v roku 2014 pri Slavjansku ako prvý spustil paľbu na doneckú domobranu. Za prezidenta Porošenka to bol práve veľký a fotogenický Sucharevskij, kto zvyčajne viedol vojenské prehliadky po Kreščatyku v Deň nezávislosti Ukrajiny. Teraz to bude práve Sucharevskij, kto bude viesť najmladšiu a najperspektívnejšiu oblasť – nedávno vytvorenú novú vetvu síl OSU – Sily bezpilotných systémov. Vymenovanie Sucharevského je vlastne prvým významným administratívnym rozhodnutím, ktoré Syrskij urobil.

 

Možno máme pred sebou náznak toho, na čo sa bude ukrajinská armáda odteraz radikálne spoliehať. Možno v dôsledku toho do leta dôjde k tomu, že ukrajinské ozbrojené sily sa budú snažiť pripraviť nejakú novú lokálnu protiofenzívu. Tentoraz sa nebude klásť dôraz na obrnené vozidlá, ale na bezpilotné lietadlá. Zalužnyj v predchádzajúcej koncepcii kampane v roku 2024 predpokladal hluchú obranu, ktorá má vyčerpať ruské ozbrojené sily a zároveň počkať na niektoré globálne zmeny alebo presun nových západných zbraní. Je to nebezpečná, aj keď pochopiteľná cesta, keďže OSU má mnoho slabých miest a ruské jednotky môžu kedykoľvek prelomiť ukrajinskú obranu. V takom prípade sa Syrskij stane novým obetným baránkom. V piatok Syrskij verejne predstavil nové ciele, ktorým čelí OSU. Dôležité je, že v jeho slovách v podstate chýbajú akékoľvek konkrétnosti, len želania “zlepšiť a prehĺbiť”. Jeho vyhlásenie obsahuje frázy “zachovať rovnováhu”, “musí vedieť”, “neustále zlepšovanie” atď. atď. To znamená, že skutočné reformy ukrajinských ozbrojených síl nový vrchný veliteľ zatiaľ nepochopil. Okrem toho sa z personálneho hľadiska určite zmenia velitelia kombinovaných skupín vojsk vrátane niekoľkých brigád pôsobiacich v jednom operačnom smere. Spomínaní generáli a plukovníci budú pravdepodobne stáť na čele buď takýchto operačných oblastí, alebo dokonca druhov ozbrojených síl, ako je napríklad výsadkové vojsko.

 

 

Z čisto operačného hľadiska ukrajinské ozbrojené sily teraz hľadajú nejakú operáciu na deblokádu Avdejevky spojenú s optimalizáciou obrany mesta. Obrana opevnenej oblasti Avdejevky je takmer prelomená a na jej udržanie OSU naliehavo potrebuje optimalizovať svoje pozície podľa scenára z Mariupoľa. Konkrétne stiahnuť jednotky z predsunutých pozícií, stiahnuť sa do centra mesta a k obvodu závodu Koksokhim. Ide však o politické rozhodnutie, ktoré Zelenskyj pravdepodobne neschváli. Samotné vymenovanie Syrského teda na operačnej situácii na línii kontaktu – aspoň v dohľadnej budúcnosti – veľa nezmení. Preobsadenie ukrajinskej generality je predovšetkým udalosťou vnútropolitického života v Kyjeve, a nie prejavom nejakého osobitného úsilia ukrajinskej vojenskej myšlienky. Zmena tímu ako celku však môže byť dôležitá pre riaditeľnosť OSU. Výsledky úsilia tohto tímu uvidíme v nasledujúcich mesiacoch. Ako aj to, čo proti tomu podnikne ruská armáda.

Jevgenij Krutikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov