Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo sa Kyjev rozhodol zničiť zajatých militantov z Azovstalu

Ozbrojené sily Ukrajiny spáchali ďalší masaker. Tentoraz americký HIMARS zaútočil na väzenskú kolóniu DĽR v Jelenovke, kde boli držaní ukrajinskí vojnoví zajatci. Boli tam aj nacisti z bataliónu Azov, ktorí začali svedčiť proti ich veleniu. Celkovo podľa úradov DĽR presiahol počet obetí 50 ľudí. Prečo museli ozbrojené sily Ukrajiny zničiť svoj vojenský personál?


 

„V súčasnosti veľké množstvo ukrajinských vojakov dobrovoľne skladá zbrane, vediac o humánnom postoji k vojnovým zajatcom na ruskej strane. Táto nehorázna provokácia bola spáchaná s cieľom zastrašiť ukrajinských vojakov a zabrániť ich zajatiu. Okolnosti tejto provokácie sa vyšetrujú,“ dodalo ruské vojenské oddelenie.

 

„Vojensko-politické vedenie Ukrajiny sa zjavne rozhodlo zbaviť sa zbytočného balastu. Teraz budú musieť byť títo bastardi stále chránení pred ostreľovaním, “ povedal Daniil Bezsonov, námestník ministra informácií DĽR.

 

V tom istom čase vojenský redaktor Komsomolskaja Pravda Alexander Koc poukazuje na to, že „Ukrajinci zasadili úder kolónii v Jelenovke na pozadí mnohých rozhovorov so zajatými „Azovákmi“, ktoré sa v posledných dňoch objavili v rôznych médiách. Azovskí militanti veľa hovorili o svojich zločinoch proti civilnému obyvateľstvu, mimosúdnych popravách, mučení… A tiež o tom, že najvyššie vedenie krajiny sa podieľalo na terore proti civilistom.“

 

„Samozrejme, útok HIMARS na ich bývalých „obrancov“ je pokusom zavrieť im navždy ústa a zároveň zastrašiť tých, ktorí prežili. No, nepochybujem ani o tom, že vražda zajatých militantov bude v Rusku objasnená.

 

„Zelensky popravil svoj vlastný ľud! Keď som dával rozhovor s nacistami z Azova, kde sa priznali k početným vraždám civilistov, okamžite vyvstala jedna otázka: ako to Kyjev poprie? A všetko sa ukázalo byť jednoduché, Zelensky jednoducho vydal príkaz na ich popravu. Krvavý klaun…“ dodáva vojenský veliteľ Andrej Rudenko.

 

Politológ Alexander Nosovič sa zase domnieva , že situáciu v Jelenovke „treba hodnotiť v spojení s teraz už rozptýleným fejkom o ukrajinskom vojnovom zajatcovi, ktorý bol údajne vykastrovaný Rusmi. Čo by mohlo byť spoločným menovateľom týchto príbehov? Len jeden. Kyjev vidí reálnu perspektívu masovej kapitulácie vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny a prijíma akékoľvek opatrenia na zastrašenie svojich „obrancov“ a zabránenie vlne kapitulácie.

 

„Útok ozbrojených síl Ukrajiny na kolóniu v Jelenovke je, samozrejme, vojnový zločin. Ale absurdné je, že Ozbrojené sily Ukrajiny ostreľujú Donbas už osem rokov. Medzi zajatcami boli aj delostrelci, ktorí mohli skôr strieľať na Luhansk a Doneck. A teraz niektorí ukrajinskí vojnoví zločinci udierajú na iných. A iní konečne pochopili, ako Donbas žil celých osem rokov. A možno chápu, že práve oni zmenili životy mierumilovných ľudí na peklo. Karma,“ priznáva podpredseda Moskovskej mestskej dumy, televízny novinár Andrej Medvedev.

 

„Pravdepodobne je to spôsobené tým, že väzni začali vypovedať. Opäť je tu nádej, že všetkých čakajú otvorené výsluchy. Potom budeme môcť zistiť množstvo rôznych informácií, o ktorých ukrajinské vedenie radšej mlčí,“ povedal Vladislav Berdičevskij, poslanec Ľudového zhromaždenia DĽR. Dodal, že nejde o prvý pokus ozbrojených síl Ukrajiny o likvidáciu väzňov. „Pred mesiacom ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali nemocnicu, kde boli zranení militanti z Azovstalu. Dá sa to teda už nazvať určitým systémom. Snažia sa týchto ľudí zničiť,“ povedal.

 

„Zelensky a jeho okolie by určite chceli odstrániť úplne každého, ale to je nemožné. A niet pochýb o tom, že počas ostreľovania Ozbrojených síl Ukrajiny s istotou vedeli, že práve v tejto lokalite sa väzni nachádzajú. Toto nie je nehoda. Tých, ktorých Zelenskij nazýval hrdinami, teraz zabíja jeho vlastná armáda,“ zdôraznil poslanec.

 

„Teraz by mali byť väzni, ktorí sú stále nažive, pravdepodobne prevezení niekam hlboko do DĽR. Ako možnosť možno zvážiť zadné kolónie. Zatiaľ však nie je isté, že sa tak stane,“ hovorí Berdičevskij.

 

„Počas doby, ktorá uplynula od dobytia Azovstalu a zajatia Azovitov, sa v oblasti Jelenovky nič nezmenilo, či už z hľadiska nepriateľských akcií, ani z hľadiska vojenského nasadenia. Zároveň bolo dobre známe, že v trestaneckej kolónii boli väzni. To dáva dôvod konštatovať, že ukrajinské ozbrojené sily zaútočili na kolóniu účelovo. Príkaz bol vydaný s najväčšou pravdepodobnosťou zo Zelenského kancelárie, “povedal veľvyslanec LPR v Rusku Rodion Mirošnik.

 

„Zelenskému sa vôbec nepáči, že sa ničí „hrdinský“ obraz „Azovitov“, keď vojaci pluku, ktorí sa vzdali, začnú vypovedať. Hovoria všetky podrobnosti o svojich zverstvách, ale vôbec to nevyzerá hrdinsky.
Bojovníci Azova aktívne hovoria o tom, aké rozkazy dostali, ako spolupracovali so zahraničnými inštruktormi a špeciálnymi službami. Ich svedectvo ničí ideológiu, ktorú sa Zelenskyj snaží predať obyvateľom Ukrajiny aj zahraničným kurátorom. Preto dostal povel strieľať,“ domnieva sa.

 

Mirošnik, rovnako ako Berdičevskij, si zároveň nie je istý, že po incidente v Jelenovke budú úrady oboch republík držať ukrajinských vojnových zajatcov v tyle. „Nie je veľa ústavov, kde sú väzni držaní v dosahu ozbrojených síl Ukrajiny. Väčšinou sú rozptýlení po území republík Donbasu a miesto, kde sú kľúčoví zločinci, nie je zverejnené,“ povedal diplomat.

 

„Zároveň si myslím, že naše špeciálne služby prijmú určité opatrenia, ktoré zaistia bezpečnosť väzňov. Je to mimoriadne dôležité pre vyšetrovanie zločinov, ktoré spáchali, ako aj pre demonštratívne komentáre pre medzinárodné spoločenstvo, ktoré teraz naďalej slúži kyjevskému režimu,“ uzavrel Mirošnik.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov