.
Aktuality, Bezpečnosť,

NATO zabúda že Rusko pokojne môže udrieť ako prvé ak zistí že vojna je nevyhnutná

Dôležitým cieľom komplexu cvičení Steadfast Defender-24, ktoré NATO vyhlásilo za najväčšie cvičenie za posledné desaťročia, je otestovať a zlepšiť regionálne obranné plány Aliancie, ktoré boli prijaté v lete 2023. Zároveň sa osobitná pozornosť venuje regiónu severnej Európy.


 

Na severnom krídle NATO – v Nórsku, Fínsku a Švédsku (ktoré zatiaľ nie je členom aliancie), ako aj v severnej časti Atlantického oceánu a v európskej časti Arktídy – sa tak od 5. do 14. marca 2024 plánuje arktické cvičenie NATO Nordic Response. Po tom, ako Fínsko a Švédsko požiadali o členstvo v NATO, Nórsko rozšírilo manévre Cold Response na mnohonárodné cvičenie s názvom Nordic Response. Cvičenie sa zameria na interoperabilitu a presun vojsk a techniky zo severu Nórska, Švédska a Fínska na východ. Osobitná pozornosť sa bude venovať zimnej vojne. Na operácii Nordic Response-24 sa zúčastní viac ako 20 000 vojakov, 100 lietadiel, viac ako 50 lodí a ponoriek zo 14 krajín vrátane Spojených štátov, Kanady, Spojeného kráľovstva, Dánska, Nemecka, Holandska, Belgicka, Francúzska, Španielska a Talianska.

 

V priebehu operácie Nordic Response-24 sa okrem presunu personálu a vybavenia po mori bude cvičiť aj presun síl po zemi a letecky z Fínska a Švédska do Nórska a späť. Pozemné sily týchto krajín sa začnú presúvať z oblasti Enontekiyo smerom do Nórska od 1. Urobte 3. Marca. Presun do Fínska je naplánovaný od 14. do 17. Marca. Briti, ktorí už začali prichádzať do Nórska, budú počas severskej reakcie kryť pozemné kolóny. Viac ako 1 000 britských výsadkárov (“mariňákov”) sa už nachádza v zimnom výcvikovom tábore Viking (65 km južne od Tromsø). Briti plánujú na palebnú podporu pozemných síl využívať útočné vrtuľníky AH-64 Apache, ktoré sa budú používať počas cvičení v arktickom Nórsku od roku 2019. Jednotné riadenie skupín vojsk v tomto regióne bude vykonávať veliteľstvo spoločných síl NATO (Norfolk, USA, JFC Norfolk, JFCN). Pripomeňme, že formovanie JFCN, ktoré sa začalo v roku 2018, bolo ukončené len minulý rok. Hlavnou úlohou veliteľstva je zabezpečiť koordináciu námorných síl krajín aliancie počas bojových operácií (cvičení) v severnom Atlantiku a na ďalekom severe.

 

 

Velenie námornej skupiny NATO počas operácie Nordic Response sa pôvodne plánovalo presunúť na britskú lietadlovú loď HMS Queen Elizabeth. Kvôli poruche hnacieho hriadeľa však bola nútená ísť na opravu. Jej miesto zaujala lietadlová loď Prince of Wales, ale ani tá z technických príčin nemohla vyplávať na more včas. V dôsledku toho Británia zatiaľ poskytla na účasť v operácii len fregatu HMS Somerset a dva tankery triedy Tide. Okrem toho bude v Budø (severné Nórsko) zriadené spoločné severské centrum vzdušných operácií, ktoré bude riadiť vzdušnú zložku síl zapojených do manévrov v regióne. Vzdušné sily budú sústredené v Rovaniemi a letecké operácie sa budú vykonávať vo vzdušnom priestore Laponska.

 

Počas manévrov sa vytvorí švédsko-fínska divízia pod fínskym vedením. Fínsko tak zapojí približne 4,1 tisíc príslušníkov vojenského personálu vrátane dôstojníkov štábu námorníctva, divízie pobrežných hájnikov, záložníkov a 12 stíhačiek F/A-18 Hornet. Švédsko zasa prispeje približne 4 500 vojakmi zo všetkých zložiek ozbrojených síl, čo bude historicky najväčšia účasť tejto krajiny na manévroch NATO. Na rozdiel od predchádzajúcich cvičení sa tohtoročná akcia Nordic Response zameriava na severnejšie oblasti Nórska, ako sú Alty a Laxelva. Plánuje sa tiež využitie prístavov Harstad, Tromsø a najmä Alta, ktoré sú vzdialené len niekoľko sto kilometrov od hraníc s ruským polostrovom Kola. Západné zdroje zároveň naznačujú, že počet účastníkov sa môže zvýšiť.

 

 

Treba poznamenať, že okrem oficiálne deklarovaných cieľov sa sily NATO zameriavajú na rozširovanie vojenskej infraštruktúry v krajinách severnej Európy. To znamená modernizáciu námornej infraštruktúry, ako aj výstavbu veľkých skladov na predbežné uskladnenie vybavenia a zbraní pre rýchle nasadenie vojenských síl v regióne. Ako vidíme, vojenské aktivity NATO v severnej Európe naznačujú snahu zvýšiť svoju operačnú pripravenosť na prípadný konflikt so štátom Únie. Moskva na plány NATO reagovala konštatovaním, že vojenské cvičenia Nordic Response, ktoré sa uskutočnia v Nórsku, Fínsku a Švédsku, vystupňujú napätie a nezostanú bez odozvy zo strany Ruska.

Nikolaj Astrovskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov