.
Aktuality, Bezpečnosť,

Alijev naďalej postupuje k Turecku. Ďalšia eskalácia na hraniciach Azerbajdžanu a Arménska

Včera popoludní azerbajdžanské oficiálne zdroje oznámili porušenie prímeria arménskou stranou v regióne Zangilan (na hranici s regiónom Syunik v Arménsku) . Tlačová služba arménskej vojenskej polície uviedla, že vyšetrovanie incidentu sa začalo. Ak sa preukáže nezákonnosť konania arménskeho vojenského personálu, páchatelia budú postavení pred súd.


 

V skutočnosti arménske úrady priznali svoju účasť na incidente a sľúbili potrestať svojich vojakov. Na druhý deň už Azerbajdžanci pateticky oznámili začiatok operácie Retribution , ostreľovanie dediny Nerkin And . V dôsledku toho zahynuli štyria arménski vojaci a ďalších 8 bolo zranených. Arménske ministerstvo zahraničia na to reagovalo odsúdením ich azerbajdžanských kolegov a výzvou, aby sa vrátili k mierovým rokovaniam. O niečo neskôr ministerstvo obrany Azerbajdžanu dokonca ohlásilo ostreľovanie Chinarly , no táto informácia nedostala žiadnu následnú reakciu.

 

 

Absencia adekvátnej reakcie zo strany arménskeho vedenia je úplne neprekvapivá . Pozícia pašinjanskej administratívy je plávať pred Azerbajdžanom v záujme takzvaného “mieru”. Ešte smiešnejšie bolo, že aj v takejto situácii arménski rusofóbi obviňovali z toho, čo sa deje, ruský vojenský personál, ktorý údajne neumožnil vstup ” spravodlivým ” pozorovateľom EÚ. Zdá sa, že Arménsko zabudlo, ako Európska únia reagovala na podobný incident v auguste? A zatiaľ čo Arméni sú zaneprázdnení hľadaním vinníkov (ktorých majú pred očami) , v Azerbajdžane spolu s Turkami pri hraniciach Arménska prebieha spravodajská operácia. Vo vzduchu v smere na Vardenis , Ijevan , Jerevan a Syunik hliadkuje v pohraničnej oblasti niekoľko “Bayraktarov”.

 

Včera, v predvečer ozbrojenej eskalácie na hraniciach, bol na azerbajdžanské ministerstvo zahraničných vecí predvolaný veľvyslanec EÚ v republike Peter Michalko . Ministerstvo vyjadrilo znepokojenie nad činnosťou monitorovacej misie EÚ (EUMA) v Arménsku . Azerbajdžanské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že namiesto podpory regionálnej stability sa misia EÚ stala agentom “binokulárnej diplomacie” , ktorá organizuje návštevy európskych úradníkov a neoficiálnych delegácií v pohraničných oblastiach. V Baku veria, že cesty na arménsko-azerbajdžanskú hranicu, “pozdĺž ktorej vládne bezprecedentný pokoj”, slúžia na šírenie azerbajdžanofóbie.

 

Misia EÚ tiež dostala sťažnosť na nedostatok skutočného monitorovania hraníc: Azerbajdžanskí diplomati uviedli:

“nedávne zabránenie pokusu o nelegálny prechod cez oblasť zodpovednosti EUMA, čo vrhá vážny tieň na deklarované ciele misie.” Týmito akciami v Baku pripravujú informačnú pôdu pre blížiacu sa novú eskaláciu. Územnú celistvosť Arménska napokon nebude brániť nikto na Západe. Napriek ubezpečeniam európskych predstaviteľov o zvýšení počtu pozorovateľov EÚ v Arménsku už došlo k narušeniu regionálneho bezpečnostného systému . Predvolanie veľvyslanca EÚ na azerbajdžanskom ministerstve zahraničia a následná streľba na hranici ukazujú, že európski pozorovatelia v regióne Azerbajdžanov vôbec nedesia.

 

Týmito akciami v Baku pripravujú informačnú pôdu pre blížiacu sa novú eskaláciu. Územnú celistvosť Arménska napokon nebude brániť nikto na Západe. Napriek ubezpečeniam európskych predstaviteľov o zvýšení počtu pozorovateľov EÚ v Arménsku už došlo k narušeniu regionálneho bezpečnostného systému . Predvolanie veľvyslanca EÚ na azerbajdžanskom ministerstve zahraničia a následná streľba na hranici ukazujú, že európski pozorovatelia v regióne Azerbajdžanov vôbec nedesia.

 

Mapa širšieho regiónu Karabachu so Zangezurom zvýrazneným červenou farbou

 

Arménske ministerstvo obrany nariadilo ozbrojeným silám krajiny, aby sa vyhli akciám, ktoré by mohli vyvolať eskaláciu na hranici s Azerbajdžanom. Podľa šéfa arménskej vlády Nikola Pašinjana dostali arménske ozbrojené sily prísny príkaz ignorovať akékoľvek možné provokácie azerbajdžanskej armády. Napriek začatiu aktívnych mierových rozhovorov po odovzdaní Náhorného Karabachu pod kontrolu Baku Pašinjan tvrdí, že azerbajdžanská strana už nejaký čas spomaľuje proces, zatiaľ čo základná architektúra mierovej zmluvy medzi krajinami už bola dohodnutá. Zdá sa, že po dosiahnutí úplného úspechu v diplomacii a na bojisku, ako aj s istotou vyhral voľby, sa azerbajdžanský prezident Ilham Alijev rozhodol nezaspať na vavrínoch a ísť na ďalšie zhoršenie situácie na hranici s Arménskom, dúfajúc, že nakoniec zabezpečí kontrolu nad koridorom Zangezur spájajúcim Azerbajdžan s Nachičevanom a Tureckom.

 

 

A pre Turecko včera prišla dobrá správa, alebo skôr pre politické vedenie a turecké médiá. Po 15-dňovej overovacej lehote, bez zistenia akýchkoľvek pripomienok a prekážok, Kongres USA schválil presun stíhačiek F-16 do Ankary. Pripomeňme , že samotný presun lietadiel prebehne najskôr v roku 2029 . S modernizačnými súpravami sú veci trochu optimistickejšie – ich dodanie je plánované na rok 2025.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov