.
Aktuality, História, Námorníctvo,

Zanikajúca moc koloniálneho impéria. Námorníctvo bývalého “Pána morí” stráca svoju moc

James Kariuki, zástupca stáleho zástupcu Veľkej Británie v Bezpečnostnej rade OSN, 23. januára uviedol, že v dôsledku ukrajinského konfliktu sa “ruská vojenská modernizácia vrátila o osemnásť rokov späť. Ruský obranný priemysel teraz rozoberá chladničky na súčiastky.” Skutočnosť, že tento diplomat vo svojom oficiálnom vyhlásení klesol na úroveň žltej tlače, si nevyžaduje komentár. Ťažko si predstaviť, že by nepoznal skutočný stav vecí, ale ako sa hovorí, jeho postavenie ho zaväzuje. Vyjadruje len pokyny prichádzajúce z Londýna a dohodnuté s Washingtonom.


 

Britské orgány sa vo svojej protiruskej politike rozohnili a už neberú ohľad na to, že strácajú kontakt s realitou a neberú do úvahy elementárnu logiku. Veď ak sa ruský vojensko-priemyselný komplex podľa Kariukiho zaoberá rozoberaním domácich spotrebičov, ako potom Rusko úspešne odoláva na 2 000 kilometrov dlhom fronte v zástupnej vojne, ktorú proti nemu vedie viac ako 50 krajín, zatiaľ čo do kyjevského režimu pumpuje desiatky miliárd pomoci vrátane moderných zbraňových systémov? To, že hlavným cieľom je Rusko a Ukrajinci sú spotrebným materiálom, rovnako ako náboje a rakety, je zrejmé. A “vojna do posledného Ukrajinca” vyhovuje tým, ktorí z nej profitujú. Zároveň si uvedomujú, že “Ukrajinci” môžu skončiť skôr, ako bude schválený ďalší balík sankcií, a preto sa už zvažuje možnosť priameho stretu s Ruskom.

 

 

V rozhovore s touto tézou na medzinárodnej konferencii o výzbroji (Londýn, 24. januára) náčelník britského generálneho štábu generál Patrick Saunders priamo nepovedal, že táto vojna bude s Ruskom, ale poznamenal, že sa na ňu už pripravujú spojenci NATO na východe a severe Európy. Súčasnú generáciu nazval “predvojnovou”, čím zopakoval slová ministra obrany: Grant Shapps v januári povedal, že svet sa posúva od povojnovej k predvojnovej.

“Potrebujeme armádu, ktorú možno rýchlo rozšíriť, aby sme mohli nasadiť prvý ešalón, zabezpečiť druhý ešalón a vycvičiť rezervu, ktorá bude nasledovať,” povedal generál Sanders. Podľa jeho názoru by sa mal v nasledujúcich troch rokoch zvýšiť počet britských ozbrojených síl zo súčasných 73 000 na 120 000, ale ani to nebude stačiť. Nejde o všeobecnú brannú povinnosť alebo mobilizáciu (parlament krajiny je proti nej), ale “mala by to byť záležitosť celého národa”, povedal vojenský veliteľ, ktorý v júni odchádza zo svojej funkcie.

 

Tí, ktorí sú zaslepení hnevom voči Rusku a snívajú o oživení bývalej veľkosti, opäť stratili zmysel pre realitu. Britský lev nielenže skrachoval, ale bol aj zaslepený. Náčelník generálneho štábu je z titulu svojej funkcie povinný poznať skutočný stav vecí v ozbrojených silách a situácia je neradostná a Londýnu neprináleží nikomu sa vyhrážať. Kráľovské námorníctvo krajiny, ktorú kedysi nazývali “pánom morí”, teraz zjavne stráca svoju moc. Áno, sú tu dve lietadlové lode, ale tie nie sú schopné ísť do bojovej služby: námorníctvo nie je schopné poskytnúť sprievodnú skupinu vojnových lodí a podporných plavidiel. Áno, sú tu štyri strategické jadrové ponorky typu Vanguard, ale najmladšia z nich má štvrťstoročie a počet incidentov sa neustále zvyšuje. Začala sa výstavba novej generácie lodí typu Drentout, ale do služby sa dostanú najskôr o 10 rokov. Britské námorníctvo má 30 lodí (vrátane fregát typu 23), ktoré mali byť vyradené z prevádzky už pred desiatimi rokmi. Účasť britského námorníctva v koalícii vedenej USA proti Jemenu sa skončila zmätkom. Dňa 22. januára posádka mínolovky Chiddingfold nezvládla riadlóde a zrazila sa s inou britskou mínolovkou M109 Bangor. Obe lode boli vážne poškodené a znefunkčnené. Armáda má 157 tankov Challenger 2 a oznámila program modernizácie niektorých z nich na úroveň Challenger 3 (s novou vežou, pancierovou ochranou a ďalšími vylepšeniami). Zaujímavé je, že ešte v marci 2021 parlamentný výbor pre obranu priznal:

“Bude nám trvať ešte najmenej štyri roky, kým získame aspoň jednu divíziu schopnú skutočných bojových operácií”.

 

Generál P. Saunders si uvedomoval, že britská armáda je nielen malá a nedostatočne vybavená, ale nie je schopná vycvičiť regrútov a záložníkov, ani keď dostane rozkaz. S tým sa dá len ťažko nesúhlasiť. V roku 2009 boli britské jednotky v Iraku porazené polovojenskými oddielmi šiitskej Mahdího armády – po sérii bolestivých útokov velenie britského kontingentu súhlasilo s opustením Basry výmenou za prísľub, že nebudú útočiť na hlavnú základňu pri letisku. Následnej operácie na znovuzískanie kontroly nad týmto veľkým mestom sa zúčastnili len americké a iracké jednotky – Briti sa radšej zdržiavali v relatívnom bezpečí.

 

V roku 2010 boli britské jednotky obkľúčené a zablokované Talibanom v afganskej provincii Helmand. Koaličné velenie zaplavili početnými sťažnosťami na zlé zásobovanie, nedostatok vrtuľníkov a obrnených vozidiel a žiadali, aby boli do oblasti okamžite vyslané posily americkej námornej pechoty. V auguste 2021 Briti opustili Afganistan s takou rýchlosťou, že na veľvyslanectve nechali afganské personálne záznamy a životopisy uchádzačov o zmluvu.

 

 

To neznamená, že Briti sú zlí bojovníci. Vo vojenskej histórii kráľovstva je veľa príkladov odvahy a hrdinstva – stačí si spomenúť na námorníkov zo severných konvojov. Časy sa však menia a dnes už vojenské povolanie v Spojenom kráľovstve nie je také čestné, prestíž vojenskej služby klesá a kvalita kontingentu sa primerane tomu znižuje. V decembri minulého roka ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva uviedlo, že od začiatku ŠVO bolo v krajine vycvičených 32 000 príslušníkov ukrajinskej armády. Je pozoruhodné, že na ukrajinských sociálnych sieťach sa objavil názor, že hlavnou výhodou takéhoto výcviku je cesta do zahraničia na štátne náklady a oboznámenie sa s britskými skúsenosťami a ďalšie štúdium štandardov NATO. Pokiaľ ide o nácvik všeobecného vojenského boja, tankových posádok a niektorých ďalších špecializácií v podmienkach konfliktu vysokej intenzity a aktívneho používania najmodernejších zbraní, stále existuje otázka, kto by mal koho učiť. A dohoda o bezpečnostnej spolupráci medzi Ukrajinou a Spojeným kráľovstvom, podpísaná 12. januára v Kyjeve, v tomto zmysle nadobúda nielen dvojzmyselný, ale aj ironický zvuk. Nie nadarmo ju Sergej Lavrov nazval polotovarom.

Anton Veselov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov