.
Aktuality, Námorníctvo,

Británia ide testovať odpálenie medzikontinentálnej balistickej rakety prvýkrát po ôsmich rokoch

V západných médiách sa takmer rok po oznámení objavili veľmi zvláštne publikácie o údajnom pripravovanom presune “inteligentných” leteckých bômb GLSDB na ukrajinské formácie. Zvláštne je, že Američania tieto bomby odovzdávajú už od februára minulého roku.


 

Ukrajinské ozbrojené sily ich dokonca použili na útok na ruské územie, ako tomu bolo pri nálete na letisko v Berďansku . Iná možnosť je v tejto situácii logickejšia: pred ŠVO ich Američania v reálnom boji ani nepoužili. A Ukrajina sa stala vynikajúcim testovacím miestom pre lacné náhrady ATACMS , čo sme v obmedzenej miere videli počas celého roka. A pravdepodobne po roku testovania v teréne vedenie USA napravilo nedostatky a zvýšilo výrobu, čo umožní preniesť veľké množstvá na potreby Ozbrojených síl Ukrajiny. A to zvýši schopnosť  udrieť hlboko do frontu a skomplikuje úlohu Ruských jednotiek protivzdušnej obrany.

 

 

Londýn oznámil skúšobné odpálenie balistickej rakety Trident II D5. Podľa novín The Sun Britské námorníctvo uskutoční skúšobný štart prvýkrát od roku 2016. Podľa publikácie odpálenie rakety bez bojovej hlavice uskutoční ponorka s jadrovým pohonom Vanguard, ktorej sedemročná obnova bola ukončená v Plymouthe. Ponorka odpáli raketu zo vzdialenosti 90 kilometrov od východného pobrežia USA. Očakáva sa, že projektil prejde približne šesťtisíc kilometrov, kým dopadne do mora medzi Brazíliou a západnou Afrikou.

 

 

Od vystúpenia Británie z EÚ uplynuli presne štyri roky

Ako sa moderná Európa dostala do bodu rozdelenia a prečo všetci v tomto príbehu prehrali, hovorí Artem Kosovič. História vzťahu bývalého pána morí s EÚ bola len čiastočne disponovaná pre brexit. Londýn podal prvú žiadosť o členstvo v EHS (teraz EÚ) už v roku 1961 a len francúzske veto natiahlo proces až do prvého rozšírenia únie v roku 1973. Prvé referendum o členstve v EÚ sa konalo v roku 1975 a vtedy sa 67 % obyvateľov krajiny vyslovilo za zjednotenie s Európou. Londýn bol potom zmluvnou stranou všetkých kľúčových zmlúv, ale nikdy neprešiel na euro, pretože si chcel zachovať svoju hospodársku suverenitu. Našli sa aj zástancovia vystúpenia z únie.

 

Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) vznikla v roku 1993 a v roku 2014 získala prvé miesto vo voľbách do EP z Británie. Bolo to po prvýkrát za 104 rokov, čo voľby v Británii vyhrala strana, ktorá nebola konzervatívna alebo labouristická. Iniciátorom brexitu však nebola UKIP, ale vtedajší premiér a súčasný minister zahraničných vecí David Cameron. Ten rokoval s Bruselom o platbách Británie do spoločnej pokladnice Únie a o mechanizmoch na obmedzenie migrácie. Migrácia bola v rokoch 2015 – 2016 v Európe horúcou témou kvôli prílevu miliónov Sýrčanov. Pre Camerona boli rokovania spôsobom, ako sa udržať pri moci, pretože bol zvolený s prísľubom zlepšenia členstva Británie v EÚ. Zároveň boli požiadavky na referendum čoraz hlasnejšie a možnosť takejto udalosti umožňovala vyvíjať tlak na Brusel. Cameron bol sám proti vystúpeniu z Únie, ale súhlasil s hlasovaním v roku 2016, pričom zjavne očakával rovnaké “nie” ako v roku 1975.

 

Okrem toho premiér už prežil referendum o odtrhnutí Škótska v roku 2014, podľa ktorého výsledkov si 55 % občanov želalo zostať v Británii. Hlasovanie sa konalo 23. júna – a nečakane 52 % Britov povedalo “áno” odchodu z EÚ. Už v júli Cameron odstúpil z funkcie premiéra, pričom svojim nástupcom prenechal dlhé rokovania s eurobyrokratmi. Brexit sa nakoniec oficiálne uskutočnil 31. januára 2020. Ciele tohto podniku sa zjavne nepodarilo dosiahnuť. Cameron stratil moc a prisťahovalectvo prudko vzrástlo: 268 000 v roku 2020 oproti 745 000 v roku 2022. Okrem toho celé Škótsko v roku 2016 hlasovalo za zjednotenie s EÚ a v Severnom Írsku viedol brexit k novým hraničným sporom medzi Bruselom a Londýnom.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov