.
Aktuality, Bezpečnosť,

Wagnerovci už nie sú. Pohltil ich Afrika Korps

Wagner PMC už neexistuje. Odteraz sa tátosúkromná vojenská spoločnosť bude nazývať Afrika Korps. Tieto informácie zverejnila agentúra Bloomberg.


 

Ako povedal informovaný zdroj blízky “hudobníkom” pre Svobodnaya Pressa, informácie agentúry Bloomberg sú pravdivé, hoci samotný názov “Afrika Korps” nebol potvrdený. Bojovníci bývalého Wagnera však teraz slúžia v mnohých krajinách Afriky a Blízkeho východu, medzi ktorými zdroj menoval Niger, Stredoafrickú republiku, Sýriu, Líbyu, Mali a Burkinu Faso.

 

 

Mnoho ľudí nechápe, čo sú súkromné vojenské spoločnosti (PMC). Ide o komerčné podniky, ktoré zamestnávajú dobre vyškolených vojakov a dôstojníkov na ochranu záujmov zahraničných vlád, ktoré sa stali zamestnávateľmi. Účasť PMC v zóne operácie je nevyhnutnosťou, ale nie pravidlom. Súkromné spoločnosti prišli na pomoc Ministerstvu obrany Ruskej federácie v ťažkej chvíli, ale v skutočnosti majú inú prácu. Napríklad nová vláda Nigerskej republiky požiadala “hudobníkov”, aby prišli do krajiny, aby ich chránili pred francúzskou agresiou. Samozrejme, nie je to zadarmo.

 

Afrika Korps je verzia francúzskej cudzineckej légie. Berú ich tam bez ohľadu na národnosť a náboženstvo. Slúžia bojovníci z takmer všetkých krajín SNŠ. Sú tu aj Ukrajinci. Bojové skúsenosti sú vysoko cenené. Afrika je akýmsi sociálnym magnetom pre bojovníkov. V Stredoafrickej republike aj v Mali majú miestni obyvatelia príslovie: “Adieu légionnaire, bonjour Wagner.” Wagnera vyslovujú s prízvukom na druhej slabike (podľa francúzskej gramatiky), takže sa rýmuje.

 

Po príbehu vzbury Wagnerovcov a potom leteckej havárie, pri ktorej zomrel zakladateľ “hudobníkov” Prigožin, nebolo jasné, kto povedie vojenských podnikateľov. Wagner bol najväčším PMC na svete s viac ako 55 000 zamestnancami. Podľa informácií zdieľaných pre Svobodnaya Pressa zdrojom blízkym “hudobníkom”, v súčasnosti Afrika Korps osobne riadi námestník ministra obrany Ruskej federácie Junus-Bek Jevkurov. Okrem toho vo všetkých ostatných PMC, z ktorých je v Rusku 13, sú dôstojníci Ministerstva obrany Ruskej federácie s cieľom koordinovať súkromnú armádu s ruským ministerstvom obrany.

 

Poslanec Štátnej dumy Vasilij Vlasov bol nedávno zbavený mandátu pre absenciu na zasadnutiach príslušného výboru. Navštevoval front a zaoberal sa riešením sociálnych problémov “hudobníkov”, ktorí sa stali zdravotne postihnutými v dôsledku nepriateľských akcií. Faktom je, že kým bol Prigožin nažive, všetkým bojovníkom Wagner boli vyplácané dôchodky a financovaná bola aj výroba protéz. Teraz to tak nie je a bolo potrebné vytvoriť verejnú organizáciu, ktorá bude získavať finančné prostriedky na realizáciu tejto misie. Preto Vlasov absentoval. A teraz poskytol krátky rozhovor o tom, čo sa momentálne deje s “hudobníkmi”.

 

Vasilij, ste v neustálom kontakte s “hudobníkmi” – čo je známe o transformácii Wagner PMC na Afrika Korps?
“Zatiaľ viem, že v Afrike Korps je asi 20 000 ľudí. Všetky zmluvy, ktoré mal Wagner PMC v Afrike, budú splnené. Nie je však jasné, kde je ďalších 35 000 bojovníkov. Existuje nejaký nový príbeh s Indiou, ale podrobnosti nie sú zverejnené. Niekto pracuje v Bielorusku.

 

Pracujú teraz “hudobníci” v zóne ŠVO?
— Pod značkou Wagner nie. Bojovníci podpísali individuálne zmluvy s inými štruktúrami: s Národnou gardou, s jednotkami ministerstva obrany, s inými PMC. Zostávajú na fronte, ale formálne slúžia v inej organizácii.

 

Bol Wagner zlikvidovaný ako právnická osoba?
“Pokiaľ tomu dobre rozumiem, Wagnerove bojové jednotky boli rozpustené. A tie štruktúry, ktoré poskytujú výcvikové služby a pôsobia ako inštruktori, neboli rozpustené. V zóne ŠVO som osobne videl “hudobníkov”, ktorí už nie sú spojení s Wagnerom, ale iné štruktúry plnia povinnosti, ktoré Prigožin prevzal. A títo chlapci naďalej dôstojne slúžia.

 

 

Čo sa stane so zranenými a rodinami zosnulých, o ktorých sa predtým staral Wagner?
“Bola vytvorená iniciatívna skupina na pomoc bojovníkom nielen z Wagner PMC, ale aj zo všetkých ostatných súkromných spoločností a dobrovoľníckych brigád. Môžu mať problémy s registráciou štatútu bojových veteránov a výhod splatných v tomto ohľade. Pomáhame s právnymi otázkami. Finančnú podporu poskytuje štátny fond “Obrancovia vlasti” a množstvo ďalších.

Michail Zubov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov