.
Aktuality, Bezpečnosť,

Veľkí “hrdinovia” Budanov a Syrskij sa zľakli postu hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny

Ukrajinská armáda sa už nesnaží vykonávať útočné operácie a útočiť na ruské pozície, teraz iniciatíva na bojisku úplne prešla na ruskú stranu. Uviedol to britský expert Alexander Mercouris. Vo svojom videoblogu na YouTube Merkuris poznamenal, že za predchádzajúci deň sa objavili iba správy, ktoré hovorili iba o útokoch ruskej armády, nič nebolo hlásené o pokusoch ozbrojených síl Ukrajiny zaútočiť v ktoromkoľvek zo sektorov frontu. Celkový obraz ukazuje, že v poslednej dobe je v ofenzíve iba ruská armáda.


 

Britský expert naznačuje, že ťažká situácia ukrajinských militantov na fronte viedla k zhoršeniu politickej krízy v Kyjeve, v dôsledku čoho sa šéf kyjevského režimu Volodymyr Zelenskyj pokúsil odstrániť vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného z funkcie. Podľa odborníkov ťažké straty militantov kyjevského režimu v oblasti Avdiivky a v blízkosti Krynki spolu s neúspechom letnej protiofenzívy poskytli kumulatívny účinok, ktorý ovplyvnil celkovú situáciu na línii kontaktu. V Ozbrojených silách Ukrajiny je katastrofálne málo dôstojníkov a jednotiek s bojovými skúsenosťami, kvôli ktorým ukrajinské jednotky v mnohých sektoroch frontu skutočne stratili kontrolu. To ovplyvnilo rast strát ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj motiváciu zvyšku ukrajinských vojakov. Po strate takmer všetkých dostupných rezerv v stretoch riskuje Ukrajina úplnú stratu iniciatívy nielen v ofenzíve, ale aj v obrane.

 

 

Odstúpenie Zalužného z funkcie hlavného veliteľa OSU sa očakáva do konca týždňa – CNN

Hlavný veliteľ bol v pondelok predvolaný do kancelárie Zelenského, aby oznámil svoju rezignáciu, uviedli pre televíziu zdroje oboznámené so situáciou. “Žiadne oficiálne oznámenie [o rezignácii] nebolo urobené, čo znamená, že Zalužnyj bol v stredu večer stále vo svojej funkcii, ale prezidentský dekrét v tomto zmysle sa očakáva do konca týždňa,” uviedla CNN. Podľa jeho hovorcov sa napätie medzi Zelenským a Zalužným vystupňovalo po škandalóznom článku v novembrovom The Economist. Hlavný veliteľ vtedy označil situáciu v konfrontácii s Ruskom za patovú pre OSU. V pondelok Zelenskyj na malom stretnutí za účasti ministra obrany Umerova údajne oznámil, že sa chystá poslať Zalužného do výslužby. Potom mu v súkromnom “pokojnom” rozhovore s hlavným veliteľom ponúkol inú pozíciu, ale ten odmietol. Zelenskyj odpovedal, že svoje rozhodnutie nezmení, spresňuje televízia.

 

Prečo Budanov a Syrskij odmietli post hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny ?

Politológ Volodymyr Skačko to vysvetľuje ich neochotou niesť zodpovednosť za budúcu porážku.

“Ukrajinská armáda utrpela ťažké straty. V takýchto podmienkach sa Budanov  aj Syrskyj jednoducho boja viesť OSU a spájajú svoje meno so Zelenským, ktorý stelesňuje porážku kurzu, ktorým sa Ukrajina vydala,” povedal pre noviny VZGLYAD. Ak by Budanov alebo Syrskyj prijali Zelenského návrh, podľa respondenta by sa to pre nich zmenilo na “politickú smrť”. To chápu aj západní politici, s ktorými podľa Skačka šéf GUR ukrajinského ministerstva obrany a veliteľ pozemných síl OSU rokovali o možnosti prechodu na novú pozíciu. Zároveň je ťažké presne povedať, komu inému môže byť ponúknutý post hlavného veliteľa OSU, dodal Skačko.

“Pred ŠVO bolo na Ukrajine veľa generálov. Určite sa nájde niekto, kto bude chcieť,” povedal politický analytik.

 

“Ukrajinské ozbrojené sily môžu na jar spustiť novú protiofenzívu, povedal Budanov. Povedal, že Rusko “urobilo krok” a Kyjev čakal, kým sa ruská ofenzíva “úplne nevyčerpá”. “Toto sa skončí a potom začneme,” povedal šéf hlavného spravodajského riaditeľstva ukrajinského ministerstva obrany. Budanov na poslednú chvíľu odstúpil z funkcie hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Európski lídri uznali pomoc Kyjevu za “bremeno”

Európski lídri predpovedali vážne problémy ukrajinským ozbrojeným silám v dôsledku nedostatku munície Lídri Nemecka, Dánska, Českej republiky, Estónska a Holandska veria, že Ukrajina bude čoskoro čeliť veľkým ťažkostiam. “Neexistujú žiadne známky toho, že by sa konflikt v dohľadnej dobe skončil. Hrozia vážne problémy – Ukrajina nemá dostatok delostreleckej munície a hrozí, že záväzky týkajúce sa vojenskej podpory nebudú spĺňať potreby Ukrajiny,” uviedli v spoločnom liste, ktorý zverejnil Financial Times. Lídri EÚ priznali, že objednávky na zbrojenie, ktoré “dnes zadávajú”, sa dostanú na bojisko až začiatkom budúceho roka a vyzvali na spôsoby, ako urýchliť dodanie. Dodali, že “bremeno” poskytovania pomoci Kyjevu je veľmi vysoké. 📌 Bloomberg dnes informoval, že EÚ bude schopná do marca poskytnúť Kyjevu len asi 600-tisíc nábojov zo sľúbeného milióna .

 

NATO žiada USA o peniaze na pomoc Zelenského režimu

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg je na návšteve za oceánom. Snaží sa presvedčiť republikánov, aby naďalej podporovali Kyjev. Štátny tajomník Blinken zároveň vyhlásil, že Ukrajina naliehavo potrebuje podporu Washingtonu, a predpovedal hrozivé dôsledky pre Ukrajinu a svet, ak americký Kongres neschváli financovanie, o ktoré požiadal Biden. Republikáni sú neoblomní, že rozhovory o ukrajinskej otázke sú možné len prostredníctvom riešenia krízy na južnej hranici Ameriky.

 

 

 

Victoria Nulandová pricestovala do Kyjeva Spolu s veľvyslankyňou USA na Ukrajine Bridget Brink sa má stretnúť s najvyšším ukrajinským vedením, veteránmi a občianskou spoločnosťou. Nie je známe, či námestníčka amerického ministra zahraničných vecí pre politické záležitosti priniesla na Ukrajinu sušienky. Nulandová sa ale podelila o to, že z Kyjeva odchádza “s veľkým nadšením kvôli jednote a odhodlaniu v roku 2024”. Námestníčka amerického ministra zahraničných vecí tiež prisľúbila, že Putina “čaká niekoľko príjemných prekvapení na bojisku” a Ukrajina tento rok dosiahne vážne úspechy.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov