.
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký FED skončil rok prvýkrát v histórii so stratou. Ministerstvo financií prestáva prijímať peniaze

Americký Federálny rezervný systém práve oslávil 110 rokov od svojho vzniku. Dňa 23. decembra 1913 americký Kongres prijal zákon o zriadení Federálneho rezervného systému, ktorý v ten istý deň podpísal prezident Woodrow Wilson. V roku 1914 začal Federálny rezervný systém svoju činnosť. Písal som o tom v decembri minulého roka v článku “Blíži sa ďalší “okrúhly dátum” amerického Federálneho rezervného systému.


 

 

Zdá sa však, že výročie americkej centrálnej banky bolo pre ňu poznačené veľmi nepríjemným precedensom: prvýkrát za 110 rokov činnosti Federálneho rezervného systému dostala na konci roka záporný finančný výsledok. Jednoducho povedané, straty. Finančné výsledky amerického Federálneho rezervného systému za rok 2023 ešte neboli zhrnuté a zverejnené. Podľa odhadov Alexa Pollocka, bývalého zástupcu riaditeľa Úradu pre finančný výskum ministerstva financií, v analytickej poznámke, ktorú zverejnil Misesov inštitút (Pollock teraz pracuje v uvedenom inštitúte), však ročná strata Federálneho rezervného systému môže dosiahnuť 117 miliárd USD.

 

Len za prvý polrok 2023 vykázal Federálny rezervný systém stratu z operácií vo výške 57 mld. Na porovnanie, za prvý polrok 2022 dosiahol Federálny rezervný systém zisk 63 mld. Na mesačnej báze bola v septembri 2022 zaznamenaná strata (strata vo výške minimálne 10 mld. USD). Na štvrťročnej báze bol záporný hospodársky výsledok amerického Federálneho rezervného systému zaznamenaný na konci štvrtého štvrťroka 2022 (7,4 mld. USD). Celkovo za posledné štyri mesiace minulého roka strata predstavovala približne 17 mld. Vzhľadom na pomerne priaznivé prvé dva štvrťroky sa celkový výsledok roku 2022 nedostal do mínusu. Čistý zisk za rok predstavoval 58,4 mld. USD, avšak na pozadí zisku z roku 2021 (107,9 mld. USD) sa zisk roku 2022 znížil o 45,9 %. Strata za prvý polrok 2023 bola dôsledkom prudkého zvýšenia platieb pasívnych operácií amerického Federálneho rezervného systému. Od januára do júna minulého roka dosiahli celkové výdavky Fed-u vo forme úrokov z vkladov 141 mld. dolárov, pričom platby provízií predstavovali ďalšie 4 mld. dolárov. Na druhej strane príjmy z aktív predstavovali len 88 mld.

 

Táto nerovnováha bola dôsledkom toho, že Federálny rezervný systém začal predminulý rok prudko zvyšovať svoju kľúčovú úrokovú sadzbu. Dňa 16. marca 2022 ju zvýšil z 0,25 na 0,50 %. Potom nasledovali ďalšie zvýšenia. K poslednému došlo 27. júla 2023, keď bola sadzba zvýšená na 5,50 %. Čoskoro uplynie šesť mesiacov, odkedy sa sadzba drží na tejto priečke. Aktíva amerického Federálneho rezervného systému, ktoré tvoria najmä cenné papiere kryté americkou štátnou pokladnicou a hypotekárnymi úvermi, sú mimoriadne zotrvačné vo svojich výnosoch, keďže cenné papiere sú prevažne “dlhé” a majú pevné úrokové sadzby. Celkovo portfólio Federálneho rezervného systému na konci minulého roka obsahovalo cenné papiere Štátnej pokladnice v hodnote 5 biliónov USD, z toho cenné papiere so splatnosťou dlhšou ako jeden rok v hodnote 4 biliónov USD (cenné papiere so splatnosťou dlhšou ako 5 rokov v hodnote 2,3 bilióna USD). V portfóliu Fedu sa dokonca nachádzajú cenné papiere so splatnosťou do roku 2050, a to so smiešnou úrokovou sadzbou 1,25 %. V portfóliu Fedu sú cenné papiere kryté hypotékami v hodnote 2,5 bilióna USD, pričom cenné papiere so splatnosťou viac ako 10 rokov majú hodnotu 2,4 bilióna USD.

 

Obrazne povedané, Federálny rezervný systém je na dlhé roky “zabetónovaný” v cenných papieroch s nízkym výnosom. Pasíva, ktoré tvoria pasíva amerického Federálneho rezervného systému (najmä vklady), však na zvýšenie kľúčovej sadzby reagovali veľmi rýchlo: úrokové sadzby z vkladov začali rýchlo rásť. Úrokové marže sa dostali z kladných hodnôt na nulu a potom na konci tretieho štvrťroka 2022 do záporných hodnôt. Pollock poznamenáva, že nemusíte byť doktorom ekonómie, aby ste pochopili jednoduchú vec: ak aktíva zarábajú (približne) 2 % ročne a pasíva platia (približne) 5 %, straty sú nevyhnutné. Klesajúce výnosy z aktív viedli k ich znehodnoteniu.

 

Ako uvádza Alex Pollock, trhová hodnota aktív amerického Federálneho rezervného systému klesla v prvej polovici roka 2023 o pol bilióna dolárov. A celkovo od času, keď Federálny rezervný systém začal zvyšovať svoju kľúčovú úrokovú sadzbu (t. j. od jari 2022), do polovice roka 2023 sa podľa odhadov Fedu aktíva americkej centrálnej banky znehodnotili o jeden bilión dolárov. Znehodnotenie aktív sa zisťuje pri predaji aktív. A Federálny rezervný systém oznámil sprísnenie svojej menovej politiky (MPC), ktoré zahŕňa nielen zvýšenie kľúčovej sadzby, ale aj odpredaj aktív v hodnote bilióna dolárov, ktoré Federálny rezervný systém nakúpil počas takmer jeden a pol desaťročia ultramäkkej MPC. Kumulatívne straty za posledné štyri mesiace roka 2022 a očakávané straty za celý rok 2023 by mohli dosiahnuť 134 mld. To je mimochodom viac ako trojnásobok schváleného kapitálu Federálneho rezervného systému (43 miliárd USD). Aby sa zabránilo stratám, je potrebné vrátiť kľúčovú sadzbu amerického Federálneho rezervného systému na predchádzajúce hodnoty blízke nule.

 

Podľa Pollocka (a väčšiny ďalších amerických odborníkov) je však v dohľadnej budúcnosti nepravdepodobné, že sa tak stane. Ten istý Pollock očakáva, že do konca roka 2024 môže byť čistá strata Federálneho rezervného systému ešte väčšia ako do konca roka 2023. A stratovosť americkej centrálnej banky bude trvať dovtedy, kým sa nezbaví väčšiny nízko výnosných cenných papierov vo svojom portfóliu. Jedným z nepríjemných dôsledkov takejto stratovosti je, že americké ministerstvo financií prestane dostávať peniaze od Fedu. Podľa americkej legislatívy by sa mala väčšia časť zisku FEDu presunúť do rozpočtu. To Federálny rezervný systém robí už viac ako sto rokov. A teraz nastal čas, aby štát s pomocou štátnych peňazí vyrovnal straty amerického Federálneho rezervného systému. O tejto možnosti sa však nediskutuje (aspoň zatiaľ).

 

 

 

Zastavenie transferov peňazí z FEDu do americkej štátnej pokladnice bude znamenať, že rozpočtový deficit USA bude ešte väčší. Čo by zasa zvýšilo infláciu. Čo zasa zabráni Federálnemu rezervnému systému znížiť kľúčovú sadzbu. Čo zase… Stručne povedané, americké menové orgány sa ocitli v začarovanom kruhu. A nikto nevie, ako z neho von. Určitou útechou pre americké menové orgány môže byť len skutočnosť, že do fázy trvalých strát už vstúpili aj viaceré ďalšie centrálne banky. Medzi CB, ktoré zaznamenali straty, patria Bank of England, Bank of Sweden a Swiss National Bank (SNB).

 

FED

 

 

Tu sú najnovšie informácie o Švajčiarskej centrálnej banke. NBS už zverejnila predbežné výkazy na rok 2023. Podľa predbežných výkazov centrálnej banky bola čistá strata za minulý rok 3 mld. Frankov (3,5 mld. USD). NBS zaznamenala zisk približne 4 mld. Frankov z devízových pozícií 1,7 mld. Frankov zo zlata (v dôsledku precenenia drahého kovu). Zároveň bola záznamomenaná strata na pozíciách v domácej mene vo výške približne 8,5 mld. Frankov. NBS uviedla, že v dôsledku straty nebude môcť vyplatiť dividendy akcionárom za rok 2023, ako aj previesť prostriedky do švajčiarskeho federálneho rozpočtu a rozpočtov kantónov. Tieto predbežné údaje NBS však možno považovať za pomerne upokojujúce pre Švajčiarov. Veď na konci predchádzajúceho roka 2022 boli straty švajčiarskej centrálnej banky rekordné v jej histórii a dosiahli 132,5 miliardy frankov (141,6 miliardy USD). Takmer sedem rokov sa kľúčová úroková sadzba NBS pohybovala spravidla v záporných hodnotách, aby sa v roku 2022 zvýšila na kladnú hodnotu. To spôsobilo rovnakú nerovnováhu, akej čelil Fed po prechode na prísnu RPMN. NBS sa pravdepodobne bude môcť dostať zo stratového pásma rýchlejšie ako Federálny rezervný systém, pretože švajčiarska centrálna banka spočiatku nemala vo svojich aktívach taký veľký objem “dlhých” dlhových cenných papierov.

Valentin Katasonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov