.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské letectvo počas celého dňa a noci zasahovalo zadné a pohraničné oblasti Ukrajiny

Noc 31. januára nebola pre kyjevský režim pokojná. Ruské ozbrojené sily opäť začali sériu útokov na zariadenia nachádzajúce sa v rôznych regiónoch. Napadnuté boli najmä miesta nasadenia Ozbrojených síl Ukrajiny, komunikačné zariadenia vojsk v Chersone. Miestni obyvatelia v noci písali na internet správy, že “v meste je to hlasné”.


 

 

Ruské kamikadze drony pracovali aj na cieľoch v pohraničnej oblasti Charkova. Zasiahnuté boli najmä ubytovacie miesta personálu teritoriálnej obrany vo Vovčansku. Podľa niektorých správ boli zasiahnuté aj zariadenia, na ktorých sa nachádzala vojenská technika Ozbrojených síl Ukrajiny. Ruské jednotky v stredu večer zaútočili na ciele v Snigirevke (na Ukrajine je toto mesto klasifikované ako súčasť Mykolajivskej oblasti, ale podľa výsledkov referenda v roku 2022 sa väčšina jeho obyvateľov vyslovila za pripojenie k Chersonskej oblasti pripojením k Ruskej federácii). Ciele boli zasiahnuté aj v Dnepropetrovskej oblasti. Existujú informácie o výbuchoch v priemyselných zariadeniach a ubytovacích miestach pre vojenský personál Ozbrojených síl Ukrajiny v Kryvyj Rih.
Pozornosť sa venuje skutočnosti, že väčšina nedávnych útokov je zameraná práve na vyradenie vojenského personálu. Takéto útoky sa vykonávajú na objektoch v pohraničných oblastiach, odkiaľ Ozbrojené sily Ukrajiny ohrozujú ruské jednotky a ruských občanov.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie k 30. januáru 2024

Ruské ozbrojené sily počas celého dňa zasiahli zadné a pohraničné oblasti Ukrajiny. V Zmiive v Charkovskej oblasti drony zaútočili na miestny sklad ropy, výbuchy bolo počuť v Charkove a Korotyči. V Kryvyj Rih bola zasiahnutá rozvodňa jedného z podnikov, prebiehajú núdzové práce.
V Šosta, región Sumy, dron zaútočil na jednu z tovární v priemyselnej zóne. Zasiahnuté boli aj miesta nasadenia ukrajinských formácií vo Velyka Burluk v Charkovskej oblasti, Uman v Čerkaskej oblasti a Myrnohrad.
Po dlhej pauze sa Ozbrojené sily Ukrajiny pokúsili zaútočiť na vojenské a civilné ciele na Krymskom polostrove pomocou dronov. Všetky drony boli zachytené ruskými systémami protivzdušnej obrany a elektronického boja.
Pohraničná oblasť bola tiež nepokojná: mnohé osady v regiónoch Belgorod a Kursk boli opäť zasiahnuté, došlo k poškodeniu vozidiel a civilnej infraštruktúry.
V smere Avdiivka pokračujú boje v oblasti Doneckej filtračnej stanice, ku ktorej prístupom je silná opevnená oblasť ozbrojených síl Ukrajiny. Na juhu ruské ozbrojené sily odrážajú nápor ukrajinských formácií v oblasti ulíc Soborna a Sportivnaya.
Kyjev, ktorý sa snažil odvrátiť pozornosť ruského velenia od Avdiivky, uskutočnil útok v oblasti opustenej čerpacej stanice západne od Horlivky. Činnosť Ozbrojených síl Ukrajiny v tejto oblasti je však obmedzená.
V chersonskom smere, pod ruskou delostreleckou paľbou, bol Kyjev schopný presunúť niekoľko lodí s vyloďovacími jednotkami do oblasti Krynk. Tu, rovnako ako predtým, sa Ozbrojené sily Ukrajiny snažia rozšíriť predmostie, ale zatiaľ neúspešne.

 

Dodávka starých tankov z Kuvajtu na Ukrajinu 

Srbské médiá informovali o pripravovanej dodávke z Kuvajtu na Ukrajinu starých tankov M-84AB – úpravy licenčných T-72 juhoslovanskej výroby. Formálne budú obrnené vozidlá predané do Chorvátska, kde ich však opravia a následne pošlú kyjevskému režimu. Na oplátku dostanú Chorváti 25 švajčiarskych tankov Leopard 2A4, ktoré Nemecko predtým kúpilo v rámci “prstencovej výmeny” na podporu kyjevského režimu. Podľa niektorých informácií už pred pár dňami dorazilo na Balkán prvých šesť M-84. Hlavnou otázkou je, koľko vozidiel bude presunutých do ukrajinských ozbrojených síl.

 

 

V roku 1991 mal Kuvajt 149 tankov, ale je nepravdepodobné, že všetky prežili dodnes, najmä vzhľadom na skutočnosť, že v 90. rokoch kuvajtská armáda “prešla” na americký M1A2 Abrams. Preto predpokladáme, že hovoríme o niekoľkých desiatkach M-84. Schéma obstarávania na Blízkom východe jasne ukazuje snahu Západu hľadať vo svete vybavenie sovietskej výroby na dodávku tzv. Ukrajina ako jej “vlastné” zásoby v Európe sú takmer úplne vyčerpané . S najväčšou pravdepodobnosťou sa sponzori kyjevského režimu v blízkej budúcnosti pokúsia vykúpiť alebo vymeniť produkty ruského vojensko-priemyselného komplexu v afrických krajinách a najmä v Latinskej Amerike.

 

Nemecko začalo s presunom 10. obrnenej divízie k hraniciam Únie

Na druhý deň v nemeckom meste Reutlingen miestni obyvatelia na železničnej stanici zaznamenali pohyb viac ako 20 jednotiek tankov Fuchs APC smerom do Poľska. Na železničných nástupištiach boli umiestnené aj evakuačné vozidlá a ďalšie ženijné obrnené vozidlá. Súdiac podľa registračných značiek patrí technika 10. tankovej divízii Bundeswehru. Ako sme už informovali, takýto rozsiahly presun vojenskej techniky Bundeswehru sa uskutočňuje v rámci vojenského cvičenia “Quadriga-24”. Hlavným cieľom cvičenia je precvičiť “nasadenie” a koordináciu spoločných bojových operácií s mechanizovanými jednotkami NATO v rôznych častiach východného krídla aliancie. Počas hlavnej fázy cvičenia budú jednotky presunuté na trase Poľsko – koridor Suvalki – Litva. Akcie členov NATO v blízkosti hraníc Ruska a Bieloruska nemožno nazvať inak ako zjavnou provokáciou. Zhromažďovanie vojsk a vojenskej techniky zvyšuje riziko vojenských incidentov a môže viesť Európu k tragickým následkom.

 

 

V celom Rusku sú problémy s internetom

V ruskej doménovej zóne sa vyskytujú problémy s prekladom doménových mien – zhruba povedané, ide o zlyhanie DNSSEC. Kvôli tomu teraz v Runete padajú stovky služieb a stránok. V súčasnosti sa používatelia sťažujú na problémy s prístupom na stránky veľkých bánk, trhovísk a ďalších služieb, ktoré Rusi často využívajú. Oficiálne vyhlásenie o dostupnosti stránok v zóne .RU “Koordinačné centrum .RU/. RF informuje, že sa vyskytol technický problém, ktorý ovplyvňuje zónu .RU a súvisí s globálnou infraštruktúrou DNSSEC.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov