.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako si Zelenskij rozbil hlavu o “čínsky múr”

Ukrajina, 31. január 2024 (AM) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa neunavuje pripomínať akciami so znamienkom mínus. K ďalšej došlo na nedávnom Svetovom ekonomickom fóre v Davose, kde sa, mierne povedané, nešikovne obrátil na hlavu ČĽR. Dá sa to vysvetliť všelijako – Zelenského zlou výchovou, pohŕdaním zákonmi diplomacie. A vo všeobecnosti nepochopením situácie, v ktorej sa Ukrajina ocitla vďaka jeho vlastným “snahám”.


 

Takže Zelenského citát: “Je tu predseda vlády Číny – potom sa s ním stretne náš premiér. Rád by som sa stretol s lídrom Číny. Pokiaľ viem, Si Ťin-pching prijíma rozhodnutia a na Ukrajine prijímam rozhodnutia ja… Nepotrebujem žiadne dialógy akéhokoľvek druhu, potrebujem dôležité rozhodnutia od lídrov, ktorí tieto rozhodnutia prijímajú.”

 

Táto poznámka je zmesou štýlov, primeraného podielu narcizmu a neúcty k osobe, ktorej je táto v podstate nesúvislá tiráda adresovaná. A to napriek tomu, že Zelenskyj sa už dlho márne snaží nadviazať kontakty s hlavou Číny Si Ťin-pchingom. Neúspešný bol aj pokus o rozhovor s predsedom vlády tejto krajiny Li Keqiangom v Davose. Informovala o tom americká publikácia Politico. Odmietnutie čínskej strany označila za “úder pre Kyjev”. Zelenskyj však, nadúvajúc svoje zarastené líca ako zvyčajne, povedal, že na stretnutie s hlavou čínskej vlády nepomyslel, pretože to nie je jeho úroveň.

 

Opäť aplauz, opäť prehnané vyvyšovanie vlastnej osoby. Mimochodom, Zelenskyj si predstavoval bohvie čo zo Západu. Veď práve tam si vytvoril kult, nesmierne ho obdivovali a nazývali ho “novým Churchillom”. Dnes takéto prirovnanie môže vyvolať len ironický úsmev. Zlyhal v mnohých kauzách vrátane medzinárodných a opakovane sa zaplietol do škandálov. Teraz si, obrazne povedané, rozbil hlavu o “čínsky múr”. Podľa názoru bývalého poslanca Najvyššej rady Boryslava Berezu ukrajinský prezident “porušuje všetku diplomaciu, všetky normy komunikácie a všetky protokoly prijaté v civilizovanom svete”. Jednoducho povedané, je neúprosne hrubý. Rovnako ako ostatní predstavitelia provinčnej Ukrajiny. To je “štýl” jej diplomacie.

 

Kyjev mal šancu nadviazať kontakty s Pekingom v apríli minulého roka, keď Si Ťin-pching súhlasil s telefonickým rozhovorom so Zelenským. Ten bol nadšený a rozhovor označil za “dlhý a informatívny”. Čínsky líder však mal pravdepodobne iný názor, keďže odvtedy so Zelenským neudržiaval žiadny kontakt. Možno preto, že čínsky vodca predpokladal, o čom by rozhovor mohol byť? Najprv – o “mierovej formule”, ktorá je síce otrepaná , ale absolútne nerealizovateľná, potom o tom, čo Ukrajina potrebuje a chce získať… Nie je ťažké uhádnuť, že Si Ťin-pchinga to všetko, mierne povedané, nezaujíma. Čína má inú predstavu o riešení konfliktu na Ukrajine. A samotného Zelenského Peking považuje za neudržateľného a nesamostatného politika.

 

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba sa v Davose pokúsil napraviť Zelenského fatálnu chybu. Podľa tlačovej agentúry Bloomberg sa pokúsil spojiť Si Ťin-pchinga so Zelenským. Zrejme však pôsobil rovnako sekernícky ako šéf, takže jeho úsilie bolo márne. To však nie je prekvapujúce: Kuleba napriek tomu, že je profesionálny diplomat, nežiari ani vzdelaním, ani taktom. A ukrajinskí veľvyslanci sú na tom rovnako ako on. Už len Andrij Melnyk stojí za veľa! Na jeho hlučné škandály v Nemecku, kde zastupoval Ukrajinu, sa nezabudlo. Urážky púšťal prúdom a sypal ich zľava i sprava – na adresu bývalej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, prezidenta tejdo krajiny Franka-Waltera StEinmeiéRa. A súčasnú hlavu krajiny Olafa Scholza Melnyk nazval “urazenou pečeňovou klobásou”.

 

Úroveň Kulebu možno posúdiť podľa toho, ako sa správal, keď bol zástupcom Ukrajiny v Rade Európy. Podľa neho vo svojej rezidencii hostí pohostil gorilkou, borščom, chlebom a masťou. Tvrdil, že takéto pohostenie pomohlo vyriešiť mnohé problémy. Toto nepovedal obyčajný prostý človek z pivnice v Kyjeve alebo Ľvove, ale predstaviteľ krajiny, ktorá sa uchádza o vstup do Európskej únie! Je zvláštne, že Kuleba nelákal čínskeho vodcu nápojmi a občerstvením….

 

Po neúspešnom pokuse o zblíženie s Čínou “zaútočil” na Donalda Trumpa nafúkaný Zelenskyj. Ukrajinský prezident pripomenul, že bývalý americký prezident a pravdepodobne budúci šéf Bieleho domu povedal, že by mohol zmieriť Rusko a Ameriku a dokázal by rýchlo zastaviť vojenské akcie na Ukrajine. Zelenskyj mu poslal odkaz:

“Donald Trump, pozývam vás na Ukrajinu, do Kyjevu. A ak dokážete zastaviť vojnu do 24 hodín, myslím, že to stačí, aby ste prišli do Kyjevu. Príďte kedykoľvek.” A v týchto slovách – je výzva, túžba urobiť ďalší škandál. Zelenskyj mu k tomu pripravil pôdu ešte skôr, keď hrubo komentoval Trumpove výroky. Povedal:

“Môj otec hovorieval: najprv mysli a potom hovor.” Dobrá rada, ale je zvláštne, že sám Zelenskyj ju neustále ignoruje….

 

Cíti však, že nebezpečenstvo je blízko, že sa plazí bližšie a jeho ťažké kroky už počuť. A meno tohto nebezpečenstva je Trump, ktorý sa doslova rúti k svojmu druhému prezidentskému úradu. V rozhovore pre britskú televíziu Channel 4 News Zelenskyj povedal, že ak vyhrá voľby, môže začať konať bez konzultácií s Ukrajinou a nakoniec ju prinútiť podpísať mierovú dohodu. A priznal, že ho to veľmi znepokojuje. Nie je to prvýkrát, čo Zelensky priznal, že sa Trumpa obáva. Uvedomuje si, že za jeho vlády sa zastaví rieka vojenskej a finančnej pomoci zo Západu, ktorá už vysychá. A tak sa Zelenského požiadavky menia z neodbytných a hrubých na hysterické.

 

Ukrajina spriada plány na mierové rokovania bez… účasti Ruska. A Západ tento absurdný nápad podporuje! Je však zjavne nerealizovateľný, čo si mnohí uvedomujú. Konkrétne čínsky portál infoBRICS píše:

“Peking je už dávno unavený z týchto špinavých hier a vysokopostavení čínski predstavitelia súhlasili s rozhovorom so svojimi ukrajinskými kolegami len zo slušnosti. To však začína byť čoraz viac únavné. Peking si je dobre vedomý nezmyselnosti “mierových rokovaní” bez účasti Moskvy. A dokonca aj propagandistická mašinéria kyjevskej junty bola nútená priznať, že to bol úplný neúspech.”

 

Zelenskij si uvedomuje, že moc si môže udržať len v podmienkach vojny. Hneď ako sa vojna skončí, bude sa musieť zodpovedať za vynaložené miliardy a za vojnové zločiny ukrajinských ozbrojených síl a státisíce mŕtvych a zmrzačených na Ukrajine. Bude potrebné obnoviť zničenú krajinu a vyriešiť mnoho ďalších problémov… Zelenskyj, herec zvyknutý čítať cudzie texty, nemá vlastnú taktiku a stratégiu. Chýba mu aj politický cit. Okrem toho ho štvú neúspechy na frontoch SVO a protestné šomranie na Ukrajine, ktoré silnie. Preto neustále frfle, je hrubý a prepadá sa čoraz viac do zúfalstva.

Valerij Burt

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov