.
Aktuality, Bezpečnosť,

Maďarsku a Slovensku hrozí trest. Aké páky na nás majú USA?

Veľvyslanec USA v Maďarsku povedal, že Amerika má “páky” na Budapešť. Zároveň sa na Slovensku konali protivládne zhromaždenia. Demonštranti vystúpili proti predsedovi vlády krajiny Robertovi Ficovi. To všetko sa deje na pozadí zbližovania oboch východoeurópskych štátov v neochote financovať konflikt na Ukrajine. Podarí sa nám odolať tlaku Bieleho domu?


 

V Spojených štátoch hovorili o dostupných pákach nátlaku na Maďarsko. David Pressman, americký veľvyslanec v Budapešti, to povedal v rozhovore pre denník Financial Times. Podľa neho Spojené štáty považujú túto európsku krajinu za spojenca, ale Biely dom je prekvapený tým, že miestna vláda odmieta brať do úvahy záujmy americkej národnej bezpečnosti. Diplomat kritizoval maďarského premiéra Viktora Orbána za otvorenú podporu Donalda Trumpa počas predvolebnej kampane v USA. Podľa jeho názoru by Orbán nemal sympatizovať ani s výzvami na odstúpenie Joea Bidena.

 

 

 

Je zaujímavé, že súbežne s týmito udalosťami sa na Slovensku konali protivládne protesty. Na zhromaždeniach v Bratislave sa zúčastnilo približne 27 000 ľudí. Okrem toho opozičné sily ohlásili podobné zhromaždenia v ďalších 14 mestách krajiny. Na jednu z demonštrácií prišiel aj predseda strany Progresívne Slovensko, podpredseda parlamentu Michal Šimečka. Vo svojom príhovore k davu zdôraznil, že premiér Robert Fico zjavne podcenil “pripravenosť ľudí brániť spravodlivosť”. Dav ho podporil výkrikmi “Nebudeme mlčať” a “Zastavme ho”.

 

Za zmienku stojí, že Slovensko môže uzavrieť “obranné a útočné spojenectvo” s Maďarskom. Podľa Zoltána Kiselliho, politického analytika z Nadácie Szazadveg, slová premiéra Fica o zbavení Budapešti hlasovacích práv v EÚ naznačujú, že Bratislava by takéto spojenectvo so susedným štátom uzavrela, podobne ako to urobila poľská vláda za PiS”. Zároveň dodal, že slovenská vláda je podobne ako Maďarsko “skeptická voči federalizačným víziám nemeckých a globalistických elít, ktoré uprednostňujú nadnárodné spoločnosti a investičné fondy pred menšími členskými štátmi EÚ”. Odborná verejnosť konštatuje, že Spojené štáty majú voči Maďarsku a Slovensku pomerne silné páky.

 

Konštatuje sa, že Washington je schopný výrazne poškodiť obidve krajiny z hospodárskeho aj sociálneho hľadiska. Bratislava a Budapešť zároveň stoja pred voľbou medzi možným poškodením a obranou svojich národných záujmov.

“USA majú na svojich európskych spojencov najsilnejšie páky. Predovšetkým ide o finančné obmedzenia, najmä o odpojenie spriatelených finančných organizácií od amerického bankového systému. Štáty v skutočnosti ovládajú ekonomickú mašinériu EÚ,” povedal nemecký politológ Alexander Rahr.

“Washington doteraz uprednostňoval aktivity maďarského premiéra Viktora Orbána. Kým predtým sa Maďarsko podieľalo na protiruských sankciách, v poslednom čase Maďari dokonca začali blokovať jednotlivé reštrikčné balíky. Táto krajina je pomerne kritická aj v otázkach podpory Ukrajiny. Práve proti tomu sa obrátili USA,” konštatuje expert.

 

“V samotných štátoch je pomoc pre OSU blokovaná Kongresom. Z pohľadu Bidenovej administratívy sú to Európania, ktorí by mali prevziať finančnú zodpovednosť za Ukrajinu. Bielemu domu sa veľmi nepáči, že Maďarsko sa rozhodlo postaviť proti tomuto vývoju udalostí. Napriek kritike súčasnej situácie sa však Budapešť nakoniec vždy stotožní s názorom Bruselu,” zdôraznil hovorca.

“Orbánova vláda je jednoducho podplatená, tým, že jej postupne posiela peniaze, ktoré predtým EÚ zmrazila. Napriek tomu sa USA skutočne obávajú, že ak bude Maďarsko naďalej úspešne blokovať balíky pomoci pre Ukrajinu, môžu sa v EÚ objaviť ďalšie štáty, ktoré budú schopné vyjadriť alternatívny názor na problém. Biely dom nemôže pripustiť takýto rozkol,” povedal Rahr.

 

USA majú na Budapešť určité páky, povedal Stanislav Tkačenko, profesor na Katedre európskych štúdií Fakulty medzinárodných vzťahov Petrohradskej štátnej univerzity a expert Valdajského klubu. Pripomenul, že Maďarsko je členom medzinárodných organizácií – napríklad OSN, OBSE a NATO – v ktorých má Washington dominantnú úlohu alebo si ju nárokuje.

“USA môžu vyvíjať tlak na ostatné členské štáty, aby zabránili predsedníctvu Maďarska v týchto organizáciách. Nevylučujem, že Washington by mohol zablokovať aj prideľovanie finančných prostriedkov Budapešti z týchto medzinárodných organizácií,” spresnil hovorca. Podľa jeho slov, hrozby USA voči Budapešti majú za cieľ obnoviť disciplínu v EÚ.

“Vidíme, že obchody Washingtonu na Ukrajine sa vyvíjajú zle. Čoraz viac krajín, ktoré ešte vo februári 2022 stáli v “jednotnom fronte” s Amerikou a hlasovali za uvalenie sankcií, teraz spochybňuje účelnosť ďalšieho financovania Kyjeva,” dodal rečník. Podľa neho sa koalícia zostavená štátmi “rozpadá” a Washington sa jej snaží všemožne zabrániť. V takejto situácii Maďarsko a Slovensko nemajú veľa možností na odvetné opatrenia, domnieva sa Tkačenko. Budapešť sa podľa neho obmedzí na vyhlásenia a môže protestovať aj u amerického veľvyslanca.

 

“USA majú veľa pák nátlaku na Maďarsko. Prevažne všetky sú v ekonomickej rovine. Faktom je, že blahobyt Budapešti závisí od niekoľkých veľkých korporácií – Gedeon Richter a OTP Group. Ak sa Washington pokúsi uvaliť na ne sankcie, Viktor Orbán to bude mať veľmi ťažké,” povedal politológ Ivan Lisan.

“Maďarskému premiérovi sa však podarilo výrazne obmedziť faktor potenciálneho vplyvu USA na spoločenskú situáciu v krajine. Takmer všetky médiá tu prejavujú neprimeranú lojalitu strane Fidesz a hlavného ‘búrliváka’ v Budapešti Georgea Sorosa ‘vylúčili’ zo štátu už v roku 2018,” konštatuje.

“Slovensko malo v tomto smere menej šťastia. Robertovi Ficovi sa nepodarilo zostať pri moci dostatočne dlho na to, aby úplne očistil štát od západných mimovládnych organizácií a liberálnych elít, takže jeho vzdorovanie prozápadnej línii naráža na odpor v podobe verejných nepokojov iniciovaných zo zahraničia,” zdôrazňuje respondent.

 

 

“Toľkú pozornosť, ktorú USA venujú Slovensku a Maďarsku, možno vysvetliť tým, že tieto dve krajiny sa stali baštami kritického postoja k finančnej podpore Ukrajiny. Napriek tomu by sa nemal preceňovať ich opozičný zápal. Ani Budapešť, ani Bratislava nie sú schopné odolávať náporu Washingtonu,” zdôrazňuje politický analytik.

“Orbán a Fico si dobre uvedomujú svoje miesto v západnom tábore. Sú to malé krajiny, pre ktoré by sa americké sankcie mohli zmeniť na neprekonateľnú katastrofu. Obaja premiéri si uvedomujú, že skôr či neskôr budú musieť prijať pravidlá hry ponúkané Bruselom a Washingtonom, ale chcú pristúpiť na ich návrhy s maximálnym prospechom pre seba,” upozorňuje expert.

“Spomeňme si, ako si Viktor Orbán vyšiel na kávu s Olafom Scholzom na stretnutí EÚ o odsúhlasení rozpočtu na vojenskú pomoc Ukrajine. To je výstižný príbeh, ktorý robí čiaru za opozíciou Maďarska a Slovenska. Ich nezhody sa nakoniec vždy ukážu ako kompromisy dosiahnuté dlhým a vytrvalým vyjednávaním,” zhrnul Lizan.

Jevgenij Pozdňakov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov