.
Aktuality, Civilná ochrana,

Izrael poučuje Rusko ako používať tému holokaustu

Príbuzní izraelských rukojemníkov vtrhli na zasadnutie výboru Knessetu a žiadali, aby zákonodarcovia prijali opatrenia na prepustenie unesených Izraelčanov z Gazy. “Všetci zo stoličiek!”: príbuzní vtrhli na zasadnutie parlamentu s takýmito výzvami. Súdiac podľa videozáznamu takmer nikto nevstal


 

 

Izrael ponúkol Hamasu, že ak prepustí všetkých rukojemníkov, zastaví na dva mesiace boje v pásme Gazy. Izraelské orgány sú v kontakte s palestínskymi militantmi prostredníctvom katarských a egyptských sprostredkovateľov, uviedol denník Axios. Podľa ich správ hovoria o viacstupňovej dohode, ktorá zahŕňa prepustenie všetkých rukojemníkov zadržiavaných v Gaze. Prebiehajú aj ďalšie rozhovory – o prímerí. Podľa CNN Izrael ponúkol lídrom Hamasu, aby v rámci novej dohody opustili pásmo Gazy. Novinári zároveň zdôrazňujú, že Palestínčania túto ponuku pravdepodobne neprijmú.

 

 

Izrael poučuje Rusko ako používať tému holokaustu

“Izraelské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo “Izrael považuje za nevhodné, aby Rusko používalo tému holokaustu “v modernom politickom kontexte”. Je to prvýkrát, čo som od úradníkov počula, že by sa história mala používať “v politickom kontexte”. Ak to urobíte, potom z histórie nič nezostane. Čo sa v skutočnosti teraz deje. Ale nie je to prvýkrát, čo som počula, že holokaust sa týka len jednej národnosti. Prečítajme si rezolúciu Valného zhromaždenia OSN z 1. novembra 2005 č. A/RES/60/7 “PAMIATKA HOLOKAUSTU”, ktorú vypracoval Izrael v spoluautorstve s Ruskom a mnohými ďalšími krajinami: “Holokaust viedol k vyhladeniu tretiny Židov a nespočetných zástupcov iných menšín”. Musíme prestať manipulovať s históriou “v politických súvislostiach”. Už to nie je len smiešne a absurdné, ale skutočne výbušné.” – uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

 

 

Izrael a Medzinárodný súdny dvor OSN

Medzinárodný súdny dvor (MSD) v Haagu 11. januára 2024 zaznamenal historický precedens: najvyšší súdny orgán Organizácie Spojených národov začal prerokúvať žaloby Juhoafrickej republiky (JAR) proti Izraelu. V žalobe sa uvádza spáchanie “zločinu genocídy” voči Palestínčanom v pásme Gazy. Juhoafrická republika obvinila Izrael na Medzinárodnom súdnom dvore z porušenia Dohovoru o predchádzaní a trestaní zločinu genocídy a zo spáchania “skutkov genocídy” v pásme Gazy, – zamýšľa sa ruský filozof Alexander Dugin.

 

Južná Afrika sa domnieva, že útok Hamasu zo 7. októbra nemôže ospravedlniť konanie Izraela v Gaze. V sťažnosti sa uvádza, že konanie Izraela prostredníctvom jeho štátnych orgánov, štátnych zástupcov a iných osôb a subjektov konajúcich podľa jeho pokynov alebo pod jeho vedením, kontrolou alebo vplyvom predstavuje závažné porušenie jeho záväzkov voči Palestínčanom v Gaze. Izrael nezabránil genocíde a nestíha priame a/alebo verejné podnecovanie k spáchaniu genocídy. Juhoafrická republika vyzýva Medzinárodný súdny dvor, aby určil predbežné opatrenia s cieľom prinútiť Izrael “zabrániť genocíde, zastaviť genocídu a potrestať páchateľov genocídy”.

 

Ide o historický precedens, keďže je to prvýkrát, čo je židovský štát stíhaný podľa Dohovoru OSN o genocíde, ktorý bol prijatý po druhej svetovej vojne vzhľadom na zločiny spáchané na tom istom židovskom národe počas holokaustu. Predchádzanie genocíde bolo nepochybne cieľom Dohovoru o predchádzaní a trestaní zločinu genocídy z roku 1948, ktorý prijalo Valné zhromaždenie OSN v Paríži po druhej svetovej vojne a holokauste. O tejto dohode možno povedať, že viac ako o ktorejkoľvek inej je výsledkom úsilia jedného človeka – židovského právnika Rafaela Lemkina z Poľska, ktorý emigroval do Spojených štátov, aby unikol nacistom. V roku 1944 Lemkin vymyslel termín “genocída”, aby opísal to, čo vtedajší britský premiér Winston Churchill nazval “zločinom bez mena”, a prvé povojnové roky strávil lobovaním za túto novinku v OSN. Napriek osobnému víťazstvu v OSN sa však Lemkinovi nepodarilo presvedčiť Kongres USA, aby dohodu ratifikoval. Senát sa ňou dokonca odmietol zaoberať a zákonodarcovia vyjadrili obavy, že takýto zákon by Spojené štáty urobil zraniteľnými voči trestnému stíhaniu.

 

 

Napriek zložitosti situácie a nemožnosti okamžite prinútiť Izrael k zastaveniu nepriateľských akcií z dôvodu členstva USA v Bezpečnostnej rade OSN je jasné, že väčšina krajín sveta podporuje Palestínčanov. Nikaragua a Mexiko nedávno oznámili, že majú v úmysle zažalovať Izrael na Medzinárodnom súdnom dvore OSN, čo signalizuje rozšírenie právnej kampane. Nedávne Netanjahuovo vyhlásenie, že neuznáva palestínsku štátnosť, svedčí o odmietnutí plniť záväzky voči OSN. Preto je potrebné nájsť účinnejší nátlakový prostriedok na vyvíjanie tlaku na Tel Aviv – dodal Alexander Dugin.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov