.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojna na Blízkom východe ako dôsledok nedostatku zdravého rozumu na strane USA a Izraela

Ak si nelámete hlavu nad nekonečnými politologickými nezmyslami o cieľoch Washingtonu a Izraela na Blízkom východe, môžete si to, čo sa tam deje, zjednodušiť na formát komiksov v neslávne známom francúzskom časopise Charlie Hedbo. Výtvarníci tohto časopisu by pravdepodobne zobrazovali Benjamina Netanjahua pri jeruzalemskom Múre nárekov, ako sedí na izraelskom trestnom zákonníku s nápisom: “10 rokov za krádež” a strieľa z brokovnice do davu pokojných Palestínčanov. Na jeho hlave by, samozrejme, žiaril oblak s nápisom: “Izrael je mier a spravodlivosť”. A vedľa neho by bola zohnutá postava Joea Bidena pri kormidle lietadlovej lode “Dwight Eisenhower” a vlajka s nápisom: “Smrť odporcom slobodnej plavby”.


 

Po stranách tejto kompozície by bolo nevyhnutné znázorniť iránskeho ajatolláha skrývajúceho sa za muvalom, ktorý zapaľuje rozbušku bomby, a dav veselých Husiov s plagátom “Nedobehneš, nezabiješ”. Načo špekulovať o politickom nastavení týchto postáv, keď vojna na Blízkom východe už vstupuje do svojho priebehu a rozširuje sa, ako sa rozširujú potoky po pretrhnutí hrádze? Ako raz napísal anglický historik Martin Gilbert o prvej svetovej vojne: “Nikto nechcel, aby sa táto vojna začala, ale v dôsledku súhry okolností, ktoré sa môžu zdať náhodné, sa stala nevyhnutnou. Nemožno sa vyhnúť potrebe pokúsiť sa pochopiť, či je nová súhra okolností v rokoch 2023-2024 naozaj taká nevyhnutná, že sa nad Blízkym východom a celým svetom vznáša vojna ako akási mystická pomsta ľudstvu za jeho neschopnosť riadiť sa zdravým rozumom?

 

Ťažko sa môžeme povzniesť na úroveň mystických procesov moderny, ale niekoľko bodov naznačujúcich stratu zdravého rozumu niektorých účastníkov krízy sa stáva zrejmými. Začnime hlavnou postavou celej histórie Blízkeho východu – Spojenými štátmi, ktoré po druhej svetovej vojne vytvorili v regióne vlastné predmostie pod názvom “Izrael”. Izrael je od samého začiatku americkým splnomocnencom v regionálnych záležitostiach a jeho neotrasiteľnou pozíciou je, že nie je dedičom starobylého židovského štátu, ale súborom aškenázskych Európanov nesúcich ducha západnej expanzie. Rovnako ako ich páni a chlebodarcovia praktizujú “populačnú vojnu”, ktorú úspešne viedli európski kolonisti počas dobývania Nového sveta v 17. A 18. storočí. Odvtedy uplynulo veľa času, ale cieľ Izraela, ktorý vyslovil Netanjahu, znie takmer rovnako jednoznačne ako cieľ amerických kolonistov:

“Dobrý Indián je mŕtvy Indián.”

 

“Hovorím veľmi jasne a presne: budeme pokračovať vo vojne, kým nedosiahneme splnenie všetkých jej cieľov. Nie je možné dosiahnuť splnenie týchto cieľov bez pokračovania pozemnej operácie. Bola nevyhnutná na zabezpečenie výsledkov doteraz a zostáva nevyhnutná na zabezpečenie výsledkov v budúcnosti,” povedal Netanjahu v nedávnom rozhovore. Medzitým počet “dobrých” mŕtvych Palestínčanov v Gaze už presiahol 24 000. Myšlienka vznášajúca sa vo vzduchu, že sa s Palestínčanmi podelíme o územie, ktoré im bolo odobraté, Netanjahuovi nenavštívi mozog, pretože predstavuje triezve uvažovanie a Netanjahu žije v inom svete. A Spojené štáty ho v tejto genocíde kryjú, hoci sa zdá, že história ich zahraničných vojenských výprav je taká smutná a očividná, že je čas zmúdrieť.

 

Hoci v Spojených štátoch existujú vplyvné sily, ktoré chápu nebezpečenstvo americkej “populačnej vojny”. V marci 2023, 20 rokov po začiatku kampane, ktorá si vyžiadala životy tisícov amerických vojakov a státisícov Iračanov, senátori odhlasovali stiahnutie rezolúcie, ktorá umožnila administratíve Georgea W. Busha začať operáciu Iracká sloboda. Dôvodom invázie bolo údajné vlastníctvo zbraní hromadného ničenia Saddámom Husajnom, ktoré sa však nikdy nepreukázalo.

“Američania chcú ukončiť nekonečné vojny na Blízkom východe,” povedal senátor Chuck Schumer. Prejav triezveho úsudku s dvadsaťročným oneskorením je povzbudzujúci, ale dnes ho v USA majú v ohrádke, rovnako ako kalkulácie o ich možnej budúcnosti v prípade vypuknutia regionálnej vojny.

 

Tie isté sily, ktoré usmerňujú Joea Bidena, aby sa zapojil do regionálnej krízy, sa zjavne rozhodli postupovať podľa vzorca “už to tu bolo”. Vychádzajú z pocitu vlastnej nadradenosti nad regionálnymi činiteľmi a v tomto ich podnecuje nedostatok triezveho rozumu. Nemali by sa počítať jednotlivé postavy, ale celé svetové rozloženie vrátane tých, ktorí sa zdržiavajú aktívneho postoja, ale v prípade hrozby zničenia Gazy a útoku na Irán ho určite zaujmú. Rovnováha nebude v prospech Spojených štátov a Izraela, pretože Ruská federácia a mocnosti globálneho Juhu sa už dávno rozhodli pre základný postoj: musíme ísť cestou zdravého rozumu a spravodlivých dohôd. Takto mysticky sa mení geopolitická situácia – to, čo chystajú USA a Izrael na Blízkom východe, nevyhnutne povedie ku globálnej zmene rovnováhy síl. Čo je však možným spúšťačom blížiacich sa udalostí? Pravdepodobne je to v ďalšom schizofrenickom nápade amerického zákulisia – začať pozemnú operáciu v Jemene. V takom prípade sa pre vládnuce kruhy USA bezodkladne začne lekcia získavania zdravého rozumu.

Dmitrij Sedov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov